Olen paluumuuttanut lapsuudenkotiini. Istun äitini kanssa keittiön ikkunan ääressä. äiti toteaa:
– Tällä pihalla on ollut hyvä minun lasten ja nyt myös lastenlasten touhuta. Ikkunasta voi seurata lasten tekemisiä.
– Minäkin saatan unohtua katsomaan lapsiani. Ajattelen heitä yhdessä ja erikseen. Joskus olen pohtinut, voivatko lapset tuntea minun katseeni ja kantavat ajatukseni. Voiko ajatuksen voimalla kannustaa? kysyn äidiltä.
– Minä uskon, että voi. Varmasti lapset kokevat, että sinä haluat kantaa ja auttaa heitä ja olet omiesi puolella, äiti vastaa.
Tuttu käsityöläinen puolestaan sanoo, että mattoihin voi kutoa lämpimiä ajatuksia. Tällaisilla matoilla voi hänen mukaansa muistaa läheisiä tai onnitella vieraampiakin. Perintökangaspuut ovat hankalassa varastossa, joten sovellan matonkutojan teoriaa kotiaskareisiin. Sämpylät ja pullat saavat sitkoa mukavista mietteistä. Vetoketjun vaihtaminen on välittämistä. Kotiparturin sakset keventävät kuormia.
Sitten minun elämääni tulee vaikeita vuosia. Sairaudet ja monet koettelemukset vievät voimavarat ja tyhjentävät varavoimat. Syöpäleikkuri vie hiukset kuormia keventämättä. Lämpimät ja kantavat ajatukset käyvät vähiin. Kysyn hiljaa mielessäni: Huomaakohan kukaan, että minä tarvitsisin kannattelua? Osaisinko ottaa vastaan, jos joku osoittaisi myötätuntoa?
Kuluu vuosia. Vähitellen oma tuntoaisti alkaa palautua; jaksan ajatella myös muiden tilannetta. Saatan seurapenkissä pysähtyä ajattelemaan edessäni istuvia ihmisiä. Mietin, mitähän heille kuuluu. Tuntevatko he minun myötäelämiseni? Voinko tukea ja kantaa heitä ajatuksen kautta, kun minulla ei nyt ole voimia eikä ymmärrystä tehdä mitään muuta? Voisiko diakoniatyö olla näin monimuotoista? Voinko toimia lähimmäisenä kantamalla toisia ajatuksissani?
Päätän koettaa. Lähetän kantavan ajatukseni sinulle...
...isä, joka olet tällä kertaa tullut seuroihin koululaisten kanssa; ehkä äiti on kotona sairaiden luona;
...keittiövuorossa oleva, joka harmittelet, kun juustopaketti unohtui kotiin;
...puhujavuorossa oleva ja sinun perheesi;
...uupuneen näköinen seuravieras, joka olet tullut seuroihin, koska toivot vahvistusta uskollesi.
Yhtenä sunnuntaina saan sanottua myötäelävän ajatukseni ääneen. Tuttu suurperheen äiti sanoo vedet silmissä:
– On lohdullista kuulla, että joku huomaa.
äitini viimeisenä keväänä istumme hänen keittiössään. äiti toteaa:
– Minun elämäntehtäväni on ollut hoitaa. Olen hoitanut lapsia, eläimiä ja vanhusta. Nyt viimeiseksi olen hoitanut itseäni. Minusta tuntuu, että olen ollut se kaikkein vaikein hoidettava. Olen ollut vaativa ja tyytymätön. Mutta siitä huolimatta ajattelen, että itseäänkin pitää hoitaa ja pitää hoitamisen arvoisena. Pitää olla itsensä kanssa kärsivällinen ja kannustava.
äitini rohkaisemana lähetän itselleni kantavan ajatuksen: Liisa, olet ihan hyvä tällaisena. Tuon ajatuksen turvin lupaudun kirjoittamaan blogia Päivämieheen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys