Tuleva sunnuntai on eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä. Vaaleissa jokaisella äänioikeutetulla on mahdollisuus vaikuttaa yhteiseen päätöksentekoon. Edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2019 ”nukkuvien puolue” sai eniten kannatusta. Tällä tarkoitetaan sitä, että lähes 30 prosenttia äänioikeutetuista jätti äänestämättä. Prosenttiosuus oli suurempi kuin yhdenkään puolueen saama kannatus.
Näinä päivinä myös koululaiset opiskelevat ja keskustelevat Suomen päätöksentekojärjestelmästä ja järjestävät omia vaalejaan. Esillä on demokratian synty ja tarkoitus. Demokratia sana on kreikkaa ja tarkoittaa kansanvaltaa. Suomessa käytössä olevaa järjestelmää kutsutaan edustukselliseksi demokratiaksi. Vaaleissa kansalaiset valitsevat keskuudestaan ihmisiä päättämään yhteisistä asioista. Tällainen vaikuttaminen on tärkeä osa toimivaa demokratiaa.
Raamattu piirtää kuvaa monenlaisista yhteiskuntajärjestelmistä, joissa uskovaiset ihmiset ovat eläneet. Vanhassa testamentissa kuvataan, kuinka Israelin kansa eli niin hyvien kuin huonojenkin johtajien alaisuudessa. Välillä elettiin vapaassa maassa, välillä orjina vieraalla maalla.
Uuden testamentin keskeinen tapahtumaympäristö on suuri Rooman keisarikunta. Myös tästä yhteiskunnasta löytyi monenlaista johtajaa ja laajaa korruptiota. Jeesuksesta monet odottivat ajallista vapauttajaa, mutta Jeesus torjui tällaisen näkemyksen. Hän itse totesi, että hänen kuninkuutensa ei ollut tästä maailmasta (Joh. 18:36). Toisaalta Jeesus käski antamaan ajalliselle keisarille sen, mikä tälle kuuluu (Luuk. 20:25).
Jumala kehotti kansaansa ”toimimaan sen kaupungin parhaaksi”, johon oli heidät asettanut (Jer. 29:7). Neuvo on hyvä myös aikamme ihmiselle. Jumalan sana kehottaa edelleen kunnioittamaan esivaltaa. Vain syntiä ihmisen ei tule tehdä, ei edes esivallan määräyksestä.
Päättäjien valintaan annettua oikeutta kannattaa käyttää, vaikka edustuksellisessa demokratiassakin on puutteensa. On tärkeää rukoilla Jumalalta oikeamielisiä päättäjiä sekä vapaata ja rauhallista yhteiskuntaelämää.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys