Koonnut: Heli Säkkinen
SRK:n tämän vuoden viestinnän teema on Sydämen usko. Jorma Vuorma ja Tapani Karhumaa toteavat sydämen uskon vaikutuksen ulottuvan arkielämän valintatilanteisiin, mutta se pitää sisällään myös toiveen pääsystä Jumalan luokse taivaaseen.
Jorma Vuorma: Sydämen uskoa on minulle avannut Heprealaiskirjeen (11:3) opetus “uskon kautta me ymmärrämme”, eli siis uskon, että ymmärtäisin. Tämä näköala antaa luottamuksen Jumalan sanaan ja huolenpitoon. Usko on henkilökohtainen ja yksinkertainen asia, mutta joskus arkielämässä on vaikea uskoa yksinkertaisesti.
Tapani Karhumaa: Heprealaiskirje (11:1) ilmaisee minusta hienosti uskon olemuksen: “Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä.” Usko antaa elämään pitkän tähtäimen tavoitteen, joka on Jumalan luona taivaassa. Sen voi saavuttaa vain sydämen uskolla. Elävä usko on uskoa Jeesuksen sovitustyöhön ja sen kautta pääsyyn Jumalan luo taivaaseen.
Jorma: Usko merkitsee minulle luottamista ja turvaamista Jumalan huolenpitoon. Elämän epävarmoissa tilanteissa ei tarvitse hätäillä, vaan voi olla hyvässä turvassa ja luottaa Jumalan lupaukseen siitä, että hän on kanssamme maailman loppuun asti. Se merkitsee myös sitä, että minun elämälläni on tarkoitus.
Tapani: Koen, että usko antaa elämälle turvallisen perustan, kestävän rauhan ja toivoa: kun saan säilyttää tämän uskon, vielä parempaa on edessäpäin.
Jorma: Aina on ollut asioita, joita ei ole ymmärtänyt ja jotka ovat tuoneet levottomuutta, mutta on ollut turvallista yhdessä pysähtyä tuumaamaan niitä. Ja kaikkea ei tarvitsekaan ymmärtää.
Tapani: Nyt, kun ei ole saatu viettää tavallisia Suviseuroja, tuntuu, että on jäänyt kokematta niitä, voitaisiinko sanoa, kirkastusvuoren tuntemuksia. Seurateltassa on tuntunut turvalliselta, kun on ollut paljon uskovaisia ympärillä; on kuin taivas olisi ollut lähempänä maata. On ollut helppo uskoa. Tavallisessa arjessa tuntemiset ovat monesti paljon arkisemmat ja uskoa tuntuu olevan vähän, mutta silti haluaa uskoa. Saa muistaa, että heikollakin uskolla pääsee perille taivaaseen.
Jorma: Usko varjelee monilta tämän ajan kuluttavilta asioilta. Sellaisessakin ihmisessä, joka ei usko, huono omatunto tuo levottoman olon, kun taas evankeliumin käyttö tuo sen uskojalle turvaa, rauhaa ja levollisuutta. Se myös tuo halun taistella uskon ja hyvän omantunnon puolesta. Sydämen usko tuo armollisuutta itseä ja toisia kohtaan. Autuuden eteen ei tarvitse tehdä omia töitä, vaan saa uskoa valmiin päälle ja luottaa siihen, että Jumalan armo ja totuus – nimenomaan tuossa järjestyksessä – ohjaavat oikeaan.
Tapani: Kun itse saa Jumalan armosta paljon anteeksi, tuo Jumalasta lähtöisin oleva rakkaus näkyy ja kumpuaa ulospäin rakkautena kaikkiin lähimmäisiin. Usko vaikuttaa puheissa ja jokapäiväisen elämän valinnoissa; kirosanat ja syntielämä eivät nouse uskovaisesta sydämestä. Jos usko sammuu sydämestä, monesti sen näkyvin vaikutus on, ettei ole tarvetta tulla Jumalan sanan kuuloon vahvistumaan uskossa. Seurakuntayhteys loppuu, ja veljellinen rakkaus, joka on yksi uskon tärkeimpiä tuntomerkkejä, sammuu.
Jorma: Kun on itse loukannut toista tai toinen itseä, keskustelut ovat avanneet erilaisia näkökulmia ja auttaneet ymmärtämään, antamaan anteeksi ja unohtamaan. Usko tuo turvan myös elämän yllättävissä tilanteissa. Esimerkiksi sairastaessa pelon ei tarvitse nostaa verenpainetta liikaa, vaan saa luottaa, että asiat menevät parhain päin.
Tapani: Paavalin elämänvaiheet ovat koskettava kuvaus siitä, miten elävä usko vaikuttaa ihmiseen ja kaikkiin valintoihin ja tekemisiin. Elämä muuttuu totaalisesti, kun sydämessä opettaja vaihtuu. Meillä uskovaisilla on kokemuksia siitä, kuinka vain hetken keskusteltuamme jonkun ennestään vieraan ihmisen kanssa huomaamme pian, jos olemme samalla tavalla uskomassa, saman Isän lapsia.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys