Maiju Raunismaa
Vuoden vaihteessa kuulin siskoltani, että he ovat parin muun siskon kanssa perustaneet Kiitollisuusryhmän suvun naisille Whatsapp:iin. ”Siihen voi joka päivä kirjoittaa muutaman asian, mistä on kiitollinen”, hän kertoi.
Ahaa, eipä minulla joka päivälle kiitollisuuden aiheita riitä, joten enpä taida siihen ryhmään liittyä, ajattelin vähän tämmöisenä pessimismiin taipuvaisena. Minua lähinnä ahdistaa sellainen pakkopositiivisuus. Olipa tilanne mikä vain, ei saa valittaa, vaan aina vain väännetään hymy naamalle. Minusta ei sellaiseen ole.
Vähän ajan päästä uteliaisuus kuitenkin otti vallan ja liityin Kiitollisuusryhmään. Alkuun vain lueskelin muiden kiitollisuuden aiheita, kirjoituspakkoa ei tietenkään onneksi ollut. Siellä oltiin kiitollisia muun muassa leivinuunista ja miehen tekemästä ruuasta, kauniista ilmasta ja ystävän puhelusta, valmiiksi saadusta kouluhommasta ja mukavasta iltakylästä, turvallisesta kotimaasta ja uskon lahjasta. Pieniä ja suuria asioita.
Minäkin aloin jotain kirjoitella. Olin kiitollinen lasten leipomista kekseistä ja aurinkoisesta päivästä, päiväunista ja pienten mukavasta hoitopaikasta. Välillä oli päiviä, että kiitollisuuden aiheita oli vaikea löytää. Aina en jaksanut edes yrittää, ja sekin oli ihan ok.
Välillä taas oli päiviä, että kiitollisuuden aiheita löytyi jopa pitkä lista. Aamu-unet, kun mies oli noussut pienten kanssa aamupalalle. Ulkona oli kaunis ilma. Oli selvitty seuroihin. Oli nähty ystäviä. Pizzailtapala ja sauna vielä siihen päälle. Helppohan sellaisena päivänä oli olla kiitollinen.
Mitä kiitollisuus itse asiassa on? Duodecimin Terveyskirjaston artikkelissa erityisopettaja Kaisa Vuorinen määrittelee kiitollisuuden mielestäni hyvin: ”Kiitollisuus on hyvinvointia ja onnellisuutta vahvistava myönteinen tunne. Kiitollisuuden kokeminen on hiljaista asettumista hetkeen ja huomiolihasten vahvistamista. Kiitollisuus on elämän antamien lahjojen tietoista pohtimista. Kiitollisuus rauhoittaa, lisää itsearvostusta, vähentää vertailua toisiin ja auttaa vaikeissa hetkissä. Kiitollisuuden vaaliminen vahvistaa sosiaalisia suhteita ja tuo ihmisiä yhteen. Kiitollisuuden 'lasien' läpi elämän tarkastelu nostaa katseen ylös 'omasta navasta'. Silloin voi nähdä yhä useammin, mitä hyvää elämä on tuonut mukanaan.”
Tässä yhtenä perjantaina meidän auto sitten otti ja hajosi, jätti meidät tienvarteen. Mitä olisin ajatellut tuossa tilanteessa ennen tätä muutaman kuukauden kiitollisuuskylpyä? Noh, lyhyesti sanottuna: aika kurjia ajatuksia.
Mitä kirjoitin sinä iltana kiitollisuusryhmään:
❤️ Auto ei hajonnut motarille, vaan vasta pienemmän tien varteen, lähemmäs kotia.
❤️ Auto hajosi vasta kotimatkalla, ja nuoriso ehti käydä raamattuluokassa.
❤️ Mies pääsi pian hinaamaan meidät kotiin.
❤️ 4 muuta autoilijaa ehti pysähtyä auttamaan / kysymään, tarvitaanko apua.
Kiitollisuutta voi onneksi myös oppia, jopa tämmöinen peruspessimisti. Nykyään muistan yhä useammin katsella maailmaa kiitollisuuden ”lasien” läpi. Arki näyttää silloin jotenkin kevyemmältä. Elämässä tapahtuu myös surullisia, kurjia ja ikäviä asioita, ei niitä tarvitse kieltää, niin vain on. Mutta jokaisesta päivästä löytyy myös jotain, mistä voi olla kiitollinen.
Mistä sinä olet tänään kiitollinen?
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys