– Itselleen saa rukoilla voimaa siihen, että jaksaisi jatkaa matkaa puhtaalla omallatunnolla, Anja Väyrynen toteaa. – Uskovainen haluaa välttää tilanteita, joissa tietää joutuvansa kiusaukseen, Timo Olli jatkaa.
Timo Olli
– Itselleen saa rukoilla voimaa siihen, että jaksaisi jatkaa matkaa puhtaalla omallatunnolla, Anja Väyrynen toteaa. – Uskovainen haluaa välttää tilanteita, joissa tietää joutuvansa kiusaukseen, Timo Olli jatkaa.
Timo Olli
Timo Olli
Timo Olli ja Anja Väyrynen pysähtyivät keskustelemaan syntiinlankeemuskertomuksesta, joka on kirjoitettu Raamatussa 1. Mooseksen kirjan kolmannen luvun alkuun (1. Moos. 3:1–19).
Timo Olli: Onko sinulla, Anja, jotain erityistä muistoa syntiinlankeemuskertomukseen liittyen?
Anja Väyrynen: Ei mitään erityistä. Joskus olen ajatellut, että olisipa elämä paljon helpompaa, jos ei Eeva olisi syönyt siitä puusta, josta Jumala oli kieltänyt syömästä.
Timo: Luotuaan maailman Jumala katsoi luomistyötään ja näki kaiken hyväksi (1. Moos 1:31). Syntiinlankeemuskertomus kuitenkin alkaa sanoilla: “Käärme oli kavalin kaikista eläimistä, jotka Jumala oli luonut.” Mistä pahuus tuli maailmaan?
Anja: Eikös se ollut se langennut enkeli, joka syöstiin alas maan päälle?
Timo: Ilmestyskirjassa kerrotaan näin: ”Tuo suuri lohikäärme, tuo muinaisaikojen käärme, jota kutsutaan Paholaiseksi ja Saatanaksi, tuo koko ihmiskunnan eksyttäjä, syöstiin maan päälle, ja samoin syöstiin alas sen enkelit” (Ilm. 12:9).
Anja: Olen ajatellut, että Eeva käänsi selkänsä Jumalalle jo siinä hetkessä, kun pysähtyi kuuntelemaan käärmeen viekottelevaa kysymystä: ”Onko Jumala todella sanonut: ”Te ette saa syödä mistään puutarhan puusta’?” Tuon kysymyksen kuunteleminen herätti epäilyksen.
Timo: Uskovainen haluaa välttää tilanteita, joissa tietää joutuvansa kiusaukseen. Tähän neuvoo myös Raamattu: ”Hyvä on sen osa, joka ei vaella jumalattomien tavoin, ei astu syntisten teille, ei istu pilkkaajien parissa (Ps. 1:1). On tärkeää elää Jumalan sanan mukaisesti myös epäuskoisten ystävien joukossa sekä varoa viettelemästä toista uskon sisarta tai veljeä synnin tielle. Vastasiko Eeva käärmeelle niin kuin Jumala oli sanonut?
Anja: Ei vastannut, Eeva lisäsi Jumalan käskyyn oman lisäyksen: ”Älkää edes koskeko niihin”, vaikka Jumala oli vain kieltänyt syömästä (1. Moos. 2:1). Jumalan laki näyttäytyi Eevalle ankarampana kuin se oli.
Timo: Käärme lievensi Jumalan ihmiselle antamaa tuomiota: ”Ei, ette te kuole. Mutta Jumala tietää, että niin pian kuin te syötte siitä, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte kaiken, sekä hyvän että pahan.” Tässä vaiheessa tapahtuu lankeemus: “Nainen näki nyt, että puun hedelmät olivat hyviä syödä ja että se oli kaunis katsella ja houkutteleva, koska se antoi ymmärrystä. Hän otti siitä hedelmän ja söi ja antoi myös miehelleen, joka oli hänen kanssaan, ja mieskin söi.”
Anja: Jo ensimmäisellä ihmisparilla oli halu olla Jumalan kaltainen. Tuo ihmisen halu ei ole muuttunut. Ihminen haluaa itse päättää, kuka saa syntyä ja kuka saa elää. Elämän pyhyys on kyseenalaistettu. Ihmiselle ei kelpaa puhe Luojasta, josta Jesaja kirjoittaa: ”Näin sanoo Herra, Israelin kuningas ja sen lunastaja, Herra Sebaot: – – Minä olen ensimmäinen ja minä olen viimeinen, ei ole muuta Jumalaa kuin minä (Jes. 44:6). Ihmiselle ei ole pyhä edes Mooseksen lain 5. käsky: “Älä tapa”. Ihminen haluaisi päättää jopa oman kuolemansa hetken. Tästä kertoo nykyään käytävä keskustelu eutanasiasta. Jumalan sanan mukaisesti me ymmärrämme, että elämä on pyhää ja lapset ovat Jumalan lahjaa. Jumalan on myös kuoleman herra.
Timo: Lankeemuksen seurauksena ihmisparin silmät avautuivat ja he huomasivat olevansa alasti. Tuli tarve peitellä omaa alastomuutta omin töin. Jumala turvallisena luojana muuttui pelottavaksi. Paratiisiin, jonka Jumala oli luonut täydelliseksi, laskeutui illan viileys. Synti vei luottamuksen ja rauhan.
Anja: Jumala huusi miestä ja kysyi: ”Missä sinä olet?” Kyllä Jumala tiesi, mitä oli tapahtunut ja missä Adam piileskeli. Jumala kutsuu ihmistä aina nimeltä. Moni parannuksen armon saanut on kertonut, että Sanan kuulossa on tuntunut siltä, että puhe käy kohti. Myös kiusausten keskellä oleva saattaa tuntea saarnan alla, että Jumala lohduttaa juuri minua.
Timo: Mitähän tapahtuu tuossa tilanteessa, jossa Jumala kysyy mieheltä: ”Oletko syönyt siitä puusta, josta minä kielsin sinua syömästä?”
Anja: No syytähän vieritetään ainakin osaksi toisen niskaan: ”Nainen, jonka sinä annoit minulle kumppaniksi, antoi minulle sen puun hedelmän, ja minä söin.” Aika usein me puolustamme vääriä tekojamme sillä, että joku toinen teki samoin. Usko on kuitenkin henkilökohtainen. Olen törmännyt tilanteisiin, jossa suunnitelmia uuden avioliiton solmimisesta eron jälkeen on perusteltu sillä, että toinen teki väärin ja jätti minut. Tällaisessa tilanteessa on hyvä muistaa Paavalin sanat Timoteukselle: ”Säilytä usko ja hyvä omatunto! Jotkut ovat sen hylänneet ja ovat haaksirikkoutuneet uskossaan.” (1. Tim. 1:19.) Rukouksesta olen itse saanut apua elämän moneen vaikeaan ylitsepääsemättömältä vaikuttavaan tilanteeseen. Itselleen saa rukoilla voimaa siihen, että jaksaisi jatkaa matkaa puhtaalla omallatunnolla.
Timo: Jumalan kysymykseen nainen vastasi: ”Käärme petti minut ja minä söin.” Lankeemuksen jälkeen omatunto oli kipeä. Eeva ymmärsi, että oli tullut petetyksi. Tarvittiin Jumalan armoa, sitä varmaa lupausta, jonka Jumala antaa ihmisparille. “Ja minä panen vihan sinun ja naisen välille ja sinun sukusi ja hänen sukunsa välille: ihminen on iskevä sinun pääsi murskaksi, ja sinä olet iskevä häntä kantapäähän.”
Anja: Olemme saaneet Juuri viettää Jeesuksen syntymäjuhlaa joulua. Tuo seimen lapsi on se ihminen, “vaimon siemen” kuten Biblia 1776 asian ilmaisee. Hän omalla synnittömällä elämällään, ristinkuolemallaan ja ylösnousemuksellaan polki rikki käärmeen pään ja voitti kuoleman vallan.
Timo: Synnin palkkana tuli ihmisen ja koko maailman osaksi kirous. Naiselle synnyttämisen tuska ja miehelle työn uuvuttava ja väsyttävä vaikutus. Miten olet kokenut syntiinlankeemuksen seurauksen “Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, ja kivulla sinä olet synnyttävä lapsesi. Kuitenkin tunnet halua mieheesi, ja hän pitää sinua vallassaan.”
Anja: Lasten syntyessä olen saanut tuntea ihmeellistä Jumalan läsnäoloa ja kiitollisuutta elämän lahjasta.
Timo: Tekniikka on tuonut helpotusta moneen aikaisemmin hyvinkin raskaaseen työhön. Samalla ihminen on kuitenkin vieraantunut Jumalasta ja menettänyt uskonsa Jumalan siunaukseen. Siitä on seurannut ahneutta, tyytymättömyyttä ja luonnonvarojen tuhlailevaa käyttöä. Luonnon hätä tuo huolta ja murhetta.
Samalla usko ihmisen kykyyn ratkaista aiheuttamansa ongelmat on heikentynyt. Vain usko Jumalan siunaukseen ja armoon voi tuoda sydämeen rauhan. Tuon sydämeen rauhan tuovan uskon saa omakseen uskomalla synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys