Mauno Kinnunen
Mauno Kinnunen
Ennen autolla lähdettiin jostakin ja jonnekin tultiin perille. Jälkeenpäin kerrottiin matkan tapahtumista. Lyhyeenkin etappiin saattoi mahtua monenlaisia sattumuksia. Onhan meilläkin tipahtanut matkastamme vanha asuntovaunumme heti kotiportin viereen. Aina ei ole edes liikenteeseen päästy, kun joku vöiden välistä on kertonut öllöttävästä olosta. Aika monesti on autommekin huokaillut: "Kevväämmällä...kevväämmällä..."
Kännykkäaikana matkaraportitkin valmistuvat aiempaa nopeammin. Onhan se vaan helppoa tarttua luuriin ja ilmoittaa kuulijalle kaikki ajomatkan erikoisimmat luonto- ja parisuhdetapahtumat. Nykyään virkavalta on kumminkin puuttunut asiaan ja osittain vaikeuttanut asioiden hoitoa. Ensiksi handsfree-meininki toi tullessaan nappikuulokkeet. Pian puheluita pystyi soittamaan ja vastaanottamaan auton äänentoistojärjestelmän kautta. On homma mennyt kyllä vaivattomaksi verrattuna 50-luvun peräkylän meininkiin, jossa yhdellä puhelimella asioi monen talon väki. Entisaikaan käden jatkeena oli usein vaikkapa kauha, ämpäri, talikko ja maitohinkki, nykyään sanotaan kännykän kasvaneen käteen. Kenties jo liian tiukasti?
Tänä päivänä tien ohessa hirveä jahtaava karhu saattaa tallentua puhelimeen jo ajon aikana. Onhan se mahtava jakaa aineistoa someen, kun kameroissa on tarkkuutta ja pullistelevat luonnonvoimat tallentuvat videoihin hämmentävän tarkasti.
Mitä jos tilanteet kuvataankin vauhdissa ratin takaa?
"Olipa merkillinen näky!" Otokset ja saatesanat lähtevät kamuille seuraavien kilometrien aikana, ja monet pääsevät lähes reaaliajassa ihastelemaan tapahtunutta. Hiukan myöhemmin kuljettaja huomaa tuulilasin läpi äärimmäisen hienot pilvet. ”Pakkohan se on nuokin tallentaa!” hän itsekseen tuumailee ja kellauttaa itsensä puoliksi apukuskin penkille. Maisemat vilistävät ympärillä mutta siinä röhnöttämällä saapi kätevästi linssin taivaankattoa kohti – ja loppumatkalle someen jaettavaa.
Mitä jos Jeesus olisi takapenkillä?
Saattaisiko jossain kohtaa matkaa kuulua, kun naulanreikäinen käsi naputtaisi kuskinpenkin selkänojaa? Vilkaisu taustapeiliin näyttäisi laupiaat kasvot. Aivan kuin jostain kuuluisi: "Olet matkalla, lapseni, et perillä." Vilkaiset uudestaan peiliin. Miten lempeä onkaan tuo katse ja lämmin aurinko silmissä!
Tulee mieleen oma matkani. Usein on mennyt hyvin, mutta toisinaan ei niinkään. On sormi naputtanut selkänojaan ja siitä kaikunut tuntooni: “Laki on suojaamassa sinuakin, Mauno. Ajatko nyt turvallisesti, jos ajattelet itseäsi ja kyydissä olevia, kuin myös muita tiellä liikkuvia?” On ollut peiliin katsomisen paikka ja tarve pyytää anteeksi omia toilailuja.
Tulee mieleen itseni kamppaaminen. Semmoistakin osaan. Laki meitä neuvoo antamaan puhelimen olla rauhassa ajon aikana. Ehtii kyllä seuraavalla pysähdyksellä vilkuilla viestit, vastata niihin, valkata puhelinluetteloa, ottaa kuvia ja valita seuraavan kuunnelman.
Miten itse käytin nappikuulokkeita niiden hankkimisen jälkeen? Näin matkoilla usein tapahtui: Ensin syttyi ajatus, että soitanpa jollekin. Seuraavaksi etsin nappikuulokkeita auton eri lokeroista. Usein löysin lankamytyn ja sen aukomisessa meni toisinaan melko tovi. Napit korviin, piuha reikään, valikosta oikea nimi. Vihreä luuri.
Soitin mielestäni handsfree-puhelun. Sitähän se kyllä oli, se puhumisen osuus. Jossain kohtaa tajusin, ettei toimintani kestä minkäänlaista tarkempaa syynäystä. Olin kampannut itseni. Lain ajatuksen toteutuminen oli hyvin kaukana! Olinko mielestäsi turvallinen vastaantulija, kun ajonopeus oli 80km/h, vanha Soliferi koukussa, kyydissä kahdeksan lasta ja useamman kilometrin matkan selvittelin käsivapaata puhelua alulleen? Jos jotain olisi sattunut, ketä sormi olisi osoittanut?
Onneksi syyllisyyttä voi tuntea muutenkin kuin pahimman kautta. Siihen ei tarvita rajua rysähdystä, pellin kirskuntaa ja koppalakkisen tuijotusta kulmien alta. Siihen ei tarvita näkyä, jossa töytäisemäsi auto on katollaan ojassa. Ei myöskään sitä, mikä sielun syvyyksiin tallentuisi katsoessa oman auton sirpaloituneen taustapeilin kautta takaosan kaaokseen.
Vaikka kolareita ei jokaisen elämän aikana satukaan, on hyvä ja turvallista tunnistaa Jeesuksen katse taustapeilistä jo tänään.
Aika on muuttunut hyvin nopeasti. Vain hetki sitten kuulumisia kerrottiin sanoin ja kirjein, nykyään sanomat kulkevat usein kuvissa. Kännykän kameran linssi katsoo jatkuvasti arkea ja juhlaa, joskus myös matkaa niihin. Minkälaisia ajatuksia ratin takaa otetut kuvat herättävät viestin vastaanottajassa? Kertovatko ne jotakin kuvaajan kuuliaisuudesta, arvoista, asenteista? Onko kameran linssi melkein kuin Jeesuksen silmä, joka näkee tänä päivänä ihmisten hetkiin, moniin hetkiin? Kestääkö kaikki nähty tarkempaa pohtimista?
Vanha sanonta tahtoo huolehtia turvallisuudesta ja neuvoo ajelemaan selvin päin: jos otat, et aja. Olisiko tämän päivän ajolinjat selvempiä, jos nähtäisiin tärkeäksi neuvo: jos ajat, et ota puhelinta käteen?
Asiaa voinee tarkastella lampaanvillojen äärellä:
"Katso, kuuliaisuus on parempi kuin uhri ja tottelevaisuus parempi kuin oinasten rasva" (1. Sam. 15:22). Tänä päivänä lampaan rasvoja voidaan paisutella vaikkapa veroja kiertämällä, punnitsemalla hedelmiä väärällä koodilla, lunttaamalla kokeessa ja niin edelleen.
Voiko autolla ajaessa toimittaa erilaisia asioita siten, että tämän ajan lampaamme – mitä ne sitten ovatkaan – olisivat tukevampia tottelevaisuuden loistaessa poissaolollaan? Itse olen ainakin huomannut, että ratin takana tulee helposti mieleen monet asiat, joita voisi hoidella valmiimmaksi puhelinta pläräämällä. Näin suurperheen isukki olisi tehokas toimissaan ja useat jutut olisi sumplittu valmiiksi ennen kotipihaan saapumista. Jollekin toiselle matkakiusaukset saattavat olla vaikkapa bisnesten edistämisessä tai somen päivittämisessä.
Kuuliaisuus ja tottelevaisuus voivat äkkiseltään tuntua kahlitsevilta mutta syvimmiltään ovat kuin lapsen ihanaa heittäytymistä Isän syliin – kyllä Jumala tietää parhaiten! Pysytään sylissä!
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys