Kävimme joululomalla vaimoni kotiseuduilla Ruotsin Taalainmaalla. Se on jännä paikka. Kaunis Ruotsin sydänmaa kätkee sisäänsä pienen Suomen. Taalainmaalla on nimittäin suomalaisten jälkeläisiä, ruotsinsuomalaisia, jotka osaavat neljännessä polvessa suomea. Sen ei pitäisi olla mahdollista, mutta silti se vain on. Kiitos vanhoillislestadiolaisuuden, joka on yhdistänyt alueen suomalaiset jo lähes viisi vuosikymmentä.
Sadat tuhannet suomalaiset muuttivat Ruotsiin 1950–1970-luvuilla. Tavallinen tarina heidän kohdallaan on mennyt näin: Pariskunta lähtee Ruotsiin. He saavat kaksi lasta, joille opettavat äidinkielensä. Lapset opettavat omille lapsilleen suomen kieltä. Yksi onnistuu melko hyvin, toinen vain puolittain. Aikuistuessaan kolmas polvi unohtaa hiljalleen suomen kielen ja suomalaisuus muuttuu etäiseksi muistoksi, joka hälvenee, haalistuu, menettää ehkä merkityksensä ja katoaa.
Muuttajien joukossa oli myös vanhoillislestadiolaisia. Heidän tarinansa on mennyt näin: Pariskunta muuttaa Ruotsiin. He saavat kymmenen lasta, joille opettavat äidinkielensä. Lapsista yhdeksän opettaa omille lapsilleen suomen kieltä. Kahdeksan onnistuu hienosti, yksi heikommin. Kolmannen polven lapset osaavat suomea hyvin. He käyvät rippikoulun Suomessa, ja osa lähtee opistoon. Suomalaisia puolisoita löytyy. Neljännelle polvelle opetetaan suomea, koska se koetaan tärkeäksi. Miksi?
Vanhoillislestadiolaisuus on side, joka yhdistää Taalainmaan suomalaisten jälkeläisiä Suomen uskovaisiin yhä edelleen. Suomen kieli ja yhteydet Suomeen nähdään tärkeiksi, koska siten säilytetään kiinteämpi yhteys. Tämän siteen voi kokea jokainen, joka lähtee kyläilemään Taalainmaalle. Uskovaisten vastaanotto on sydämellinen. Suomalaisia vieraita jututetaan ja pyydetään kylään. Kaikki ovat ystävällisiä. Moni suomalainen on muuttanut Taalainmaalle myös aivan viime aikoina. Toisaalta myös moni taalainmaalainen on muuttanut Suomeen. Kynnys muuttoon madaltuu suuntaan ja toiseen, kun uudessa maassa on tuttu joukko. Kaltaistensa joukon löytäminen on myös sopeutumisen kannalta monille maahanmuuttajille erittäin tärkeää.
Vastaavia uskovaisten yhteisöjä löytyy muualtakin maailmasta, kuten USA:sta. Sydämen uskot yhdistävä voima on hyvin vahva. Sen ovat varmasti matkoillaan monet kokeneet. Tuon voiman ymmärtäminen on mahdotonta, jos sitä ei ole itse kokenut. Vaikka aina ei olisikaan yhteistä kieltä, voi yhteyden silti tuntea. Muistan tuon tunteen, kun kävin Taalainmaalla ensimmäisen kerran. Tuntui ihan Suomelta – tutulta ja turvalliselta.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys