Tänään vietetään Lapsen oikeuksien päivää. YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksessa todetaan, että lapset ovat oikeutettuja erityiseen huolenpitoon ja apuun ja että lapsen tulisi saada kasvaa perheessä onnellisuuden, rakkauden ja ymmärtämyksen ilmapiirissä.
Nuo asiat ovat todella tärkeitä, ja niiden toivoisi toteutuvan jokaisen lapsen elämässä. Jotta lapsi voisi kokea huolenpitoa ja rakkautta, hän tarvitsee lähelleen turvallisia aikuisia. Mutta millainen on turvallinen aikuinen?
Mieleeni tulee yli kymmenen vuoden takaiset aamuiset puistoon lähdöt kahden vanhimman lapsen kanssa. Muistan erään aamun, jolloin menetin malttini ja huusin ihan pää punaisena esikoiselle. Lopulta ulos kuitenkin selvittiin. Matkalla pyysin anteeksi huutamistani. Muistan lapsen pysäyttävän kysymyksen: ”Mutta miksi sinä niin kovasti suutuit?” Se oli hyvä kysymys.
Turvallisen aikuisen ei tarvitse olla yli-ihminen, sillä ihmisellä on lupa väsyä. Kukaan ei aina jaksa toimia fiksusti. Väsyneenä ja kuormittuneena aikuisen pinna palaa helpommin. Olennaista onkin se, miten silloin reagoi. Puistoonlähtöesimerkissä toimin huonosti: koin, että aiheutin yhtäkkisellä huutamisellani lapselle pelkoa ja epävarmuutta.
Monet lapset joutuvat elämään turvattomassa perhetilanteessa ja kohtaamaan jopa väkivaltaa. Se on erittäin valitettavaa. Vaikka lasten ruumiillinen kuritus on kielletty jo aikoja sitten, niin tutkimusten mukaan käytänteet perheissä vaihtelevat. Surullisen moni vanhempi edelleen hyväksyy tukistamisen kasvatusmenetelmänä. Lapsella on kuitenkin oikeus olla saamatta luunappeja ja tukistusta.
Koen, että lasten ja perheiden turvattomuus on hyvin herkkä ja arka aihe, johon liittyy paljon salailua, suojelua ja häpeää. Monesti sen yllä lepää sukupolvien yli menevä painolasti.
Itse en ole missään vaiheessa elämääni joutunut kohtaamaan väkivaltaa, mutta vanhempana ja opettajana koen tärkeäksi kirjoittaa tästä aiheesta. Pelkkä väkivallan uhka saa aikaan paljon pahaa. Ihminen pahimmillaan kutistaa itsensä näkymättömäksi ja on lopulta vain varjo siitä, mitä hän toisenlaisessa ympäristössä voisi olla.
Siksi onkin ollut hämmentävää törmätä sellaiseen, että joku ihminen ei muistele lainkaan vahingollisena asiana sitä, että on kokenut itse lapsuudessaan ruumiillista kuritusta eikä sen vuoksi pidä pahana, että itsekin niin toimii. Kaikenlainen väkivaltainen toiminta on kuitenkin yksiselitteisesti väärin ja myös rikos lain edessä.
Mitä voi tehdä, jotta kotona olisi kaikilla turvallista olla? On tärkeää puhua siitä, millainen toiminta on hyväksyttyä ja mikä ei. Jos jompi kumpi vanhemmista toimii väärin, parasta rakastamista on se, että puoliso kehottaa häntä hakemaan apua. Jos hän ei suostu siihen, kannattaa itse ottaa yhteyttä esimerkiksi perheneuvolaan.
Mitä aikaisemmassa vaiheessa ongelmat kohdataan, sitä helpompaa on muuttaa toimintaa. Valitettavasti vanhempi usein päätyy suojelemaan omaa puolisoaan ja näin vääränlaiset toimintatavat voivat jatkua.
Miten toimia, jos toinen vanhempi käyttää sellaisia kasvatusmenetelmiä, joita toinen ei hyväksy? Onko vanhempien tärkeää olla kasvatusasioista aina samoilla linjoilla? Vielä tärkeämpää on, että vanhempi suojelee tarvittaessa lasta.
Päiväkodilla, koululla ja oikeastaan kaikilla aikuisilla on myös keskeinen rooli turvallisen lapsuuden vahvistamisessa. Lapsella on oikeus tietää, että vanhempi ei saa tukistaa, antaa luunappeja tai riuhtoa raivon vallassa häntä. Hänellä on myös oikeus kertoa kokemuksistaan ulkopuoliselle.
Eräällä mielenkiintoisella luennolla puhuttiin siitä, että lapsi on raivostuessaan ”liskoaivotilassa”. Siinä tilanteessa lapselle on turha puhua mitään. Ensisijainen tavoite on rauhoitella häntä. Entä sitten, kun aikuinen on tässä samassa ”liskoaivotilassa”? Luennolla todettiin, että liskoaivotilassa olevan vanhemman ei tulisi sillä hetkellä antaa rangaistuksia. Hänenkin tulisi ensisijassa pyrkiä rauhoittumaan.
Rauhoittumisessa aikuiselle toimii aivan samat harjoitteet kuin lapsillekin: Nimeä tunne. Tunteen voi ajatella vaikka pilvenä, joka lipuu taivaalle. Tunteen nimeäminen antaa pienen etäisyyden siihen ja parhaimmillaan estää ihmisen toimimasta ”autopilotilla” eli tunteen vallassa. Lapsille tuttuja tapoja on kymmeneen laskeminen, käsien laittaminen selän taakse, paikalta poistuminen hetkeksi. Mustan myrskypilven tuloa ei kannata yrittää estää, sillä tunteet eivät valitettavasti tottele käskyjä. Mutta tunteen vaikuttamasta toiminnasta olemme vastuussa.
Teoriassa rauhoittuminen voi tuntua aika yksinkertaiselta, mutta käytäntö voi olla hyvin eri, varsinkin väsyneenä ja kuormittuneena. Mutta sekään ei anna lupaa väärin toimimiselle. Olisi tärkeää olla tietoinen omasta ja läheisten tilanteesta. Jos pinna palaa herkästi, se voi olla merkki siitä, että voimavarat ovat vähissä ja tarvitsee apua.
Jeesus oli aikanaan edelläkävijä siinä, miten hän suhtautui lapsiin. Siionin laulussa 168 kuvataan hyvin Jeesuksen toimintaa: ”Lapsiparvi kilvan juoksi Herran luo. Nuhtelivat suuret, Ei, ei sovi tuo. Jeesus sanoi: Ei saa heitä estellä. Lapset saavat olla aivan lähellä. Syliinsä hän sulkee heidät iloiten. Hän on lasten kanssa kärsivällinen.”
Lapsen oikeuksien päivänä toivon lapsille oikeutta olla lapsi ja vanhemmille voimia olla turvallinen vanhempi. Sellainen, jonka luokse lapsi uskaltaa tulla aina. Silloinkin, kun on mokannut.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys