Kirkolliskokous kokoontui kauden viimeiseen istuntoonsa 6.–10. marraskuuta Linnasmäen opistolla Turussa.
Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki
Kirkolliskokous kokoontui kauden viimeiseen istuntoonsa 6.–10. marraskuuta Linnasmäen opistolla Turussa.
Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki
Päivämies
Kokous käsitteli monia talouteen liittyviä asioita. Luvassa on muun muassa talouden tasapainottamiseen tähtäävä selvitys.
Kirkolliskokous hyväksyi istunnossaan 9. marraskuuta Kirkon keskusrahaston talousarvion ja talousarviomuutoksen ensi vuodelle sekä toiminta- ja taloussuunnitelman vuosiksi 2024–2026.
Kirkolliskokous päätti myöntää kirkkohallituksen esityksen mukaisesti Kiihtelysvaaran kirkon uudelleenrakentamiseen 500 000 euroa. Kiihtelysvaaran vuonna 1770 valmistunut puukirkko tuhoutui tulipalossa vuonna 2018.
Tavoitteena tasapainoinen talous
Kirkon viestinnän mukaan keskusrahaston talousarvio on 0,46 miljoonaa euroa alijäämäinen. Talousvaliokunta hyväksyi sen, mutta edellytti mietinnössään jatkossa kokonaistilanteen tarkastelua ja toimenpiteitä. Sen mukaan keskusrahaston tasapainoisen talouden tavoitteesta tulee pitää kiinni.
Talousvaliokunta kehotti jo edellisellä istuntokaudella antamassaan mietinnössä (2/2023) kirkkohallitusta arvioimaan, pitääkö talouden tasapainottamisen, toimintojen priorisoimisen ja päällekkäisyyksien karsimisen tueksi käyttää ulkopuolisen tahon laatimaa selvitystä. Tällainen on tarkoitus laatia ensi keväällä, ja sen perusteella tehdyt päätökset ovat käytettävissä viimeistään vuoden 2026 talousarvioesitystä laadittaessa.
Avustuksia kulttuurihistoriallisiin kohteisiin
Kirkolliskokous vahvisti yhteisen toiminnan perusmaksun suuruudeksi 6,5 prosenttia tälle vuodelle. Se hyväksyi myös Kirkon palvelukeskuksen talousarvion.
Kokous vahvisti, että ensi vuonna valtion Kirkon keskusrahastolle maksamasta 124,1 miljoonan euron rahoituksesta 113,8 miljoonaa euroa jaetaan seurakunnille euroa/kunnan jäsen -jakoperusteen mukaisesti.
"Valtionavustuksesta 7,9 miljoonaa euroa käytetään seurakuntien kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja irtaimiston ylläpitoon. Tästä 7,6 miljoonaa euroa kohdennetaan seurakuntien rakennusavustuksiin ja 260 000 euroa Basis-kiinteistörekisteriin. Petäjäveden vanhalle kirkolle kohdennetaan 50 000 euroa. Kirjuri-jäsentietojärjestelmän ylläpito- ja kehitystyöhön käytetään 2,4 miljoonaa euroa", kirkon viestintä tiedottaa.
Uusi malli valtionrahoituksen jakamiseen
Kirkkohallitus on luonnostellut vaihtoehtoisia malleja valtionrahoituksen jakamiselle seurakunnille. Selvitystä tulee jatkaa, jotta jakoperusteet voidaan uudistaa entistä tarkemmiksi ja eri seurakunnille oikeudenmukaisemmiksi, linjaa talousvaliokunta.
Nykyinen jakoperuste ei ota huomioon seurakuntien erilaisia vastuita esimerkiksi kulttuurihistoriallisten perintökohteiden suojelussa sekä hautaustoimessa. Asia tulisi valmistella siten, että uudet jakoperusteet voitaisiin hyväksyä kirkolliskokouksessa marraskuussa 2024 vuoden 2025 talousarviokäsittelyn yhteydessä.
Vanhat kärkihankkeet jatkavat
Kirkolliskokous ei esitä ensi vuodelle uusia kärkihankkeita, vaan hankkeet jatkuvat edellisiltä vuosilta. Kirkon viestinnän mukaan kärkihankkeet ovat kirkon yhteisiä hankkeita, joilla tavoitellaan merkittävää vaikutusta kirkon tai Kirkkohallituksen toimintaan. Ne rahoitetaan Kirkon keskusrahaston rahoitustuotoilla.
"Kärkihankkeet vuosille 2024─2026 ovat henkilöstö- ja talousjärjestelmäkokonaisuuden käytettävyyttä parantava KIPA2-hanke, Hiilineutraali kirkko -hanke, lähetyskumppanuusneuvottelut sekä hanke, jossa Vanha testamentti käännetään mobiiliympäristöön", viestintä tiedottaa.
Talousvaliokunta edellyttää, että suunnittelukaudella löydetään toimiva malli, jonka pohjalta Kirkon palvelukeskuksen kehittämistyö toteutetaan palvelukeskusmaksuilla eikä kärkihankkeina.
Kirkon keskusrahasto käsittää Kirkkohallituksen toiminnan, hiippakunnallisen toiminnan, avustukset, valtion rahoituksen ja omakatteiset rahastot.
Kirkon keskusrahaston ylintä päätösvaltaa käyttää kirkolliskokous. Kirkkohallituksen täysistunto toimii Kirkon keskusrahaston hallituksena.
Kirkolliskokouksen asiakirjat (työsuunnitelma ja vireillä olevat asiat) ja muu informaatio löytyvät verkosta.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys