Vietimme vastikään Oulun Eteläisen sotaorpoyhdistyksen 10-vuotisjuhlaa Nivalassa. Viime viikot ovat kuluneet juhlan järjestelyissä. Toimiessani pitkään Kaatuneitten Omaisten liitossa ja viimeiset kymmenen vuotta erikoisesti sotaorpojen yhdistyksessä olen saanut jakaa näiden ystävieni elämäntarinoita. Heitä voi täysin ymmärtää vain saman kohtalon ja samat kokemukset omistava lähimmäinen. Sotaorpous on ollut niin vaikea asia, että jopa samassa työpaikassa olevat ihmiset eivät aina ole tienneet toistensa orpoudesta. Asiasta on vaiettu.
Viime vuosina monet sotaorvot ovat avautuneet puhumaan ja kirjoittamaan kokemuksistaan. Päällimmäisenä tulee esille useimmiten isän ikävä. He ovat myös ryhtyneet ajamaan asioitaan, ja työ on tuottanut tuloksia. He ovat saaneet valtiovallan tunnustuksen. Toivoa sopii, että myös heidän toiveensa kuntoutuksesta voitaisiin toteuttaa.
Talvisodan päättymispäivä 13. maaliskuuta tuo voimakkaana mieleeni nuo kansamme raskaat koettelemukset. Olin viisivuotias sodan alkaessa. Mieleeni on jäänyt tunnelma isän sotaanlähtöhetkestä. Lukiessani nyt myöhemmin isän kirjeitä ”sieltä jostakin” voin melkein elää siinä ajassa. Olen koonnut vanhempieni kirjeet kirjaksi ”Rakkaat siellä kotona, kirjoitan teille jälleen”. Meidän isä palasi luoksemme, mutta kaikki eivät palanneet.
Kansamme turvasi hädän hetkellä Jumalaan. Rukous oli voimana niin rintamalla kuin kotonakin. Valtion päämiehet jopa radiossa kehottivat kaikkia rukoilemaan.
Meidän on syytä kiittää Jumalaa, että hän on johtanut kaiken hyvin, meidän onneksemme. Hän on antanut kansamme päämiehille viisautta. Hän on antanut puolustustahtoa ja voimia niin taisteluissa kuin kotirintamallakin painiville. Meillä on vapaa maa. Me olemme saaneet täällä kokoontua vapaasti isompiin ja pienempiin seuroihin. Kaikilla kansoilla ei ole ollut eikä ole edelleenkään näin.
Jumala se on, joka johtaa kansojen historiaa, ja hän johtaa meidän jokaisen yksittäisenkin ihmisen polkuja – jos suostumme hänen johdatukseensa, voimme tehdä oikeita valintoja.
”Suo, että sanas kirkkaana saa keskellämme kaikua ja kautta sukupolvien suo soida nimes kiitoksen.” Näin lauloivat juhlassa virren 577 sanoin sotaorvotkin, jotka ovat antaneet kalliin uhrin isänmaamme vapauden hyväksi.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys