Markku Kamula
Jo ekaluokkalainen tietää, että yksi plus yksi on kaksi. Kolmasluokkalainen tietää, että seitsemän kertaa kahdeksan on viisikymmentäkuusi. Vielä edistyneempi tietää, että vesi on hapen ja vedyn muodostama epäorgaaninen yhdiste ja että E=mc2 *) Näin meille on opetettu, ja näin se on.
Aina noita asioita ei ole tiedetty. Pluslaskuja varmaan on osattu läpi ihmiskunnan historian, mutta alkuaineista on ollut heikompi käsitys. Jeesuksen aikoina ajateltiin, että vesi, tuli, maa ja ilma ovat kaikkien aineiden lähteitä. Silloin uskottiin myös niin, että Maa on kaiken olevan keskus, ja että Aurinko kiertää Maata. Asiasta oli kyllä toisenlaistakin näkemystä, mutta kumpaakaan näkemystä ei voitu todistaa oikeaksi tai vääräksi.
Ihmiskunta pärjäsi satoja vuosia aika vähäisellä teoriatiedolla, kunnes tiedon maailma alkoi suorastaan järkkyä. 1400-luvun lopulla Kristoffer Kolumbus purjehti Amerikkaan, ja muutaman vuosikymmenen päästä tiedemies Nikolaus Kopernikus todisti, että kyllä se Maa sittenkin kiertää Aurinkoa. Tästä teoriasta tosin kiisteltiin vielä pitkään, ja vasta sata vuotta myöhemmin, Galileo Galilein todistelun jälkeen, se hyväksyttiin.
Uteliaat, älykkäät ja ahkerat ihmiset selvittivät ja ynnäilivät yhä lisää asioita, ja pikku hiljaa monille ilmiöille löytyi selityksiä. Asioita ryhdyttiin kokeilemaan, toistamaan ja kirjaamaan ylös. Alkoi syntyä tiedettä. Opittiin selittämään painovoimaa, valoa ja ääntä. Opittiin katsomaan kaukoputkella kaukaisiin planeettoihin ja kirjaamaan niiden liikkeitä. Opittiin parantamaan ja vastustamaan sairauksia. Opittiin tuottamaan sähköä ja hyödyntämään sitä.
1800-luvun puolivälin jälkeen oltiin jo niin pitkällä, että luonnontieteilijä Charles Darwin julkaisi teoriaan luonnonvalinnasta. Teorian mukaan kaikki maailman eliöt ovat syntyneet samoista soluista eliösukupolvien biologisten muutosten kautta omiksi lajeikseen. Teorian mukaan myös ihminen on pikkuhiljaa kehittynyt omaksi lajikseen erilaisten välimuotojen kautta, joista viimeisimmät ovat olleet apinaa muistuttavia esi-ihmisiä. Tämä evoluutioteoria on monilta osilta aukoton. Se on pohja nykyiselle käsitykselle lajien biologiasta, ja sen pohjalta toimivat monet eri tieteen haarat. Mutta edelleen on asioita, joihin evoluutioteoria ei vastaa eikä mikään tiede ole löytänyt vastausta.
Tärkein kysymys on, mitä oli ennen kuin mitään oli. Siis: jos maailma alkoi alkuräjähdyksestä, niin missä se tapahtui ja mikä räjähti, jos ei ollut ainetta, energiaa eikä avaruutta? Ja jos niitä oli, niin mistä se energia oli tullut? Onhan tunnettua, että energian säilymislain mukaan energiaa ei voi syntyä eikä kadota. No, oletetaan, että kuitenkin kävi niin, että se mitä ei ollut, räjähti. Oletetaan edelleen, että siinä rytinässä syntyi myös maapallo ja aurinko. Maapallolla oli myöhemmin teorian mukaan vettä – mutta mistä se muuten tuli? No oletetaan edelleen, että sitä tuli jostakin, ja aurinko lämmitti sitä. Vallitsevan teorian mukaan tuossa vesiliemessä alkoi syntyä bakteerin tyyppisiä soluja, jotka aikojen saatossa yhtyivät toisiinsa ja alkoivat muodostaa yhä monimutkaisempia eliöitä. Eliöistä eriytyivät myöhemmin myös kasvikunta ja eläinkunta.
Teorian mukaan ensimmäiset eläimet olivat selkärangattomia, sitten niistä kehittyi mutaatioiden ja luonnonvalinnan kautta myös selkärankaisia, ja pikkuhiljaa osa lajeista oppi elämään kuivalla maalla. Osa oppi sittemmin lentämään, osa kiipeilemään. Osa söi toisia eläimiä ja osa kasveja. Ja niin edelleen, miljardien vuosien ajan.
Sattumat, mutaatiot ja sopeutumiset seurasivat toisiaan, kunnes syntyi ihminen, joka oppi myöhemmin laatimaan kertotauluja, sukuluetteloita ja lakikirjoja ja vielä myöhemmin katsomaan kaukoputkella avaruuteen ja mikroskoopilla solun rakenteeseen. Siis sattumien tuloksena syntyi ihminen, joka osaa säveltää musiikkia ja nauttia kuulemastaan; ihminen, joka näkee värit ja puhuu eri kielillä; ihminen, joka rakastaa, vihaa ja kadehtii; ihminen, joka oppii koko ajan uutta ja opettaa oppimaansa toisille ihmisille. Kävi niin monta hyvää sattumaa, mutaatiota ja luonnonvalintaa, että syntyi ihminen, joka tuntee vilua ja nälkää, lämpöä ja kylläisyyttä; ihminen, joka osaa nauraa ja itkeä ja pyytää ja antaa anteeksi.
On siinä valtavan ihmeellinen sattumusten summa! Niin uskomaton, että en usko. En voi uskoa niin suureen peräkkäisten, samaan suuntaan johtaneiden sattumien määrään. On paljon helpompi uskoa, että alussa oli Sana, joka oli Jumalan luona ja että Jumala oli se Sana (Joh. 1:1). Ja että Jumala loi kaiken siinä järjestyksessä, joka on kerrottu Raamatun ensimmäisellä lehdellä. Siinä Jumala loi ensin taivaan ja maan, siten elottoman luonnon, sitten kasvit ja eläimet ja viimeisenä ihmisen (1. Moos. 1). Tämä järjestyshän sopii myös evoluutioteoriaan, ja jos Jumala käytti alkuräjähdystä menettelytapanaan, niin sopii sekin. Ja Jumala jatkaa lumistyötään solujen ja lajien evoluution muodossa. Ihminen on tullut tässä jopa hänen työtoverikseen.
Ihmisen luomisesta sanotaan Raamatussa erikseen, että Jumala loi hänet omaksi kuvakseen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän henkäyksen. Luominen tapahtui maan tomusta – ja totta; ihminen on enimmäkseen happea, vetyä ja hiiltä ja lisäksi liuta eri alkuaineita. Kun happi ja vesi poistuvat kuolleesta ihmisestä, jää jäljelle vain muutama kourallinen maan tomua.
Vaikka pari tuhatta vuotta sitten oli vain ne neljä alussa kertomaani alkuainetta ja Aurinko muka kiersi Maata, niin silti sanoma Kristuksesta ei tahtonut kelvata niille, jotka halusivat selittää Jumalan työt oman järkeilynsä kautta (1. Kor. 1:21–28). Tyhmää kait se on tänäänkin, mutta olen mielelläni siinä vähäisten joukossa, jossa ovat olleet Betlehemin kedon paimenet, Gennesaretin kalastajat ja kaikki maailman lapset.
*) E=mc² on lukion fysiikan kurssilla opetettava Albert Einsteinin erityisen suhteellisuusteorian kuuluisa yhtälö. Se merkitsee, että energian (E) ja massan (m) välillä on yhteys. Kerroin c² on valonnopeuden toinen potenssi eli valonnopeuden neliö.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys