Toden totta, Suomen kesä on lyhyt. Onko se jopa jotenkin lyhentynyt sitten lapsuuden? Vai onko minulle käynyt kaiken tohinan keskellä niin, että olen unohtanut pysähtyä ja nauttia kesän lämmöstä, tuulen henkäyksestä ja pörriäisten surinasta?
Syksy on monesti uuden alku. Meiltä lähtee kahdeksas ekaluokkalainen koulutielle ja tytär Reisjärvelle opistoon. Syksy tuo tullessaan myös yläkoululaisen muuton väistötiloista uuteen, kauniiseen koulurakennukseen ja alakoululaisten muuton elinkaarensa päähän tulleesta koulusta väistötiloihin odottamaan päätöstä uudesta koulusta. Lisäksi kaikki aiemmin alkaneet toimet jatkuvat loman jälkeen, kuten omatkin opintoni. Monenlaiset menemiset, tulemiset ja tekemiset täyttävät kalenterin ja äidin mielen.
Yritän ponnekkaasti torjua ajatusta kiireestä, ajanpuutteesta ja jatkuvasta sekasorrosta. Yritän pitää sen vielä kaukana, käsivarren mitan päässä. Ulottumattomissa. Toiveenani olisi ottaa syksy vastaan hallitusti ja järjestelmällisesti.
Olen pohtinut viime aikoina ihmisen psyyken vaikutusta jaksamiseen. Sitä, mikä meidät saa valitsemaan työmme ja harrastuksemme. Mikä on se sisimmässämme oleva ajatus, vaatimus tai haave, jonka perusteella teemme valintamme. Tuo kaikkea tekemistämme ohjaava tunne on tärkeä tiedostaa, koska joskus se voi olla ristiriidassa voimavarojemme kanssa.
Olen pohtinut tätä asiaa siksikin paljon, koska olen havainnut olevani suorittaja viimeisen päälle. Olen lukenut kirjoituksia siitä, miten liiasta suorittamisesta pääsee eroon, oppii pysähtymään ja kuuntelemaan itseään. Omien voimavarojen tunnistaminen ja niiden kunnioittaminen on tärkeää.
Ihminen on siitä hassu olento, että väsymys ei ole suoraan verrannollinen nukuttuun yöuneen tai tehtyyn työmäärään. Joskus voi innostuneena tehdä ilman väsymyksen tunnetta paljonkin, jos tykkää tekemisestään. Joskus tekeminen on toivottoman tylsää eikä sitä jaksaisi mitenkään tehdä.
Itse väsyn välillä jatkuvaan metatyöhön, jota perheen arjen pyöritys vaatii. Mitä syödään tänään, huomenna ja ensi viikolla? Ruokakaupasta pitäisi muistaa ostaa myös pyörän kumin paikkaustarvikkeita. Ai niin, lapsen hammaslääkäri on huomenna klo 10.30, ja näköjään heti uintia koulussa sen jälkeen. Milloin mennään mustikkaan, ja onko meillä poimureita? Kenen nuo rikkinäiset lenkkarit ovat tuossa eteisessä, ja missähän välissä ompelen verhot lastenhuoneeseen?
Näiden kaikkien ajatusten keskelle olisi hyvä järjestää rauhallinen, tyyni hetki. Sellainen, jolloin kuulee hiljaisen kuiskeen sisältään. Mitä minä itse tarvitsen? Minulta sen järjestäminen on monesti päässyt unohtumaan. Minulle on jostain syystä aina ollut kovin haastavaa irrottautua kodin töistä ja lastenhoidosta oman, mieleisen tekemisen pariin.
Minun sisäinen ääneni taitaa olla kovin vaativa. Se ei kuiskuttele kauniita runonsäkeitä kukkameristä eikä neulepuikoista. Se sanoo, että ensin työ, sitten leikki. Eikä työ lopu. Lukemieni kirjoitusten perusteella en ole ainoa, jolla on tämä ongelma.
Siitä olen onnellinen, että tänä vuonna pääsimme kesälomareissulle. Sain tarvitsemani välimatkan, ja rentouduin luonnon helmassa. Kauniit maisemat ja ympäröivä hiljaisuus ovat parasta lääkettä kiireiselle äidille.
Sieltä taivaan sinestä, korkeiden vuorien huipuilta, kosken kohinasta ja lintujen laulusta virtasi uutta voimaa arjen rattaisiin. Siellä osasin pysähtyä, koska ei ollut muutakaan vaihtoehtoa. Jospa pikkuhiljaa osaisin tuoda sen saman rauhan myös tavalliseen keskiviikkoon. Vaikka siihen hetkeen, kun päivällinen on syöty ja kaikilla on maha täynnä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys