Henrikki Hetemaa
Henrikki Hetemaa
Pauli Kivioja
Jumalan valmistamalla aterialla on tarjolla iankaikkinen elämä ja onni.
Jeesuksen kertoma vertaus suurista pidoista liittyy tilanteeseen, jossa hän on aterialla erään fariseusten johtomiehen kotona sapattina (Luuk. 14). Puheen aihe kääntyy ateriointiin, ja eräs pöytävieras sanoo Jeesukselle: ”Autuas se, joka saa olla aterialla Jumalan valtakunnassa.” (Luuk. 14:15.) Tällöin Jeesus kertoo vertauksen suurista pidoista. Kaikki ymmärtävät hänen puhuvan aterioinnista Jumalan valtakunnassa.
Kaksi kutsua
Jeesus tiesi sen, minkä mekin olemme saaneet havaita: kaikki kyllä haluaisivat pelastua, mutta kun ihmisiä kutsutaan parannukseen ja Jumalan valtakunnan asukkaiksi, vain harvat noudattavat kutsua. Esteitä löytyy yllättävän paljon.
Jumala on valmistanut evankeliumissa Kristuksesta aterian, jolla tarjotaan niin suuria aarteita ihmisille, ettei maan päältä löydy niille vertaa. Tarjolla on iankaikkinen elämä ja onni. Tätä ateriaa kutsutaan illalliseksi siksi, koska evankeliumi Kristuksesta on Jumalan viimeinen ilmoitus tälle maailmalle.
Vertauksen mukaan kutsuja on kaksi. Ensimmäinen kutsu on tiedoksi, jotta vastaanottajat ehtivät valmistautua, ja kun pidot ovat valmiit, välittää palvelija kutsutuille sanoman: ”Tulkaa, kaikki on jo valmiina” (Luuk. 14:17). Jumala antoi etukäteen lupauksen Kristuksesta profeettojen välityksellä Israelin kansalle. Tämän lupauksen uskomalla pelastus omistettiin Vanhan testamentin aikana.
Kun lupaus toteutui ja Messias saapui maan päälle, eivät Israelin kansan uskonnolliset johtajat olleetkaan valmiita ottamaan häntä vastaan. Hän oli toisenlainen Messias kuin mitä he olivat odottaneet. Hän ei tullut tekemään Israelista suurvaltaa ja vapauttamaan sitä Rooman vallasta, vaan hän saarnasi hengellisestä Jumalan valtakunnasta ja paransi sairaita. He eivät nähneet häpeällisessä ristinkuolemassa suurta sovintotyötä, vaan pyrkivät tukahduttamaan puheet Jeesuksen ylösnousemisesta.
Elämän tärkeysjärjestys
Vertauksen ihmisten esteet pitoihin osallistumiseen ovat inhimillisiä asioita, jotka liittyvät omaisuuteen, työhön ja perheeseen. Näitä asioita Jumala lahjoittaa ja siunaa ihmisille. Evankeliumimme nimittää niitä verukkeiksi, koska niillä perustellaan illalliselta pois jääminen, parannuksen tekemättä jättäminen. Kyse on elämän asioiden tärkeysjärjestyksestä: peltoa voi katsella ja härkiä kokeilla myöhemmin, ja vaimon voi ottaa mukaan illalliselle. Samoin muutkaan elämän hyvät asiat eivät todellisuudessa ole esteitä Jumalan valtakuntaan. Tätä kutsua ei saisi siirtää myöhemmäksi. Toista kutsua ei välttämättä enää tule.
Pitojen isäntä käski palvelijansa kutsua juhlaan köyhät, raajarikot, sokeat ja rammat ja myöhemmin vielä lähetti hänet vaatimaan ihmisiä tulemaan pitoihin, koska tilaa vielä oli. Jeesuksen kutsua seurasivat publikaanit ja muut syntiset. Myöhemmin pakanat enenevässä määrin ottivat kutsun vastaan. Heille kaikille Jumalan valtakunnan saarnassa esitettiin parannuksen vaatimus. Ei ulkonaisesta, vaan sisäisestä omantunnon hädän luomasta pakosta he iloiten noudattivat kutsua rauhaan, vapauteen ja onneen. Näin Jumalan valtakunnan kutsua kuulutetaan ja otetaan vastaan vieläkin Jumalan säätämään aikaan asti.
Evankeliumi: Luuk. 14:16–24
Raamattu 1992: Jeesus kertoi: ”Eräs mies järjesti suuret pidot ja oli kutsunut paljon vieraita. Kun pitojen oli määrä alkaa, hän lähetti palvelijansa sanomaan kutsutuille: ’Tulkaa, kaikki on jo valmiina.’ Mutta yksi toisensa jälkeen nämä alkoivat esittää verukkeita. ’Olen ostanut pellon’, sanoi yksi, ’minun täytyy mennä katsomaan sitä. Suothan anteeksi, etten pääse tulemaan.’ ’Ostin viisi härkäparia’, sanoi toinen, ’ja olen lähdössä kokeilemaan niitä. Suothan anteeksi, etten pääse tulemaan.’ Kolmas sanoi: ’Olen juuri mennyt naimisiin enkä siksi voi tulla.’
Palvelija palasi ja kertoi tämän herralleen. Silloin isäntä vihastui ja sanoi palvelijalle: ’Mene kiireesti kaupungin kaduille ja toreille ja tuo tänne köyhät ja raajarikot, sokeat ja rammat.’ Palvelija tuli sanomaan: ’Herra, olen tehnyt niin kuin käskit, mutta vielä on tilaa.’ Silloin herra sanoi: ’Mene maanteille ja kylien kujille ja vaadi ihmisiä tulemaan, jotta taloni täyttyisi. Ja siitä voitte olla varmat, että yksikään noista, jotka minä kutsuin, ei pääse minun pitopöytääni!’”
Biblia: Niin hän sanoi hänelle: yksi ihminen teki suuren ehtoollisen ja kutsui monta, ja lähetti palveliansa ehtoollisen hetkellä sanomaan kutsutuille: tulkaat, sillä kaikki ovat valmistetut. Ja he rupesivat järjestänsä kaikki itseänsä estelemään: ensimäinen sanoi hänelle: minä ostin pellon, ja minun pitää menemän sitä katsomaan: minä rukoilen sinua, sano minun esteeni. Ja toinen sanoi: minä ostin viisi paria härkiä, ja menen niitä koettelemaan: minä rukoilen sinua, sano minun esteeni. Ja kolmas sanoi: minä olen emännän nainut, ja en taida sentähden tulla. Ja kuin se palvelia tuli, sanoi hän nämät herrallensa. Silloin perheenisäntä vihastui ja sanoi palveliallensa: mene nopiasti kaupungin kaduille ja kujille ja saata tänne vaivaiset ja raajarikot, ontuvat ja sokiat. Ja palvelia sanoi: herra, minä olen tehnyt niinkuin sinä käskit, ja vielä nyt siaa on. Ja herra sanoi palvelialle: men maanteille ja aidoille, ja vaadi heitä sisälle tulemaan, että minun huoneeni täytettäisiin. Sillä minä sanon teille, ettei yksikään niistä miehistä, jotka kutsuttiin, pidä maistaman minun ehtoollistani.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys