Vilja Paavola
Hankasalmi
Hankasalmen leirikeskuksen avajaisjuhla kokosi yli 200 ihmistä eri puolilta Suomea juhlistamaan Keskisen alueen leirityön uutta vaihetta. Leirit uudessa leirikeskuksessa alkavat 18. elokuuta. Kutsuvieraina juhlassa olivat muun muassa Hankasalmen kunnan edustajat sekä leirikeskuksen naapureita.
Hankasalmen uuden leirikeskuksen avajaisia vietettiin elokuisen kirkkaana ja lämpimänä päivänä 14. elokuuta. Ohjelmassa oli muun muassa tervehdyspuheita, musiikkia ja historiikki.
Juhlan yhteydessä tervehdyksen esittivät Hankasalmen kunta ja Jämsän opisto. Avajaisjuhlassa leirityön ja Hankasalmen leirikeskuksen tukialueen leirityöstä välittyi valoisa ja luottavainen tunnelma.
Luvassa uusia leirimuistoja
Leirityöryhmän puheenjohtaja Timo Leppänen piti juhlan avaussanat. Leppänen muistutti, että uusi leirikeskus on rakennettu, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus tulla leireille.
– Leirimuistot kiinnittyvät meillä usein konkreettisiin paikkoihin. Nyt kun vanhaa kiinteistöä ei enää ole, toivottavasti ne muistot eivät unohdu, ja leireille tullaan yhä uudelleen iloitsemaan uskomisen lahjasta ja saamaan uusia muistoja.
Leirityö on evankeliumin työtä
SRK:n tervehdyksen ja seurapuheen piti johtokunnan varapuheenjohtaja Valde Palola. Hän esitti lämpimät kiitokset kaikille uuden leirikeskuksen rakentamiseen myötävaikuttaneille.
– Hankasalmen kunnan arvot “elävä, lempeä, turvallinen” sopivat erityisen hyvin leirityön yhteyteen, Palola kiitteli tärkeää yhteistyökumppania.
Palola muistutti leirityön ydintehtävästä, joka kumpuaa syntien anteeksiantamuksen sanomasta. Hän esitti toiveen, että evankeliumi tavoittaisi mahdollisimman monet myös Hankasalmella.
– Evankeliumin voimalla kaikki elämän virheet saa anteeksi ja tapahtuu ihme, syntyy usko sydämelle.
Monivaiheinen historia, uusia muistoja
Hankasalmen leirikeskuksen historia on monivaiheinen ja monella tavalla kiinnostava. 1900-luvun alkuvuosina paikalle perustettiin vaivaistalo, jonka alueella oli parhaimmillaan yhteensä 17 rakennusta.
Monet leiriläiset muistavat esimerkiksi Ukkolan ja Emmalan, joka oli nimetty vaivaistalon pyykkäri-Emman mukaan. Nyt näistä kiinteistöistä ei ole enää yhtään jäljellä. Juhlassa tontin ja rakennusten historiaa avasi Tuomas Hänninen, joka kertoi myös kokoavansa historiikkia e-kirjaksi.
Valoisa, ristinmuotoinen rakennus
Uuden rakennuksen pohjapiirros on ristinmuotoinen. Keskiosa muodostuu seurasalista, eteisen aulasta ja ruokailutiloista. Majoitustilat sijaitsevat neljässä sakarassa.
Järvimaisema ja luonnonvalo on hyödynnetty taitavasti. Iso-Herttujärvi näkyy heti sisään astuessa, ja ruokalassa ja seurasalissa maisema on kuin elävä taulu. Myös väritykseltään rakennus on kirkas ja valoisa, lämpimän keltainen. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy.
Kodinomaiset, kaikille sopivat tilat
Hankasalmen leirikeskuksen rakennusprojektia johti SRK:n leirityön asiantuntija Asko Syrjälä yhdessä työryhmän kanssa. Työryhmän tavoitteena oli toimeksiantonsa mukaisesti terveet, turvalliset ja kodinomaiset tilat, joihin kaikkien on hyvä tulla. Lisäksi rakennusalan ammattilaiset Osmo Aho ja Seppo Ahokas olivat hankkeessa tiiviisti mukana.
Oikeassa paikassa oikeaan aikaan
Vaihtoehtona uudisrakennukselle selvitettiin myös kiinteistöjen ostamisen mahdollisuutta. Myöskään nykyisen tontin hyödyntäminen ei ollut itsestäänselvää. Päätökseen rakentaa uusi leirikeskus nykyiselle tontille vaikutti muun muassa naapureiden ja Hankasalmen kunnan myönteinen suhtautuminen leirityöhön ja leirikeskuksen toimintaan.
– Taivaan Isä on ajoitusten mestari, Syrjälä ihastelee.
Leirikeskuksen rakennuspäätös tehtiin ennen rakennuskustannusten merkittävää nousua.
Leirityöryhmän puheenjohtaja Timo Leppänen kokee, että rakennusprojekti on ollut koko Hankasalmen tukialueen ja laajemminkin uskovaisten sydämellä. Suurta rakennusvastuuta kantaneilta onkin kyselty projektin kuulumisia koko projektin ajan.
Ihmisiä varten
Syrjälä ja Leppänen kertovat, että rakennusvaiheen aikana on haluttu pitää yllä “leiri-intoa ja leirifiilistä”. Syrjälä kertoo tulleensa kerran tapansa mukaan käymään rakennustyömaalla. Tontilla oli kaksi miestä eväiden kanssa retkellä pitkän matkan takaa. He kertoivat tulleensa katsomaan, mitä rakennustyömaalle kuuluu. Se oli mieluisaa.
– Nyt on hirveän kiitollinen ja iloinen mieli. Väki tekee leirikeskuksen, tätä varten me olemme rakentaneet! Leppänen iloitsee juhlapäivänä.
Hän toteaa, että leirityöllä on tällaisena aikana erityisen suuri merkitys. Rakentamista, yhteisiä ponnisteluja ja kaikkea leirityötä tarvitaan, jotta edelleen voidaan kokoontua yhdessä iloitsemaan Jumalan sanan äärelle.
Luottavaisesti kehittäen
Syrjälä ja Leppänen toivovat, että tulevaisuudessa mahdollisimman moni löytää tiensä leireille. Puitteet Hankasalmella ovat nyt esteettömät, toimivat ja kauniit. Talkoo-organisaatioihin tarvitaan myös edelleen turvallisia, sydämestään uskovaisia leiriohjaajia ja keittiöhenkilökuntaa talkootyöhön. Lisäksi leirityö tarvitsee ajallisia varoja, myös lahjoituksia.
Uusi leirikeskus on SRK:n historian suurin rakennushanke, ja sen kokonaiskustannus on noin 5 miljoonaa euroa. Tärkein taloudellinen tuki olisi, jos rauhanyhdistykset voisivat maksaa tukialuemaksun täysimääräisenä.
Leirityön tulevaisuus näyttää hyvältä.
– Kiitos niille sisarille ja veljille, jotka rohkeasti lähtivät kehittämään Hankasalmen leirikeskusta! Me haluamme edelleen kehittää leirityötä Jumalaan luottaen ja varmistua siitä, että jokaisen leirin ohjelma rakentuu jatkossakin Jumalan sanan ympärille, Syrjälä toteaa.
Lue ensi viikolla ilmestyvästä Päivämiehestä juhlaan osallistuneiden kommentteja.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys