Tuntuu, että nykyisin sekä yleinen ilmapiiri että yhteiskuntakin saavat kotiäitiyden näyttämään jotenkin väheksyttävältä. Kotiäitejä patistellaan töihin, ja kotihoitoon liittyviä tukia haluttaisiin leikata.
Mutta mikä voisi olla suurempaa kuin hoitaa elämäntehtävänään omia lapsiaan? Minussa se herättää paljon suurempaa kunnioitusta kuin mitkään ammatilliset meriitit. Ajattelen, että kotiäitiys on lahja. Uskon, että se on sellainen elämänvalinta, jota ei myöhemmin tule katumaan.
Mutta ei kotiäitiys helppo valinta välttämättä ole. Sen verran muistan pikkulapsiarjen nurjia puolia, että tiedän, miten uuvuttavaa kotonaolo toisinaan on. Ja miten sitä välillä todella kaipaa aikuista seuraa ja aikuisten juttuja. Nykyaikana kotiäidit ovat usein aika yksinäisiä päivisin, kun ei ole isovanhempien ja muiden lähisukulaisten verkostoa samassa pihapiirissä tai jopa pirtissä. Mutta antaako työ vaihtelua kotiarjelle vai tuoko se vain lisää kuormitusta? Miten äidin ja isän työ näyttäytyy lapsille?
Uskon, että kodin ja työn rajapintaan liittyvät valinnat ovat äärimmäisen herkkiä ja vaikeita asioita useimmille äideille. Ja varmasti monille isillekin. Näistä on vaikeaa puhua tai kirjoittaa loukkaamatta jotakuta, joka juuri kipuilee itse valintojensa kanssa. Mutta ajattelen, että näistä asioista pitäisi puhua enemmän. Ei syyllistäen eikä sormella osoitellen, vaan mieluummin avoimesti ja avarakatseisesti.
Onko niin, että kun aikaisemmin töihin lähteviä äitejä usein arvosteltiin, niin nyt on menty toiseen ääripäähän? Kotiin jäävältä kysellään, miksei hän kiirehdi töihin tai mistä syystä hän jää kotiin. Minusta yksikin kotona oleva lapsi on riittävä syy jäädä kotiin, jos se tuntuu itsestä hyvälle ratkaisulle. Lapsi tarvitsee omia vanhempiaan paljon. Uskon, että enemmän kuin me edes tajuamme. Siitäkin huolimatta, että lapset pärjäävät päivisin valtavan hyvin päiväkodeissa tai pitkiä aikoja mummon hoidossa. Pohjimmiltaan lapsi kaipaa äidin tai isän luokse. Tai näin minä ainakin uskon.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys