Hoikka nuorukainen maastopuvussa nousee ripeästi mummulan mäkeä ylös. Kaksi pientä luonamme hoidossa olevaa pojannassikkaa huomaavat hahmon, juoksevat äkkiä ovesta ulos ja rientävät vinhaa vauhtia isoa veljeään vastaan. Veli kaappaa pojat käsivarsilleen, toisen vasemmalle ja toisen oikealle puolelleen. Jälleennäkemisen riemu on suuri! Myös itseäni tilanne koskettaa: ensimmäinen lastenlapsistamme suorittaa varusmiespalvelustaan, ja näen hänet nyt sotilaspuvussa.
Omista pojistamme kaksi vanhinta tuli kotilomalle sinisessä varusmiesasussa, kaksi seuraavaa harmaissa ja kahdella nuorimmalla oli yllään nykyinen maastopuku. Lasten kotoa lähtö on aina iso asia, vaikka vanhempana olen kokenut iloa ja tyytyväisyyttä siitä, kun oma paikka nuorelle on löytynyt. Erityistä haikeutta olen kuitenkin kokenut poikiemme lähtiessä armeijaan. Ulkopuolisesta armeijan ympäristö vaikuttaa karulta. Pojat asuvat isoissa tuvissa, miten siellä on yksityisyyden laita? Kielenkäyttö voi olla karskia. Mitä vaikeuksia uskovainen nuori kokee? Näitä olen äitinä miettinyt.
Olemme halunneet lähteä poikiemme valatilaisuuksiin. On ollut juhlallista seurata, miten sotilasosastot kokoontuvat valaa varten, ja varusmies lupaa ”kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä kunniani ja omantuntoni kautta” palvella maataan rehellisesti ja edistää sen parasta. Sekä vielä lupaus: ”Joukkoa, johon kuulun sekä paikkaani siinä, en jätä missään tilanteessa ” Vala kuulostaa niin velvoittavalta ja samalla liikuttavalta. Siinä on myös asioita, jotka olisivat meille kaikille tärkeitä arjen elämässä: kunnioittaa esivaltaa, olla tovereita kohtaan auttavainen ja alaisia kohtaan oikeudenmukainen.
Arvelen, että varusmiesaika on antanut kaikille pojillemme paljon tietoa ja kokemuksia, joita ei muualta saa. He ovat jopa näyttäneet viihtyneen armeijassa. Oman joukkonsa keskellä he ovat varmaan kokeneet yhteenkuuluvaisuutta ja kaveruutta.
Isäni puki harmaan sotilaspukunsa ylleen 19-vuotiaana. Suurin piirtein samanikäisenä, kuin parastaikaa varusmiespalvelusta suorittava lapsenlapsemme ja omat poikamme aikanaan. Hän kantoi tätä asua melkein viisi vuotta. Ensin oli lyhyt koulutusaika ja sitten ylennys korpraaliksi metsäisellä tiellä ilman juhlallisuuksia.
Sen jälkeen seurasi sota-aika, joka toi mukanaan paljon murhetta, kärsimyksiä ja menetyksiä. Taistelujen keskellä korostui sotilaiden keskinäinen kaveruus, aseveljeys. Pommitusten keskellä eräs isäni toveri, uskonsa menettänyt uskovaisen kodin lapsi, halusi saada kaikki syntinsä anteeksi.
Sota-aikana katsottiin myös eteenpäin, vaikka ei tiedetty, mitä huominen tuo tullessaan. äitini ja isäni solmivat avioliiton näinä vaikeina sodan vuosina. Siitä muistuttaa hääkuva, jossa sulhasella on yllään sotilaspuku ja morsiamella lottapuku.
Isäni kertoi joskus tarinoita sota-ajasta. Eräs tyttäristämme muistelee papan juttujen aikana olleen aivan erityinen, jännittävä tunnelma. Näki, että hän ei halunnut kertoa kaikkea, mitä oli kokenut. Isäni kirjoitti ylös myös päiväkirjamerkintöjä sota-ajastaan. Niissä hän toivoo, että jälkipolven ei tarvitsisi papan sota-ajan kaltaisia jalanjälkiä kulkea. Muistelmat päättyvät lauseeseen: ”Taivaallinen Isä Suomen kansaa varjelkoon.”
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys