Aloitin tämän vuoden Berliinissä. Kaupungissa, johon tutustuin ensimmäisen kerran silloin, kun Saksa oli jaettu maa ja muuri ympäröi Länsi-Berliiniä. Yli 25 vuotta sitten olin vajaan vuoden harjoittelijana erään saksalaisen diakonialaitoksen vanhainkodissa ja Berliinin suomalaisessa seurakunnassa.
Tuolloin sain elämääni muutamia ystäviä, joita nyt kävin tapaamassa. Vuosien kuluessa olemme tavanneet aina silloin tällöin, soitelleet ja kirjoitelleet. Tuttu katu ja tuttu talo oli helppo löytää. Tuttu koti ja sen lämmin tunnelma palautti mieleeni monet muistot. Niiden keskellä ystävien elämään tullut muutos tuli todelliseksi.
Toisella puolisoista on muistisairaus, Alzheimerin tauti. Sen lisäksi hänelle oli tullut muitakin vaivoja ja ennen joulua hän oli joutunut sairaalaan. Ensimmäisen yhteisen illan teehetken aikana suunnittelimme seuraavan päivän sairaalakäyntiä. Mietin, mahtaisiko sairaalassa oleva ystävä vielä tuntea minut.
Noin 3,5 miljoonan ihmisen kaupungissa, jonka asukkaat edustavat lähes 200 kansallisuutta, on helppo liikkua. Ystäväni käy puolisonsa luona päivittäin. Onneksi hän itse on jälleen hyvässä kunnossa ja pääsee auttamaan puolisoaan. Katselin lämmöllä pieniä asioita: peiton oikaisua, sängyn vieressä olevan pöydän järjestelyä, raikkaan veden hakemista ja juomisesta huolehtimista. Rakkaus ja kiintymys. Saksaa ja suomea. Sanatonta viestintää.
Muistan varmasti aina sen syvästi huojentuneen katseen, jonka ystäväni kohtasi, kun yhtenä päivänä menimme jälleen sairaalaan. Tällä kerralla uuteen paikkaan, jonne potilas oli siirretty. Puutteellisten tietojen vuoksi matkastamme tuli pieni seikkailu, mutta lopulta löysimme oikean reitin. Ystävääni oli selvästi odotettu. Katse kertoi kaiken sen, mitä sanoilla ei ehkä koskaan pystyisikään ilmaisemaan. Kaikkea ei todellakaan tarvitse sanoa ääneen. Vein tuliaisiksi pari lehteä, joissa on kuvia rautateistä ja junista. Ne ovat olleet sairaalassa olevan ystäväni harrastus. En tiedä, saavuttavatko kuvat enää hänen muistojaan ja kokemuksiaan. Hetken hän jaksoi kuitenkin katsella niitä.
Miljoonien ihmisten keskellä jokaisen elämä on kulloinkin käsillä olevassa hetkessä iloineen ja suruineen, pelkoineen ja toiveineen. Vuoden vaihtuessa rukoilin Jumalan siunausta ystävieni elämään. Samaa toivotti liittokansleri Angela Merkel uudenvuodenaaton puheessaan maansa asukkaille. Samaan toivotukseen yhtyi presidentti Sauli Niinistö uudenvuoden puheessaan. Se on hyvä toivotus. Myös sinulle ja minulle.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys