Anna Majuri
Istun Ranskassa yliopiston kirjastossa ja ajaudun miettimään mennyttä ja tulevaa. Pohdintani keskeyttää ilmoitus puhelimen näytöllä. WhatsApp-ryhmässä on huonoja uutisia, yhden ystävän veli on kuollut. Ryhmä täyttyy nopeasti viesteistä, joissa toivotetaan Jumalan siunausta ja rauhaa kuolleen sielulle. Suurin osa ryhmän kavereista on muslimeja. Lisään omat osanottoni ja laitan hetken päästä kädet ristiin: “Jumala auta ymmärtämään, miksi Jumalan valtakunnan joukko on niin pieni.”
Olen tavannut ihmisiä monista eri kulttuureista, maista ja maanosista. Yllättävän usein ja yllättävän nopeasti keskustelut ovat kääntyneet siihen, miltä kenenkin sisäinen maailma näyttää. Usko, tai se, ettei usko mihinkään, on vastaus moneen kysymykseen. Keskusteluissa olemme todenneet, miten usko saa ihmisissä aikaan hyvää: se kokoaa uskovaiset yhteen, antaa tarkoituksen elämälle ja kehottaa meitä kohtelemaan hyvin toisiamme. Keskusteluihin on mahtunut mukaan myös se, miten uskonnon varjolla voidaan aiheuttaa maailmaan paljon pahaa.
Keskustelut ovat antoisia ja raskaita. Usko on henkilökohtaista, enkä osaa sanoa, kuka keskustelukumppaneista uskoo eniten tai vähiten. Se, mihin uskoo, vaihtelee. Omasta uskosta puhuessa sanoja on vähän. Usko on kaikki, mitä minulla lopulta on: se on rauha elämän ja kuoleman kanssa. Miten puhuisin siitä?
Kävelen kotiin pimeneviä katuja pitkin ja kuuntelen kuulokkeista Siionin laulua:
“Levolle käyn nyt, Luojani,
armias ole suojani.
Vuoteelta jos en nousisi,
taivaaseen ota luoksesi.
Jos vielä uuden päivän saan,
lapsenas auta kasvamaan.
Varjele Herran laumassa,
siellä saan olla turvassa.
Lapsena hoida taivahan
keskellä vieraan maailman.
Täällä jo taivas rintaan luo,
nukkua helmaas nyt mun suo.”
(SL 312)
Olen laulanut tätä iltalaulua parikymmentä vuotta. Silti tässä iltahetkessä tuntuu kuin kuulisin sanat ensi kertaa. Joka päivä on mahdollisuus kasvaa Jumalan lapsena. Joka ilta voi nukahtaa turvassa. Kun on kaukana muista uskovaisista, vieras maailma on lähempänä.
Kun olin pieni, enkä saanut unta, hipsin äidin ja isän makuuhuoneeseen. Isä laittoi patjan lattialle ja sanoi, että ajattele jotain mukavaa, niin uni tulee helpommin. Ajattelin usein suviseuroja. Nyt, kun olen kaukana ja edellisistä suviseuroista on aikaa, kaipuu pelloille Jumalan sanan ääreen on erilaista kuin aiemmin. Korona-aikana seuroissa on tullut käytyä vähemmän. Korona-ajan pitkittyessä on huomannut, että yksin ei jaksa uskoa. On tullut huomattua myös, että siellä, missä kaksi tai kolme kokoontuu, on myös Jumala.
Ensi kesän Suviseurat, jos Jumala suo, että ne järjestetään, tuntuvat erityisen tärkeiltä. Epäilysten jälkeen kaipaa evankeliumia. Välimatkan päästä kaipaa muita uskovaisia.
“Jokin suurempi
lempeämpi, viisaampi
laski eteeni sen,
minkä olin kadottaa;
kaiken tarkoituksen.
Keskelle sekasortoa,
pelkoa, myrskyävää mustaa
ilmestyi käsi.
Se tarttui minun
Taivasta kohti kohotettuun
Muistin
Siellä, missä hätä on suurin
on aina suurin voima.
Siellä missä kysyy kipeiten,
on lähimpänä myös rauha.
Luja ote,
kantava käsi
se muistutti luottamuksesta.
Kohotin katseeni
taivaanrantojen taa.”
(Anna Majuri)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys