Uskonpuhdistuksen muistopäivän alla kävin kouluissa puhumassa Martti Lutherin elämästä ja uskonpuhdistuksesta. Huomasin, että lapsille Lutherin opetukset olivat aika vieraita. Kerroin lapsille, kuinka Martti Luther puolusti uskonvakaumustaan Raamatulla. Lapsia koskettivat Lutherin sanat: ”Tässä seison enkä muuta voi, Jumala minua auttakoon.” Kerroin, että Luther sanoi nämä sanat keisarin edessä puolustaessaan uskoaan.
Rippikoulu on varmaan monelle ensimmäinen paikka, missä Lutherin opetuksia mietitään syvällisemmin Raamatun valossa. Monelle nuorille tulee läheiseksi uskonpuhdistuksen johtoajatus: ihminen pelastuu yksin uskosta, yksin armosta, yksin Jeesuksen Kristuksen tähden. Erityisen rakkaaksi se on tullut niille nuorille, jotka ovat halunneet omakohtaisesti uskolla turvautua Jumalaan. Lutherin opetukset evankeliumin ja Jumalan seurakunnan merkityksestä ovat vahvistaneet uskoa. Moni on opetellut ulkoa näitä sanoja: Minä uskon, etten voi omasta järjestäni enkä voimastani uskoa Herraani Jeesukseen Kristukseen enkä päästä hänen luokseen, vaan että Pyhä Henki on kutsunut minua evankeliumin välityksellä, valaissut minut lahjoillaan, pyhittänyt ja säilyttänyt minut oikeassa uskossa.
Uskonpuhdistuksen periaatteita voisi olla hyvä kerrata aikuisten raamattuluokassa, aviopuolisoilloissa ja isien ja äitien kokoontumisissa. Tiedän, että on monia, joilla on henkilökohtaisena harrastuksena Lutherin tekstien lukeminen. Näitä ihmisiä voisi pyytää joskus kertomaan uskonpudistuksen ajasta. Jo lepoon päässeitten kristittyjen kokemukset muistuttavat, että elävä seurakunta taistelee oikean uskon puolesta aina vallitsevissa olosuhteissa. Taistelujen keskellä palataan aina uskon perusteisiin. Lutherin opetus on tänään ajankohtaista. Hän opettaa: Tässä kristikunnassa hän joka päivä antaa minulle ja jokaiselle uskovalle rajattomasti kaikki synnit anteeksi.
Olin kerran pitämässä eräässä ammattioppilaitoksessa joulukirkkoa. Liikuntasalissa oli satoja nuoria. Kaikki kuuntelivat hiiren hiljaa, kun kerroin saarnassani Lutherin perheen joulunvietosta. Kerroin, että uskonpuhdistajan tunnettu joululaulu ”Enkeli taivaan lausui näin” syntyi Lutherin perheen jouluvalmisteluitten keskellä. Lutherin vaimo Katariina oli määrännyt miehensä tuudittamaan perheen vauvaa, kun rouva itse teki isompien lapsien kanssa viimeisiä aattoillan valmisteluja.
Luther, joka oli taitava sanoittaja ja ymmärsi musiikkia, alkoi sanoittaa uutta joululaulua. Lasta katsellessaan Lutherilla alkoi soida päässään enkelivirren pauhu. Syntyi kuin itsestään 15-säkeistöinen virsi, joista kymmenen säkeistöä on päässyt meidän virsikirjaamme. Samana jouluaattoiltana Lutherin kodissa esitettiin joulukuvaelma ”Enkeli taivaan lausui näin”, jossa lapset olivat enkeleinä ja paimenina, isä Joosefina, äiti Mariana ja pienokainen Jeesus-lapsen osassa.
Lutherin tekstejä lukiessa tulee turvallinen tunne, että Raamatun mukainen usko pysyy samana vuosisadasta toiseen. Meille saarnavirassa toimiville on erityisen arvokas se Lutherin periaate, että Raamattua on selitettävä Raamatulla. Kaikille sanankuulijoille Luther antoi arvokkaan, Raamatun mukaisen määritelmän oikeasta seurakunnasta. Luther opetti: Jumalan seurakunta on siellä, missä Jumalan sana puhtaasti saarnataan ja sakramentit jumalan sanan mukaisesti jaetaan.
”Se sana seisoo vahvana, ne ei voi sitä kestää.
Kun kanssamme on Jumala, ken meiltä voiton estää?
Jos veis ne henkemme, osamme, onnemme, ne heidän olkohon,
vaan meidän iät on Jumalan valtakunta.” (VK 170:4.)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys