Harkitessani blogistiksi ryhtymistä, mietin asiaa eri näkökulmista. Mitä annettavaa tai mitä menetettävää minulla olisi? Kaipa ne kertovat, jos juttujen taso ei olisi riittävä tai kirjoitusten tyyli ei sopisi palstan formaattiin. Tässä voi kyllä käydä niinkin, että joku tuttu bongaa blogini netistä ja jään rysän päältä kiinni syvällisten tekstien kirjoittelusta. Itse asiassa näin taisi jo tapahtuakin: "Enpä olisi uskonut, että äijä rupee kirjoittamaan blogia", ihmetteli yksi lukijoista.
Onneksi kirjoittaminen ei sentään ole rangaistava teko, varsinkaan jos kirjoittaa siivosti. Tämä lehtikin kokonaisuudessaan edistää hyviä ja arvokkaita asioita, joten ei kai tässä senkään puolesta pitäisi olla mitään moitittavaa. Helpompaa kyllä olisi ollut kieltäytyä kutsusta ja todeta: "Kiitos tarjouksesta, mutta valitettavasti en ehdi, eikä minusta blogistiksi kyllä olisikaan. Kannattaa kysyä jotain toista."
Eikö yleensäkin olisi yksinkertaisinta vain hoitaa tavanomaiset rutiinit, mennä aamulla töihin ja sieltä ruokakauppaan? Iltaisin voi sitten pakollisten velvollisuuksien lisäksi lueskella päivän postia tai kuunnella äänikirjoja, sekä valmistella seuraavan päivän askareita. Mitäpä sitä turhaan itseänsä rasittaisi tarttumalla uusiin haasteisiin. Eihän tässä elämäntilanteessa kannata edes harkita mitään ylimääräistä – vai pitäisikö sittenkin?
Tiedätkö mitä? Jos emme nyt ota askelta elämässämme uuteen suuntaan, emme tee sitä koskaan. Elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi jahkailuun. Mitä tekisin jos en pelkäisi? Laittaisin taloni myyntiin ja vaihtaisin maisemaa. Perustaisin oman yrityksen ja suunnittelisin sille nettisivut. Ottaisin riskin ja sijoittaisin rahani arvo-osakkeisiin. Opiskelisin toisen ammatin ja kokeilisin erilaisia hommia. Varaisin lentoliput ja lähtisin kiertelemään maailmaa. Vai muuttaisinko sittenkin kaiken vilinän keskeltä erämaahan asumaan?
Suurin kamppailu valinnoista käydään ihmisen sisällä. Tutusta ja turvallisesta on vaikea irrottautua. Liian usein pelko estää itse toiminnan. Vaikka ajatuksen tasolla tiedän mitä pitäisi tehdä, ensimmäinen askel jää monesti uupumaan. Tilanne voi olla myös vastaava, kuten yhdellä rikkaalla nuorukaisella, jolle esitettiin kutsu taivasten valtakuntaan. Kutsun vastaanottamisen ainoana ehtona oli irrottautua aikaisemmin haalitusta omaisuudesta. "Mutta kun nuorukainen kuuli nämä sanat, hän lähti surullisena pois, sillä hänellä oli paljon omaisuutta" (Matt. 19:22).
En kannusta ketään uhkarohkeaan toimintaan. Näyttämisen halun tai voimakkaan tunteen vallassa tehdyistä teoista saamme valitettavan usein lukea tiedotusvälineistä.
Mistä sitten tiedän, milloin on oikea hetki toimia, tai mihin suuntaan lähteä? Vaikka ulkona olisi synkkää ja luonnonvoimat pauhaisivat ympärillä, voi sisälläni olla tyyntä ja rauhallista. Silloin saatan nähdä selkeästi tarvittavan siirtoni. Tämä on riittävä viesti toiminnan käynnistämiselle. Aina en kuitenkaan näe sumun läpi edes kättäni pidemmälle, saati sitten selvää määränpäätä. Voin joka tapauksessa aloittaa pienillä asioilla. Yhdenkin siirron kokeileminen kannattaa, sillä enhän voi tietää mitä kaikkea minulle on vielä luvassa.
Ensimmäinen askel voi olla vaikkapa sähköpostin kirjoittaminen, puhelinsoitto tai yllätysvierailu. Se voi olla myös hakemuksen täyttäminen tai toimintasuunnitelman hahmotteleminen. Olipa siirto mikä tahansa, oleellista on laittaa nyt rohkeasti tuumasta toimeen.
Tähän mennessä blogikirjoittamisesta on seurannut minulle vain myönteisiä kokemuksia. Olen saanut muun muassa käydä lukijoiden kanssa useita antoisia keskusteluja. Viime vuodenvaihteessa päättäessäni ryhtyä kirjoittamaan, ajattelin – nyt tai ei koskaan.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys