Pirta Mattila
Pirta Mattila
Maiju Raunismaa
Kun heräsin, kaikki tuntui erilaiselta. Oma keho tuntui aivan oudolta, vieraalta. Edellisenä iltana minusta oli tullut äiti. Yhdeksän kuukauden odotuksen ja vuorokauden uurastuksen tuloksena suloinen pikkuinen tyttömme, esikoisemme, oli syntynyt.
Lähdin aamupalalle osaston aulaan sairaalan mekkoon ja aamutakkiin pukeutuneena, putkisukat makkaralle valuen ja sandaalit läpsyen. Käytävällä vauvansänkyä työntäessäni tunsin itseni ihan oudoksi ja jotenkin alastomaksi. Ystäväni, esikoisen tuleva kummi, oli osastolla kätilöharjoittelussa ja sattui olemaan juuri sinä aamuna paikalla. Hän huikkasi onnittelut kansliasta vuoronvaihtopalaverin keskeltä. Tuntui jotenkin aivan omituiselta nähdä jotakin niin tuttua kaiken sen uuden ja outouden keskellä.
Olin astunut äitiyden polulle. Muistan jo lapsena haaveilleeni äidiksi tulosta. Nyt olin äiti. Oli ihanaa ja ihmeellistä. Olin paljon hoitanut pienempiä sisaruksia ja muita lapsia. Jotenkin naiivisti olin kuvitellut, että lasten hoito sujuu tuosta vaan.
Oman lapsen saaminen oli kuitenkin jotain, mitä en ollut osannut kuvitella. Se rakkaus, jota omaa pikkuista kohtaan tunsi, oli jotakin ihan uutta ja käsittämätöntä. Myös vastuu oli uutta. Hoidan siinä pientä, jonka hyvinvointi ja jopa henki on ihan täysin minusta ja hoidostani riippuvainen. En onneksi ollut sitä vastuuta ihan yksin kantamassa, vaan yhdessä rakkaan mieheni kanssa. Isä vastasyntyneen vauvan kanssa on muuten yksi maailman liikuttavimmista asioista.
Kohta esikoisen syntymän jälkeen minulla nousi maito ja sen yhteydessä myös kuume. Ihan normaalia, olen myöhemmin ymmärtänyt. Tuossa hetkessä, kun tärisin horkassa monen peiton alla niin, etten voinut edes vauvaa nostaa, olin ihan kauhuissani. Ne hormonit, hormonit, ei niistä suotta varoitella… Olin ihan varma, että olen kuolemassa. Itkeä vollotin ja pyysin miestäni pitämään hyvän huolen pikkuisesta. Mieheni, aina niin järkevä, rauhoitteli minua ja sanoi, että et ole yhtään mihinkään nyt kuolemassa. Ja oikeassahan hän oli, taas kerran.
Esikoisen ollessa hiukan alle puolitoistavuotias saimme toisen ihanan tytön, parhaimman syntymäpäivälahjani. Seuraavat puolitoista vuotta kuluivat, ja yhtäkkiä meillä olikin hetken aikaa kolme alle 3-vuotiasta, kun ensimmäinen poikamme syntyi.
Olin nuoren, kasvavan perheen äiti. Päivät olivat täynnä touhua, työtä ja tunteita, laidasta laitaan. Kaikki lapset olivat pieniä ja ihan siinä liki. Katsoin ihastellen isoja perheitä. Ajatella, että heillä on niin isoja ja taitavia lapsia, että osaavat ja haluavat käydä jopa muissakin perheissä lapsia hoitamassa. Myös me saimme iloita näistä lastenhoitajista. Rauhanyhdistyksellämme on ollut tapana järjestää kesällä päiväleirit alakouluikäisille lapsille ikäluokittain, esimerkiksi eskarit–2-luokkalaiset maanantaina ja niin edelleen. Muistan ajatelleeni: wau, joillakin perheillä on leiriläisiä joka ikäluokassa eli jokaiselle leiripäivälle.
Haaveilin isosta perheestä. Toisaalta olin ajatellut, että kun menimme suhteellisen iäkkäinä naimisiin, tuskin edes ehdimme kovin montaa lasta saamaan, ei ainakaan lähellekään kymmentä. Noh, silloin ne omat 24 vuotta tuntuivat "suhteellisen iäkkäältä"; nyt, 17 vuotta myöhemmin, saatan olla hiukan eri mieltä.
Olen aina ollut lapsirakas ja varmaan ikuinen vauvakuumeilija. Mieheni sen tietää ja alkoi seitsemännen lapsen jälkeen, vähän ennen neljääkymppiäni, minua vähitellen valmistella ikääntymisen tuomiin tosiasioihin. ”Olet jo sen ikäinen, että voihan olla, ettei me enää vauvoja saadakaan.” Sanoin tietäväni, etteivät vauvat ole koskaan itsestäänselvyyksiä, mutta toivoin ja rukoilin, että saisimme vielä ainakin yhden vauvan.
Vähän myöhemmin aloinkin odottaa kahdeksatta lastamme. Saimme herttaisen poikavauvan. Pari vuotta myöhemmin saimme perheeseemme vielä yhdeksännen lapsen.
Olemme Jumalan lahjana saaneet yhdeksän ihanaa lasta, mahtavaa persoonaa. On se ihmeellistä. Vain Jumala tietää, saadaanko meidän perheeseen vielä lisää lapsia. Vauvakuumeilija minussa haluaisi vielä monta vauvaa, vaikka kaksoset, järki taas muistuttelee voimien riittämisestä. On jotenkin ihanan turvallista, kun saan jättää tämänkin asian Jumalan käsiin, ei tarvitse itse päättää.
Isojen perheiden kauhistelijat ehkä kuvittelevat, että ne seitsemän tai kymmenen tai kuusitoista lasta ovat kaikki ihan pieniä ja avuttomia yhtä aikaa. Mutta eihän se niin mene. Ainakin meillä oli kolmen kanssa ehkä fyysisesti raskainta, kun olivat kaikki ihan pieniä. Mutta sen jälkeen on alkanut lasten kasvun myötä helpottaa. Yhtäkkiä tuli se päivä, kun huomasi, että isoimmat pärjäävät jo vähän aikaa kotona keskenään, eikä kaikkia tarvitse kuskata enää kaikkialla mukana. Se oli ovela ja helpottava tunne.
Eräänä kesäpäivänä vuosia sitten huomasin, että meiltä lähti leiriläisiä jokaiseen rauhanyhdistyksen kesäleiripäivään. Hups, jotenkin yllätyin – onko lapsia muka niin paljon? Ei tuntunut paljolta.
Joitakin vuosia myöhemmin eräänä kesäpäivänä lapset tekivät listan jäätelöistä, minkä kukakin haluaa ja lähettivät meidät vanhemmat kahdestaan kauppaan jäätelölistan kanssa. Kaikki lapset jäivät siis keskenään kotiin. Emmehän me meinanneet osata kahdestaan kaupassa ollakaan, kun olimme tottuneet siihen, että aina jompikumpi käy yksin. Varsinkin kauppatavaroiden kasseihin lastaaminen oli yhdessä vaikeaa, kun kummallakin oli muotoutunut oma rutiini siihen. Taisi myyjä ihmeissään katsoa, kun sähelsimme ja nauroimme siinä ostoksia pakatessamme.
Nykyään iltaisin, kun pienemmät lapset ovat jo nukkumassa, olemme isoimpien kanssa olohuoneessa jutelleet heille ajankohtaisista asioista, kuten yhteishausta, kesätöistä, Suviseurojen työvuoroista ja resurssipankkiin lastenhoitajaksi ilmoittautumisesta. On ihan uskomatonta seurata, miten mahtavia ja vastuullisia meidän omista nuoristamme on kasvanut, meidän monesti niin riittämättömältä ja taitamattomalta tuntuvasta kasvatuksesta huolimatta.
Kirkkaat riemun äänet soivat
tänään sydämessäni.
Muistot kiitosmielen toivat,
niistä kiitän nöyrästi.
Herra antoi elämän,
kaiken hyvin johti hän,
tähän asti armossansa
siunannut on lahjoillansa.
SL 301:1
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys