Valmistuin kesällä koulusta, kuten olen aiemmin kirjoittanut. Arvelin tuolloin, että tulen mahdollisesti vielä kaipaamaan opiskelua. Tuo aika tuli nopeammin kuin ymmärsinkään. En tosin tiedä, kaipaanko itse opiskelua, mutta varmuutta elämään ja tasapainoa rutiineihin kylläkin. Olen päässyt maistamaan sitä, millaista on olla pätkätyöläinen. Työläinen, joka on kuin harvoin tarvittava työkalu, tarpeellinen hetken, ja sen jälkeen valmis siirrettäväksi takaisin ylähyllylle.
Ajattelin keväällä, että kyllä työ tekijänsä löytää. Syksyni alkoikin kiireisesti. Ehdin käyttää vain pari päivää työnhakuun ja jopa turhautua, kunnes minua pyydettiin opettajansijaiseksi pariksi päivää. Lähdin iloisin mielin. Kävi nopeasti ilmi, että työtä olisi hieman pidemmäksikin aikaa. Meni viikko, toinenkin. Sijaisuus venyi kuin purukumi. Huomasin olevani korviani myöten töissä. Valmistelin huomisen oppitunteja iltaisin ja aikaisin aamulla, kun lapset nukkuivat. Ihmettelin mielessäni joskus kuulemiani puheita opettajien työn helppoudesta.
Työtä riitti, mutta se oli mieluisaa. Kolmen viikon jälkeen aloin jo tottua ja tuntea oloni kotoisaksi. Nimet tarttuivat päähän. Opettajienhuoneessa oli mukavaa. Neljäs viikko vierähti. Pääsin luokkakuvaan ja tunsin olevani kuin oikea opettaja. Laadin kertausmonisteita, kokeita ja sain Wilma-tunnukset sekä tulostamiskortin. Tarkistin kokeita ja jaoin numeroita. Mustekynä siinä vain viuhui. Olin oikea opettaja. Sitten työt loppuivat – yhtä nopeasti, kuin olivat alkaneetkin.
Seurasi kummallinen tyhjyys. Siihenkö se nyt päättyi? Juuri nyt, kun asemani oppilaiden silmissä ja opettajienhuoneessa oli vaihtunut sijaisesta opettajaksi, joka ei ollutkaan yhden päivän juttu. Orastaneet suhteet kollegoihin ja oppilaisiin katkesivat. Kymmenet ja taas kymmenet opetellut nimet menettivät merkityksensä. Olin antanut palan sieluani työlle, jota ei enää ollutkaan. Täystyöllisyys vaihtui pariin luentokurssiin yliopistolla ja jälleen kerran aktiiviseen työnhakuun.
Uutta matoa koukkuun, sanoo järki. Näin tietysti aionkin toimia. En kuitenkaan ollut tullut ajatelleeksi, miten nopeasti juurtuminen työyhteisöön tapahtuu. Mitä jos tällaisia muutaman viikon tai kuukauden mittaisia pätkätöitä on edessä useampi? Kuinka monta kertaa jaksan omaksua aina vain uuden ja uuden työyhteisön ihmisineen, sääntöineen ja kulttuureineen? En todellakaan tiedä. Huolta herättää se, että opettajien työtilanne on hankala.
Onneksi kolikolla on aina se toinenkin puoli. Kaikesta huolimatta uuteen työpaikkaan meneminen on aina myös mukavaa ja avartavaa. Jokaisessa paikassa oppii jotain uutta. Samalla kerrytän kokemustani ja olen askeleen lähempänä vakituista työtä. Uskon, että jossain vaiheessa satun tökkäämään kenkäni juuri siihen ovenrakoon, josta mahdun vääntäytymään kokonaan sisälle.
Tällä hetkellä kuitenkin odottelen ylähyllyllä vuoroani. Minun ei auta muu kuin tehdä asiat niin hyvin kuin osaan. Hoitaa jokainen sijaisuus pedantisti ja olla aktiivinen. Kukapa tietää, vaikka pidempiaikainen työ alkaisi seuraavasta pätkätyöstä. Aion jatkossakin luottaa siihen, että asioilla on tapana järjestyä, kunhan vain jaksaa yrittää.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys