Istahdin tähän blogistin studiooni eli kimppakämppämme sohvalle. Katsoin ulos ja huomasin, että aurinko on juuri laskemassa. Kysymys nimeltään ”Onko elämässä tarpeeksi?” pomppasi esiin sohvan alta. Aluksi se vain leijaili pääni yllä, mutta sitten se alkoi kierrellä silmieni edessä niin hurjasti, että häädin sen pois. Näkyvistä sinkoutuessaan ”Onko elämässä tarpeeksi?” huudahti:
– Kirjoita minusta, tai en jätä sinua rauhaan!
– Kai minun täytyy, vastasin.
Onko elämässä tarpeeksi? Onko meidän, teidän ja heidän, minun tai sinun elämässä tarpeeksi? Milloin jotakin on tarpeeksi? Joskus tuntuu, että mitään ei voi olla tarpeeksi. Usein kaikkea on liian vähän tai liikaa. Tarpeeksi viittaa sanana tarpeeseen ja siihen, että jokin tarve täyttyy riittävällä tasolla. Tarpeet ovatkin yleensä onnellisuuden tai jonkin muun halutun asian edellytyksiä.
Yhdysvaltalainen psykologi Abraham Maslow on kuvannut ihmisen perustarpeet kuutena tasona, jotka ovat elossa pysymisen, turvallisuuden, yhteenkuuluvuuden ja rakkauden, arvonannon, itsensä toteuttamisen ja itsensä ylittämisen tarpeet. Maslow’n mukaan tarvitsemme hengissä säilymisen edellytykset ja perusturvallisuuden. Tarvitsemme myös tunteen siitä, että kuulumme johonkin ryhmään ja meitä rakastetaan ja arvostetaan. Tarvehierarkia ei kuitenkaan ota tarkkaan kantaa siihen, mikä on riittävä taso tyytyväisyyden saavuttamiseen. Riittävä taso esimerkiksi ruoan, veden ja asunnon laadun suhteen ei aina tarkoita samaa kuin tavoiteltu elintaso. Suomalainen yhteiskuntamme pyrkii asettamaan ensimmäiset perustarpeet jokaisen oikeudeksi, ja ainakaan minä en useinkaan huomaa olla kiitollinen näiden perustarpeiden täyttymisestä.
Viidennen ja kuudennen tason tarpeita ei ole kovinkaan helppoa kuvailla tarkasti, koska itsensä toteuttaminen ja itsensä ylittäminen ovat yksilöllisiä ja abstrakteja tarpeita. Nykyään puhutaan hyvin paljon siitä, miten jokaisen olisi tärkeää löytää ala tai asia, jossa pääsee toteuttamaan itseään parhaimmillaan. Monelle tämän tason selkeytymisessä voi mennä hyvinkin pitkä aika. Oman alan, harrastuksen tai vahvuuksien löytyminen ei ole aina helppoa, ja joskus voi tuntua siltä, että purjehtii elämässä ilman peräsintä. Ainakin minä joudun usein muistuttamaan itseäni siitä, että elämä voi olla täyttä, vaikka en joka hetki tietäisikään, minne olen matkalla.
Kuudennen tason tarpeilla eli itsensä ylittämisellä tarkoitetaan yhteyden saamista johonkin itseä suurempaan. Esimerkiksi hengellisyys toimii keinona tämän tarpeen saavuttamiseen. On esitetty, että elämän tarkoituksen täytyy olla jokin omaa itseä suurempi asia. Itsensä ylittämisen tarpeet jätetään joskus mainitsematta, kun Maslow’n tarvehierarkiasta puhutaan. Ehkä tämän tason saavuttamista ei koeta nykyajassa tarpeellisena, vaan ajatellaan, että itsensä toteuttaminen riittää elämän tarkoitukseksi. Ajattelen, että Jumala loi meidät yhteyteensä, mutta tämä yhteys rikkoutui syntiinlankeemuksessa. Tämä yhteyden tarve saa meidät pyrkimään takaisin hänen yhteyteensä. Usko ja luottamus Jumalaan voi auttaa meitä myös tyytymään siihen, mitä elämässä muiden perustarpeiden alueella saamme. Tyytyminen ei ole vastentahtoista luopumista unelmista, vaan tyytyväisyyttä siihen kaikkeen, mitä on jo saanut.
Oveen koputetaan. Menen avaamaan, ja ”Onko elämässä tarpeeksi?” kurkkaa ovenraosta. Juuri, kun olen läimäyttämässä ovea kiinni, se huudahtaa:
– Riittää! En enää häiritse sinua. Minusta tuntuu, että pureudut liian syvälle minuun, ja teet minusta ongelman! Hyvästi!
”Onko elämässä tarpeeksi?” luikahtaa tiehensä, ja jättää minut pohtimaan, olisiko teksti jo valmis tällaisenaan.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys