Suviseurat ovat kuuluneet kesäni kohokohtiin jo reilu puoli vuosisataa. Siitä on yleensä alkanut minun kesäni ja lomani.
Juhannuksen jälkeisellä viikolla minun piti saada ”suviseuravaihde” päälle. Miksihän lähteminen tuntuu minusta vuosi vuodelta työläämmältä? Vetoapua ei tuo oma perhe, eivät lapset eivätkä muutkaan läheiset. Olen usein kuullut, että perheissä lapset odottavat tätä kesän kohokohtaa viikkokausia. Suviseurat lienevätkin lapsiperheissä joulun jälkeen odotetuin tapahtuma.
Ensimmäinen omakohtainen muistikuva suviseuroista on Raahesta 1960-luvulta, jolloin olin kymmenvuotias. Tuolloin ei juuri liikuttu kotikylää kauemmas, joten minusta oli jotain suurta päästä äidin kanssa muutaman kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan pikkukaupunkiin suviseuroihin. Iso väkijoukko, seurateltta ja juhlaportti sekä eksymisen pelko ovat jääneet mieleeni.
Monenlaisia suviseurakokemuksia on elämäni kesiin kertynyt. Merkittävin kokemus minulle oli tämän vuosituhannen alun suviseurat kotipaikkakunnallani. Sain parin vuoden ajan valmisteluorganisaatiossa mukana olleena seurata ja osallistua siihen työhön, jota mittavan seuratapahtuman aikaansaaminen ja läpivieminen vaativat. Ne olivat sisältörikkaita vuosia.
Nyt Vaasan suviseurojen aattoseuroja kuunnellessani meinasi oma mukavuudenhalu voittaa. Kotiin jääminen sekä puheiden ja ohjelmien kuunteleminen mukavasti sohvalla loikoillen tuntui houkuttelevammalta kuin rämpiä mutaisella kentällä ja istua kapeilla penkeillä Sanaa kuunnellen. Täyttyisihän seurojen päätarkoitus näinkin, ajattelin. Eikä aattopäivän sääkään houkutellut lähtemään.
”Tavataan perjantaina Varpissa kesäisissä tunnelmissa”, viestitti ystäväni. Olimme lähiystävieni kanssa varanneet suviseuramajoituksen jo talvella. Täytyiväthän lupaukset myös minun puoleltani pitää, joten sain kuin sainkin ”suviseuravaihteen" päälle ja lähdin matkaan.
Vaikka nykytekniikka olisikin välittänyt seurasanoman ja tunnelmaakin kotisohvalle, monta tapaamista ja minulle merkityksellistä kohtaamista ja keskustelua olisi jäänyt kokematta. Olisin jäänyt paitsi siitä yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemuksesta, jota tunsin laulaessani Siionin lauluja ja virsiä täpötäydessä teltassa tai polvistuessani ehtoolliselle yhdessä tuhansien seuravieraiden kanssa.
Huolten, surujen ja ilojen jakaminen ystävien ja tuttujen kanssa erilaisissa kohtaamisissa on yksi oleellinen osa suviseuroja. Ystäväpariskunnan kanssa jaoimme eronikävää, kun rakas työtoverini vuosikymmenten takaa oli nukkunut pois. Jaoimme myös sen ilon, kun hän oli elämänsä viime päivinä saanut uskon lahjan. Kuuntelimme uskonystävän rankkaa elämäntarinaa ja tuntemuksia olla perhekeskeisessä seuratapahtumassa yksin. Sain olla kuulijana ja toivottavasti myös myötäeläjänä.
Sain jakaa myös omaa elämääni uskonystävien kanssa. ”Mitä sinulle kuuluu?” minulta kyseltiin. Myös minua kuultiin. Koin, että tässä joukossa ja tässä uskossa on turvallista olla ja elää. Voimaantuneena palasin kotikulmille ja juhlatunnelmista arkeen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys