Maiju Raunismaa
Maiju Raunismaa
Juttelimme lasten kanssa heidän ystävistään. Olen erittäin onnellinen ja kiitollinen, että lapsillamme on ystäviä. Osalla enemmän, osalla vähemmän, mutta jokaisella ainakin joku ystävä. Kesken juttelun eskarilainen yhtäkkiä pysähtyi katsomaan minua ja kysyi: ”äiti, onko sulla ees ystäviä?”
Se oli hyvä kysymys. Kyllähän aikuisten ystävyys on aika erilaista kuin lasten. Näin ruuhkavuosia elävänä äiti-ihmisenä aikaa ystäville on valitettavan vähän. Sen lisäksi ystävät ovat usein ripoteltuna ympäri Suomen ja jopa ulkomaille asti.
Aikuisten ystävyys ei ole ehkä niin näkyvää kuin lapsilla ja nuorilla. Se ei ole lumilinnan rakentamista pihalla tai hengailua iltakylissä.
Mitä se sitten on? Se on kesken arkisen päivän puhelimeen kilahtanut viesti: ”Mitä sinulle kuuluu? Olen ajatellut sinua”. Se on postissa lähetetyt kukan siemenet ja postikortti toiselta puolen Suomea. Ystävyys on saunailtoja ja mökkiviikonloppuja. Ystävyys on sitä, että on joku, jolle voi valittaa jos harmittaa ja ärsyttää, ja ystävä kuuntelee tuomitsematta. On myös joku, jolle kertoa kutkuttava uutinen uudesta vauvasta kaikkine tunnelmineen ja ystävä elää hengessä mukana, onnittelee, iloitsee ja toivottaa voimia.
Ystävyys voi olla sitä, ettei tarvitse itse tehdä ristiäisiin kuin salaatti, ja kaikki muut tarjottavat ilmestyvät kuin tyhjästä. Ystävyys voi olla myös sitä, että lainaillaan lasten luistimia, suksia ja juhlavaatteita niin, ettei kukaan enää muista, mitkä oli alun perin kenenkin.
Ystävyys on sitä, että puolen, kahden tai kymmenen vuoden jälkeen nähdessä juttu jatkuu siitä, mihin se on viimeksi jäänyt. Ystävyys on sitä, että nauraa nauravan kanssa ja itkee itkevän kanssa sekä tarjoaa olkapäätä ja kuulevia korvia.
Aina minulla ei ole ollut ystäviä. Yläasteella olin tosi yksin. Muistan, miten mielessäni surin jo sitä, että mahdollisesti joskus tulevissa häissäni ei ole yhtään ystävää. Ne ovat kipeitä muistoja, niiden takia minuun sattuu, jos näen tai kuulen jonkun olevan yksinäinen.
Onneksi myöhemmin elämän varrella ystäviä on siunaantunut minunkin elämään. On opistoystäviä, opiskeluaikaisia ystäviä, serkkuystäviä, lapsiystäviä ja vanhusystäviä. Olen saanut rinnalleni myös parhaimman ystävän, rakkaan puolisoni. Nuoruudenaikaisista peloista huolimatta häissämme oli onneksi paljon ystäviä.
Sisaruksista, sisarusten puolisoista, puolison sisaruksista ja heidän puolisoistaan olen myös saanut tärkeitä ystäviä, joiden kanssa elämää voi jakaa.
Viime kesästä lähtien minulla on ollut myös enkeliystävä. Mieluummin olisin pitänyt hänet täällä ystävänä, ilman enkeli-etuliitettä. Mutta Jumalan tahtoon tyytymistä tässä on saatu opetella. Enkeliystävästäni jäi erittäin valoisa muisto. Hän aina kyseli kuulumisia omien huolienkin keskellä ja aidosti kuunteli. Hän oli ystäväporukan sydän ja koolle kutsuva voima. Minun on häntä kova ikävä. Aina nähdessäni erityisen kauniin taivaan tai päivänkakkaran tyylisiä kukkia tulee enkeliystäväni mieleen. Hän on jo perillä, näyttämässä meille tietä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys