Lasken tiliotteelta tuloja ja menoja. Pyörittelen lukuja ja mietin, paljonko rahaa pitäisi tienata, että se olisi riittävästi. Mikä riittää?
Joissakin elämäntilanteissa olen miettinyt raha-asioita paljonkin. Erityisesti silloin, kun on ollut taloudellisesti tiukkaa. Joskus viimeisten eurojen laskeminen on ollut avioliittoa lujittavaa, sillä silloin on tarvittu tiimityötä ja yhteen hiileen puhaltamista. On myös ollut aikoja, jolloin tiukka taloudellinen tilanne on kiristänyt välejä ja tuonut tyytymättömyyttä elämään.
Mutta milloin rahaa on sopivasti, riittävästi? Olisiko sopivasti se, ettei tarvitsisi rahan vuoksi jättää pitkää lomamatkaa tekemättä? Että voisi ostaa enempiä laskeskelematta uuden sohvan ja maton ja design-valaisimen? Sittenkö olisi riittävästi, kun voisi kävellä autokauppaan ja hankkia sellaisen menopelin, että hevosvoimat ja kiihtyvyydet olisivat huippuluokkaa? Vai riittääkö sittenkin vähempi? Riittääkö kohtuus?
Luultavasti ikä on tehnyt jonkinlaisen tehtävänsä, sillä nykyisin rikkaus tarkoittaa minulle jotakin aivan muuta kuin omaisuutta ja muhkeaa lompakkoa. Rikkaus on mielestäni jotakin sellaista, joka ei ole riippuvaista rahasta. Tunnetta, että näin on hyvä. Että minulla on kaikkea, mitä tarvitsen, eikä tarvitse tavoitella mitään enempää.
Ikä on tehnyt myös sen, että ymmärrän, että rikkaat tai vaikutusvaltaiset ihmiset ovat ihan samanlaisia ihmisiä kuin kaikki muutkin. He voivat olla hyvinvoivia tai vaikkapa onnettomia tai yksinäisiä. Nuorempana katsoin tällaisia ihmisiä jotenkin ylöspäin.
Joskus, tai oikeastaan useinkin, harmittaa nähdä, miten nykyaikana ihannoidaan rahaa ja taloudellista asemaa. Rahan eteen ollaan valmiita tekemään jopa suuria uhrauksia. Raha tuo valtaa, ja sillä voi yrittää pönkittää heikkoa itsetuntoaan tai omaa epävarmuuttaan. Raha ja omaisuus tuovat turvaa, mutta ne eivät kuitenkaan lopulta turvaa miltään. Joskus tuntuu, että suuri omaisuus on eräänlainen tyhjiö, suuri harha, jonka varaan elämää rakennetaan – eikä ehkä siltikään löydetä aitoa onnea ja tyytyväisyyttä.
Olen joskus kuullut puhuttavan, miten jotakin yrittäjää on Jumala siunannut. Tällä on tarkoitettu sitä, että yritys on tuottanut kovasti voittoa. Uskallan ajatella, että yhtä siunattu on sekin yrittäjä, jonka yritys ei ehkä tuotakaan niin paljoa, mutta jolla on työpäivän jälkeen kotona vastassa tyytyväinen puoliso ja onnelliset lapset. Hän on ehkä halunnut valita ennemmin lyhyemmät työpäivät ja enemmän aikaa perheensä kanssa.
Valinnat työelämässä ja perheen keskellä eivät ole mustavalkoisia ja helppoja. Varsinkin yrittäjäperheessä joudutaan usein valitsemaan vaikeiden asioiden väliltä ja tekemään ratkaisuja, jotka saattavat olla koko perheelle vaikeita. Yrittäjällä ei myöskään ole automaattisia lomia tai samanlaista turvaa töiden jatkumisesta kuten työsuhteessa olevalla. Kuitenkin yrittäjä saa toisaalta säilyttää tietyn vapauden aikatauluissaan ja valinnoissaan. Ehkä yrittäjällä on siten suurempi riski ajautua ajattelemaan kaikkea aikaa rahan kautta? Kaikki yrityksen eteen käytetty aika on mahdollista laskea jonkin arvoiseksi rahassa. Mutta miten laskea arvo sille ajalle, jonka viettää perheen keskellä? Missä vaiheessa voi todeta, että tämän hetkinen tuotto ja tulos ovat riittäviä, että voin isänä tai äitinä unohtaa välillä bisnekseni?
Koen työn ja taloudellisen turvallisuuden Jumalan siunauksena, mutta ennen kaikkea koen Jumalan siunauksena sen rikkauden, joka on ympärilläni. Perhe, koti, sukulaiset ja ystävät. Arkinen elämä. Ja koko kaunis suomalainen luonto ja elämä, joka avautuu ikkunoista. Lisäksi se on vapautta, kiitollisuutta ja rauhaa. Tunnetta, että tässä on hyvä olla. Ja aivan suurin rikkaus on luja usko siihen, että kun synnit ovat anteeksi, voin tuntea sydämessäni rauhaa, eikä minun tarvitse pelätä mitään.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys