Vaihdoimme kuulumisia WhatsAppin välityksellä ystäväni kanssa. Tuli pian ilmi, että molemmissa päissä elettiin koettelevia aikoja: epävarmuutta, ahdistusta, väsymystä ja riittämättömyyden tunnetta aivan näköalattomuuteen saakka. Todettiin, että on ollut usko koetuksella pahemman kerran.
Törmäsin kerran leukailtavan siihen, että lestadiolaisuudessa ajatellaan uskon antavan voimaa niihin vaivoihin ja koettelemuksiin, joita se tuo muassaan. Alkutuohtumuksesta toivuttuani totesin, että leukailija oli itse asiassa aivan oikeassa! Ajatushan kuuluu luterilaiseen teologiaan. Elävään uskoon kuuluu ristin kantaminen – vastoinkäymiset, vaivannäkö, ahdistukset ja kärsimykset, kuten myös ulkopuolelta tuleva arvostelu, ivailu ja suoranainen vihamielisyys. Mutta usko antaa myös voiman sen kantamiseen: ”Ja Jumala on siunaava / sen ristin, minkä antaa. / Saat voiman sitä kantaa.” (Vk. 354:3.)
Moni koettelemus tuntuu päällisin puolin johtuvan niistä valinnoista, joita on nimenomaan uskon vuoksi halunnut tehdä tai tullut tehneeksi. Se, jos mikä, saattaa näyttää tyhmyydeltä, tai suorastaan hulluudelta ulospäin: ”Jos on kivi kengässä, niin ota kivi pois!” Näin maailmassa rationaalisesti ajatellaan. Turha on yrittää selitellä, että ”uskon, että se on tarkoitettu niin" tai että "on varmaankin tarpeellista ja minulle hyväksi, että asiat ovat niin”.
Tässä ajassa on liki käsittämätöntä, että ihmisen tulisi kieltää itsensä. Asia on kääntynyt päälaelleen niin, että sitä pidetään miltei syntinä. Pikemminkin jokaisen tulisi saada elää ja toimia niin kuin hyväksi ja sopivaksi kokee, kunhan siitä ei koidu toisille vahinkoa, kenenkään siihen puuttumatta tai rajoittamatta. Raamatun mukaan se ei ole kuitenkaan ihmiselle hyväksi, sillä se vie ihmisen turmioon – ajalliseen ja iankaikkiseen.
Risti on sen sijaan tarpeen. Ajattelen, että se on itseasiassa välttämätön, jotta rukoilisimme, pysyisimme lähellä Jumalaa ja pelastuisimme:
Jeesus sanoi opetuslapsilleen: "Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni kadottaa, on sen löytävä." (Matt. 16: 24–15.)
Tuossa siteeraamassani lohdullisessa virressä 354 ”Kristityn ilman ristiä” sanotaan, ettei Jumala kurita vihassaan vaan rakkaudessaan. Hän jopa kaikkein ankarimmin kurittaa rakkaimpia lapsiaan. Miksi? Kiusoissa ja vaivoissa uskoa koetellaan. ”Karkaistaan”, kuten virressä sanotaan. Näin ristin kantaminen nöyrryttää ihmisen Jumalan ja hänen armonsa puoleen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys