Apostoli Paavali kirjoittaa Galatalaiskirjeessä lihan aikaansaannoksista ja Hengen hedelmästä. Merkille pantavaa on, että lihan aikaansaannokset eli teot ovat kirjeessä monikossa ja Hengen hedelmä yksikössä. Näin hän ei ole kirjoittanut sattumalta, vaan Pyhän Hengen ohjaamana.
Lihan, turmeltuneen luontomme aikaansaannokset tapahtuvat synnin tekoina, mutta Hengen hedelmää on kristityn uusi elämä kokonaisuudessaan. Sillä on monta ilmenemismuotoa: rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä.
Pyhän Hengen vaikutuksesta
”Jokainen, joka on Kristuksessa, on siis uusi luomus. Vanha on kadonnut, uusi on tullut tilalle!” ( 2. Kor. 5:17.) Näillä sanoilla Paavali kuvaa parannuksen armon vaikuttamaa muutosta ihmisessä. Jumala on lahjoittanut Pojassaan pelastavan uskon ja siirtänyt tuhlaajalapsen epäuskon maailmasta Poikansa valtakuntaan.
Pyhä Henki vaikuttaa uskovaisessa Hengen hedelmää. Rakkaus on suurin Hengen hedelmän ilmenemismuodoista. Apostoli kirjoittaa korinttilaisille: ”Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.” (1. Kor. 13:13.)
Kristuksen rakkaudesta osallista Jumalan lasta opetetaan rakastamaan Jumalaa ja kaikkia lähimmäisiä, myös vihollisia. On hyvä vaalia uskovaisten välistä rakkautta ja Hengen yhteyttä. Jeesus sanoo: ”Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne” (Joh. 13:35).
Ilo ja rauha
Hengen hedelmänä ilo on ennen kaikkea evankeliumin synnyttämää iloa syntien anteeksiantamuksesta. Iloon liittyy myös erottamattomana Jumalan rauha. Kun synnit ovat anteeksi, asuu Jumalan lapsen sydämessä ilo ja rauha.
Kristityn kokema ilo ja rauha heijastuvat myös lähimmäisiin ja ympäristöön. Usko on iloinen asia ja koko elämää kannattava perusta. Jumalan rauhan kantajina haluamme myös elää rauhassa kaikkien ihmisten kanssa.
Meiltä kysytään kärsivällisyyttä uskossa ja elämässä. Tämän hedelmän saa aikaan Pyhä Henki. Evankeliumi on Jumalan voima, joka auttaa meitä elämään kärsivällisesti niin arjen tehtävissä kuin uskon kilparadalla, jossa päämääränä on taivaan koti.
”Rakkaus on lempeä”
Ystävällisyys ja hyvyys liittyvät hyvin läheisesti toisiinsa. Nämä vaikuttavat rakentavasti lähimmissä ihmissuhteissa, mutta myös kodin ulkopuolella työssä ja muiden lähimmäisten keskuudessa. ”Kun meillä on vielä aikaa, meidän on siis tehtävä hyvää kaikille, mutta varsinkin niille, joita usko yhdistää meihin” (Gal. 6:10).
Hengen hedelmänä uskollisuutta kysytään ennen kaikkea omakohtaisessa uskon kilvoituksessa. Kun meillä on halu uskoa ja pitää hyvä omatunto Jumalan kansan rakkaudessa, lupaa taivaallinen Isämme johdattaa meitä ja viedä perille. Uskollisuutta kysytään pyhässä avioliitossa, ihmissuhteissa ja työssä sekä meille uskotuissa tehtävissä Jumalan valtakunnassa.
Hengen hedelmää ovat myös lempeys ja itsehillintä. Rukoilemme, että Hengen kautta saamme hillitä turmeltuneen luontomme vaikutukset Jumalan kunniaksi ja sielumme autuudeksi. Apostoli kirjoittaa, että Hengen hedelmää vastaan ei ole vaativa laki (Gal. 5:22–23).
Jaakko Kaltakari
Julkaistu Päivämiehessä 22.6.2016
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys