Muistatko kokemuksen, kun olet kipeänä luvannut arvostaa hyvinvoivia päiviä ihan erityisellä tavalla? Kun mielialaa valtaa kipu tai huoli tulevaisuudesta, kokee moni omakohtaisesti, kuinka tärkeä asia terveys on. Useiden tutkimusten mukaan terveys onkin suomalaisten tärkeimpiä arvoja. Terveyden arvostus hipoo maksimaalista hyvinvointia korostavassa ajassamme kuitenkin joskus minulle vieraita rajoja. En osaa innostua minulle suositellusta terveysvakuutuksesta tai läheiseni uudesta dieettilöydöstä. Kahvakuulankin kanssa heilun ihan vain kansalaisvelvollisuudesta.
Terveyden korostuminen on herättänyt minussa kysymyksen, voiko sairaana elää hyvää elämää. Tähän kysymykseen olen pysähtynyt elinkaaren alkuun ja loppuun liittyvissä toiveissa. ”Kunhan hän on terve”, toivotaan usein lasta odottaessa. Vanhenemisesta puhuttaessa toivotaan usein, että ”kunhan edes muisti pelaisi”. Ehkä lausahdukset kuvastavat sitä, että terveyden mukanaan tuomaa toimintakykyä pidetään ikään kuin minimiedellytyksenä hyvälle elämälle.
Nämä tutut ja hyväksyttävätkin toteamukset saavat minut kuitenkin toisinaan hiljaiseksi. Ehkäpä siksi, että olen omakohtaisesti lapsuudenperheeni kautta kokenut, että terveydentila ei ole aina omissa käsissämme.
Lapsuudenperheessäni terveyden ja sairauden kysymyksiä on pohdittu sekä down-siskoni että isäni muistisairauden myötä. Värikkäästä isästäni on tullut lempeämpi, ja pikkusiskoni nauttii elämästään täysin siemauksin pomppiessaan viidettä kesää 18-vuotiaslahjaksi saamassaan trampoliinissa. Vaikka heidän elämässään on vaikeitakin asioita, en silti voi sanoa heidän elävän huonoa elämää.
Millaista elämä on sairauden kanssa – tätä kysymystä olen pohtinut sekä totuttujen lausahdusten äärellä että epävarman vaikenemisen hetkellä. Hetkellä, jolloin toisen psyykeongelma on ohitettu kohtaamisen vaikeuden takia tai siitä on vaiettu sanojen puuttuessa. Olen ajatellut, että ehkä meidän pitäisi tietää enemmän ja jakaa enemmän kokemuksiamme. Silloin osaisimme sijoittaa sairauden osaksi yksilön kokemusta ja elämää. Vaikka sairastuminen esimerkiksi uupumukseen heikentää toimintakykyä ja on raskas prosessi, se on usein edellytys voimaantumiselle ja oman elämän yhä rehellisemmälle kohtaamiselle. Moni arvioi omaa elämänlaatuaan paremmaksi sairastumisen jälkeen kuin ennen sairastumistaan.
Terveys on voimavaramme. Silti terveyden arvo ja merkitys elämänlaadun rakentajana on suhteellista. Sen sijaan ihmisarvo on ehdoton. Ihmisarvo tarkoittaa minulle kunnioittavaa kohtaamista, toisen rohkeaa hyväksymistä sellaisena kuin hän on. Tästä Jeesus antoi puhuttelevan esimerkin. Hän kohtasi yhteiskunnassa sivuun jääviä: lapsia, naisia ja sairaita. Hän ei kulkenut ohi eikä jättänyt huomiotta. Hän toimi toisen parhaaksi. Tähän saamme itsekin kannustaa itseämme.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys