Heinäpellon laidalla isä katselee seitsemää poikaansa. He ovat vielä kovin keskenkasvuisia, vanhinkin vasta 13 vuoden ikäinen. Heinät pitäisi saada seipäille ja sitten myöhemmin ladon suojaan. Katsellessaan poikiaan isä tuumii rauhalliseen tyyliinsä, että joskus koittaa aika, että hän toimii vain työnjohtajana ja pojat hoitavat heinähommat käden käänteessä.
Isän suunnitelma olisi voinut toteutuakin, mutta eihän pienen maalaistalon tuotosta ollut jaettavaa koko jälkikasvulle. Yksi toisensa jälkeen pojat lähtivät muualle ja tytöt avioituivat. Lopulta isän oli todettava, että työt ja vastuut jäivät kuitenkin hänelle ja puolisolle. Lopulta nuorin pojista teki päätöksen, että hän jatkaa tilan pitoa, kun sukupolvenvaihdoksen aika tulee.
Käylän kylällä monet nuoret halusivat vaeltaa uskon tietä. Seuroissa Jumalan sana puhutteli ja sydän iloitsi evankeliumin voimasta. Isäni oli yksi heistä. Seuroissa isän katse löysi erään nuoren tytön silmät. Tuo tummahiuksinen kaunokainen sai sydämen väreilemään. Tyttö osoitti välillä kiinnostuksensa, mutta toisinaan ei ollenkaan. Tilanne oli isälle hämmentävä ja hän halusi saada selvyyden, mitkä neitokaisen todelliset tunteet ovat.
Isä purki huolensa seurojen jälkeen paikalla olleelle puhujalle ja kysyi neuvoa, mitä tässä pitäisi tehdä. Kokenut vanha setä neuvoi: Kirjoita semmoinen erokirje, jossa kerrot, että tutustumista ei kannata jatkaa. Jätä kuitenkin pieni mahdollisuus, että sinulla voisi vielä kiinnostaa. Näin isä myös toimi ja sen seurauksena seurustelu alkoi. Juhannusaattona 1951 vietettiin sitten nuorenparin häät.
Isää kiinnostivat uskomisen asiat ja hän perehtyi Raamattuun. Hän halusi keskustella uskon asioista Raamatun valossa ystäviensä kanssa. Usein hän muistutti läheisiä uskon tärkeydestä ja parannuksenteosta. Eräs isän lankomies kertoi, että aina kun he kävivät kylässä ja olivat lähdössä kotimatkalle, isä muistutti parannuksesta. Meille lapsille isä omalla esimerkillään opetti seuroissa käynnin tärkeyttä. Seuroihin mentiin monilla menopeleillä; joskus kävellen, toisinaan mopon perään laitetun kelkan kyydissä, traktorilla ja myöhemmin autolla.
Isä halusi osoittaa myös käytännössä, kuinka paljon Pyhä Raamattu hänelle merkitsi. Hän osti 12 Raamattua, jokaiselle lapselle oman. Tuon Raamatun isä ja äiti antoivat häälahjaksi. Minun ja Vuokon häälahjana saamaamme Raamattuun isä on kirjoittanut muistolauseeksi: "Mutta se on suuri voitto olla Jumalinen ja tyytyä onneensa" (1. Tim. 6:6).
Joensuun suviseuramatka 1964 oli monella tavalla merkittävä. Tuolla matkalla avautui mahdollisuus muuttaa uuteen asuinpaikkaan. Silloinen asuminen Käylän kylällä vuokra-asunnossa ei soveltunut maatalouden harjoittamiseen, joten joku ratkaisu piti tehdä. Jumalan johdatuksena näkyi se, että samaan linja-autoon tuli Tuovilan kylältä eräs talonomistaja, jolle osoitettiin istumapaikka isän vierestä. Keskustelu kulkeutui elämäntilanteisiin ja niin selvisi, että heillä voisi olla mahdollisuus tehdä tilakauppoja. Asia jätettiin suviseurojen ajaksi hautumaan. Myöhemmin heinäkuun aikana pääsimme muuttamaan Heinolanvaaraan, Tuovilan kylään.
Isä oli maanviljelijä. 60- ja 70-luvuilla elettiin pientilallisen elämää. Toimeentulo oli tiukkaa. Isä toimi maanviljelyksen ohella erilaisissa työtehtävissä: postinkantajana, sahatyömiehenä, haudankaivajana, suntiona ja rakennusapumiehenä. Kävipä hän töissä myös ulkomailla, Pääjärvellä Neuvostoliitossa. Maanviljelijöitä myös koulutettiin tilan uudistamiseen ja isä osallistui kurssille. Kurssi antoi innostusta tilan kehittämiseen ja eri vaiheiden jälkeen maatilan toiminta elinvoimaistui. Sukupolvenvaihdoksessa tila siirtyi hyvässä kunnossa perheen nuorimmalle pojalle ja hänen perheelleen.
Eräänä sunnuntaina olin kävelyllä Paavolan raitilla, kun viereeni ajoi sininen Patrol. Autossa istui kolme miestä, joista yksi oli isäni. Veljet olivat tulossa Reisjärven opiston kurssilta ja pysähtyivät matkan varrella kahvitauolle. Veljet tekivät Jumalan valtakunnan työtä täydellä sydämellä. He pitivät tärkeänä, että valtakunnan työ menestyisi. Nämä veljet ovat saaneet jättää kylvövakkasensa ja odottavat ylösnousemuksen aamua.
Isän sydänsairaudet ja niihin liittyvät komplikaatiot kestivät yli kymmenen vuotta. Ohitusleikkaus antoi toivoa elämän jatkumiselle pitempään. Lopulta kuitenkin ainoaksi vaihtoehdoksi jäi sydämensiirto. Isä pääsi sydämensiirtopotilaaksi Espanjaan ja kaikki näytti hyvältä. Jumalan suunnitelmat olivat kuitenkin toiset ja isän matka päättyi 63-vuotiaana.
Isän kuolemasta on kulunut aikaa 27 vuotta. Muistoissani näen isän seisomassa heinäpellon laidalla, pitämässä pyhäkoulua, käyttämässä puheenvuoroa seurakuntapäivillä, lukemassa jouluevankeliumia jouluaattona, päiväunilla sohvalla, nauramassa äidin kanssa, kumartuneena keskusteluun ystävien kanssa, sairaalavuoteella happiviikset kasvoilla. Isä on poissa, mutta muistot elävät.
Isä
sait elää täyden elämän
vaikka matkasi päättyi kovin varhain.
Isä
sinä puhuit meille uskosta
kilvoituksen matkasta, anteeksiantamuksesta.
Isä
sinä olet perillä
tähtenä meille matkalaisille.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys