Termi sielunhoito ei nykypäivänä ole kaikille tuttu käsite. Jo sana sielu kertoo sielunhoidon kuuluvan ihmisen hengellisen elämän alueelle. Sielunhoidossa on kyse ihmisen jumalasuhteen hoitamisesta. Kuten ihmisen keho ja mieli tarvitsevat huolenpitoa, samoin ihmisen sielu tarvitsee hoitoa.
Sielunhoito on ihmisen kokonaisvaltaista kohtaamista. Tässä lehdessä haastatellaan sairaalapappia, jonka tehtävät sisältävät paljon sielunhoitoa. Sielunhoitoa eli toisen ihmisen auttamista kuuntelemalla ja keskustelemalla voivat tehdä muutkin kuin seurakunnan työntekijät. Kristillisyydessä on tuttua puhe saattajista, saattomiehistä sekä rippi-isistä ja -äideistä
Sairaalasieluhoito Suomessa täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Sairaalaympäristössä tapahtuvissa kohtaamisissa elämän kipu on läsnä. Sairastuminen tai lähestyvä kuolema saavat ihmisen usein pohtimaan uskonkysymyksiä. Kirkko tarjoaa sielunhoitoa myös muun muassa Puolustusvoimissa ja vankiloissa.
Sielunhoito sisältää keskustelua sielunhoitajan ja sitä pyytävän ihmisen välillä. Auttaminen tapahtuu apua pyytävän ehdoilla, kuten lehdessä haastateltava sairaalapappi toteaa. Seurakuntatyössä sielunhoito on usein papin tai diakoniatyöntekijän tehtävä.
Laajasti ymmärrettynä sielunhoitoon kuuluu muutakin kuin keskustelua. Sielunhoitoa on Jumalan sanan lukeminen ja kuuleminen, sakramenttien käyttö, rukous ja hengelliset laulut. Myös laajempi ihmisen elämäntilanteen huomioiminen ja kokonaisvaltainen auttaminen eli diakonia voivat olla osa sielunhoitoa.
Kun kristillisyydessä puhutaan saattajista tai rippi-isistä ja -äideistä, on kyse toisista uskovaisista, jotka kuuntelevat, neuvovat ja rohkaisevat keskusteluilla ja syntien anteeksiantamuksen evankeliumilla. Tällainen lähimmäinen on arvokas Jumalan lahja.
Sielunhoitaja voi löytyä omasta perheestä, ystäväpiiristä tai omasta kotisiionista. Ihmisellä on lupa lähestyä toista uskovaista, turvalliselta ja luotettavalta tuntuvaa ihmistä omissa asioissaan. Elävä usko tekee jokaisesta omistajastaan myös Pyhän Hengen papin.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys