Nuorempana kamppailin paljon ulkoisten asioiden kanssa. Koin usein riittämättömyyttä ja pelkäsin, että minä tai kotini näytämme jotenkin arvottomalta. Vertasin itseäni ja kotiani toisiin ja tunsin helposti itseni harmaaksi tai ainakin pahasti muodittomaksi. Samaan aikaan sisälläni asui sinnikäs halu olla välittämättä yleisistä mielipiteistä tai trendeistä.
Itsetunto-ongelmat eivät ole mielestäni kenenkään omaa syytä. Itsetunto koostuu niin monista asioista, että on lopulta mahdotonta löytää yhtä selittävää syytä siihen, miksi jonkun itsetunto kehittyy vahvemmaksi kuin toisen. Omalla kohdallani luulen olleen kysymys ainakin herkkyydestä aistia ympäristön reaktioita ja tunnelmia.
Naisena koen, että nykyaika ei ole helppo meille äideille, jotka koitamme kasvattaa lapsiamme niin, että heille rakentuisi terve itsetunto. Samalla koetamme rakentaa sitä myös itsellemme. Ympäröivä maailma on täynnä ulkoista kauneutta ja siihen satsataan paljon. Tarkoitan tekemällä tehtyä kauneutta, jota näkee esimerkiksi naistenlehdissä ja blogeissa. Sitä nimitetään usein luonnolliseksi kauneudeksi, mutta mitä luonnollisuus oikeastaan on?
Vaatii paljon luottamusta ja vahvuutta uskaltaa olla välittämättä esimerkiksi sisustustrendeistä tai siitä, mikä on pukeutumisessa tällä hetkellä muodikasta – tai ainakin ajattoman tyylikästä. Trendien seuraamisessa en näe sinänsä mitään pahaa, mutta miten tärkeitä ne asiat ovat meille?
Itse koin vuosia sitten, että olisi ollut helppoa ikään kuin piiloutua trendien ja tyylikkäiden valintojen taakse. Näyttää ulospäin varmalta, menestyneeltä ja tyylikkäältä. Sellaiselta, jolla menee aina hyvin. Ja joka on itsekin hyvä. Pelottavinta tuntui olla ihmisten edessä oma itsensä, heikkouksineen ja puutteineen. Eikä se ole helppoa vieläkään. Mutta hiukan helpompaa kuitenkin.
Vuosia sitten istuimme seuroissa. Esikoisemme silitteli vanhan mummon kättä ja kysyi sitten: ”Oletko vain päältä päin noin ryppyinen?” Kaikessa hauskuudessaan kysymyksessä oli jotakin liikuttavaa. Olen varma, että tuo mummo oli todella vain päältä rypistynyt. Koska Jumala on tarkoittanut niin. Tarkoittanut, että me vanhenemme, menetämme kimmoisuuttamme ja ulkoista ryhtiämme. Että ympärillä olevat voivat nähdä meidän olevan vanhoja, elämän ehtoota lähestymässä. Että he voivat osoittaa meille kunnioitusta ja antaa meidän hidastaa askeleitamme.
Lisäksi tuossa esikoisen kysymyksessä liikutti se ajatus, että sisäinen kauneus ratkaisee. Niin kuin se todella tekee. Kukaan ei lopulta ole vaatteittensa tai sisustustyylinsä näköinen. Ei sen näköinen, onko urheillut tai jumpannut, lihonut tai laihtunut, vanhentunut vai säilyttänyt nuorekkuutensa. Vaan jokainen on sen näköinen, millainen sisimmässään on. Ystävällisen tai kiitollisen näköinen. Iloisen, uupuneen, kiltin, auttavaisen tai katkeran näköinen. Kova tai pehmeä.
Nyt melkein nelikymppisenä en harmittele, että olisinpa ollut nuorena itsevarmempi tai vahvempi. Tai että olisinpa elänyt jotenkin toisin. Minun kuului kipuilla itsetuntoni kanssa. Rämpiä välillä syvälläkin vertailemisen ja epävarmuuden suossa. Sillä vaikka ne olivat välillä kipeitä polkuja ja ahdistavia aikoja, olen oppinut niiden kautta paljon itsestäni. Ja elämästä. Oppinut katselemaan armollisemmin ympärilleni. Katselemaan hyväksyvämmin peiliin. Ja jatkuvan vertailun tilalta ojentamaan kättä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys