Meillä Parkinson-kerholaisilla oli hauskaa, kun olimme päättäneet kerääntyä keilahallille tunniksi ennen kerhon alkua harjoittelemaan keilaamista. Muutamat olivat harrastaneet aikaisemminkin tuota urheilulajia, mutta osa oli ensikertalaisia.
Minäkään en ollut harrastanut lajia aikaisemmin tällaisessa mittakaavassa. Onhan sitä lasten peliä pelattu – mutta pallot painoivat nyt 8–12 kiloa. Omilla kengillä ei voinut mennä saliin, vaan oli vaihdettava talon kengät. Pallo valittiin sen painon ja sormenreikien koon mukaan. Ruvetaankohan me oikein kilpailemaan naapuriyhdistysten kanssa, kunhan kehitytään? Oli se niin mukava kokemus.
Parkinson-kerho on toiminut paikkakunnallamme jo vuosia sitten, mutta ollut välillä pysähdyksissä. Nyt 15–20 henkeä käy kerhossa aktiivisesti kerran kuukaudessa vaihtamassa kuulumisia. Juomme kahvia ja pidämme arpajaisia. Jaamme siellä toisillemme tietoja, joita kursseilla olemme saaneet. Asiantuntijoitakin on usein paikalla, ja me Parkinsonin tautia sairastavat olemme itse parhaita vertaistukijoita toisillemme.
Syksyksi olemme suunnitelleet Parkinson-kävelyä. Innostuimme viime syksynä siihen. Tapahtumaan osallistui toistasataa henkilöä, ja jokea seurailevan polun varrella oli runo- ja lauluryhmiä. Se oli oikein onnistunut tapahtuma. Kaupungin liikuntatoimi on meille hyvä yhteistyökumppani. Kahvi- ja arparahoilla olemme hankkineet uimalippuja ja kuntosalivuoroja. Kaupungilta saatu avustus on lisänä.
Meillä on vireä kerho. On mahtava, kun nämä vapaa-ajan harrastukset luovat yhteenkuuluvaisuuden henkeä. On ajateltavana muutakin kuin sairauden tuomia vaikeuksia ja rajoituksia kipuineen. Riskimmät saattavat lykätä pyörätuolissa istuvia.
Kun lääkärin antama diagnoosi on Parkinsonin tauti, niin monen ajatus jähmettyy. Eihän sitä näy edes laboratoriokokeissa! Onko käynyt mielessäkään Parkinsonin tauti, vihoviimeinen sairaus. Mutta niin siihen vähitellen sopeutuu. Minulle tauti ei tullut yllätyksenä. äitini nimittäin sairasti viimeisinä vuosinaan tätä samaa tautia.
Sairaus tulee hiipimällä. Varhaisimpia oireita voivat olla unihäiriöt, ummetus ja hajuaistin häviäminen. Minulla meni kauan, ennen kuin vasempaan käteen alkoi tulla pientä vapinaa. Se sekoittui aluksi ”kahvikuppivapinaan". Nyt pitää lusikkaa vaihdella kädestä toiseen, että saa ruuan suuhun. Vaan vielä se onnistuu. Käden vavistessa ruuasta tulee makeampaa tai suolaisempaa kuin keittäjä tarkoittikaan. Jossakin vaiheessa taidamme jokainen tarvita avustajan.
Tietokone ja sen näppäimistö on todella hyvä keksintö. Minä toisinaan kirjoitan vielä aika hyvin kynällä, mutta useimmin kirjoitus on surkean pientä söherrystä, josta itsekään ei saa selvää...
Parkinsonin tauti on kaikilla erilainen ja eritasoinen. Useimmat tarvitsevat avustajaa pienissäkin asioissa. On hienoa, kun esimerkiksi juhlissa ystävät auttavat kahvikupin siirtämisessä tarjoilupöydästä haluttuun paikkaan. Kun me muistamme ottaa toisemme huomioon, ei meidän kenenkään tarvitse pienten rajoitteiden vuoksi jäädä pois yhteisistä tilaisuuksista, ei seuroista, kerhosta eikä keilahallistakaan.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys