Tiedätkö, mistä tänään vietettävän kynttilänpäivän nimi on lähtöisin? Entä mikä on päivän kirkollinen aihe?
Kynttilänpäivän kirkollisena aiheena on Jeesus-lapsen tuominen temppeliin. Jeesuksen aikana noudatettiin Vanhan testamentin säädöstä, jonka mukaan äidin tuli suorittaa puhdistautumisuhri 40 päivää poikalapsen syntymän jälkeen.
Päivän evankeliumiteksti kertoo, kuinka Jerusalemin temppelissä Maria, Joosef ja Jeesus-lapsi tapasivat vanhan Simeonin. Hänelle Jumala oli luvannut, ettei hän kuolisi ennen kuin hän on kohdannut Herran voidellun. Jeesus-lapsesta loisti ihmeellinen kirkkaus ja Simeon puhkesi kiitoslauluun. Hän ylisti Jumalaa pelastuksesta, jonka hän on valmistanut kaikille kansoille ja valosta, joka loistaa hänen kansalleen Israelille. (Luuk. 2: 22–33.)
Kynttilänpäivän nimi palautuu keskiaikaiseen tapaan vihkiä tänä sunnuntaina vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät. Vielä nykyisinkin katolisessa kirkossa vihitään kynttilät tämän päivän messussa. Reformaatiosta syntyneissä kirkoissa kynttilöiden vihkimisseromonia on tuntematon.
Kuva: H.H.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Annika Hintsalalle kertomuskirja oli kolmas toimitettava laatuaan. Omasta elämästä löytyy samaistumispintaa yläkouluikäisille suunnattuihin kertomuksiin. – Ensi vuoden syksyllä meillä on neljä lasta yläkoulussa. Sitä palaa tällaisia tekstejä käsitellessä mielessään sinne omaan yläasteaikaan ja siihen, millaista oli olla sen ikäinen.
Anna Hintsala
Nuoret tarttuvat kirjoihin yhä harvemmin. Kannattaako kirjoja enää ylipäätään tehdä? Edessä monta kesää -kokoelman toimittaja Annika Hintsalan vastaus on kyllä. Lukeminen avartaa ajattelua.