Kari Karjula
Tämä blogikirjoitus ei perustu mihinkään tieteellisiin faktoihin tai kirjoituksiin, vaan on ihan oman kokemuksen tuomaan tunteeseen perustuvaa.
Nykyään on paljon pinnalla kaikenlaiset lasten ylivilkkaudet, keskittymishäiriöt ja muut ”ongelmat”. Mistä se sitten johtuu, että niitä on nykyään niin paljon? Syitä on varmaan monia. Oma ajatukseni on, että potentiaalisia kirjanyhdistelmien kantajia on aina ollut, mutta nykyajan vilkkuvat ruudut ja sokeroitu ja prosessoitu ruoka ovat omiaan laukaisemaan päänsisäisiä ylivilkkauksia.
Perus kotiarkihan usein sujuu lasten kanssa vähintäänkin jotenkuten, koska kaikkeen tottuu – lapset ja aikuiset. Koulumaailmassa joudutaan menemään yhteisten pelisääntöjen mukaan, ja se varmasti aiheuttaa opettajien työhön monenlaista lisähaastetta. Onneksi nykyopettajatkin tuntuvat pääsääntöisesti ymmärtävän, että kaikkia lapsia on mahdotonta puristaa samaan muottiin. Jo päiväkodeissa osataan hienosti ottaa huomioon lasten erilaisuudet ja tavat toimia erilaisissa tilanteissa.
Omassa arjessa lasten aivoissa tapahtuva ylimääräinen surina tuottaa hampaidenkiristelyä eniten seurapenkissä, pyhäkoulussa ja muissa tilanteissa, joissa olisi ihan suotavaa olla hissukseen ja enempiä hyppimättä. Miten se meneekin niin, että juuri penkissä ollessa lapsella alkaa kaikista eniten tehdä mieli herkkua, on tylsää ja tekee mieli pelata? Juuri tämä kolmen sanan hokema ”herkkua, tylsää, pelata” toistuu joka päivä monia kertoja lapsen suusta. Eikä nelivuotiasta siitä voi itseään syyttää. Hän on täysin aivojensa surinan vanki.
Mutta kyllä sitä monesti toisen seurapuheen loppupuolella, kahvitusta kuumeisesti odotellessa laittaa puntariin, että oliko tämä tosiaan tämän arvoista. Vihollinen kuiskuttelee olkapäällä, että ”jääppä ensi kerralla kotiin, niin ei tarvitse painia”. Onneksi meillä Porin rauhanyhdistyksellä kahvitus on vasta kahden peräkkäisen puheen jälkeen, koska jäätelöstä saatava sokeri se vasta laittaakin pärisemään. Aina sitä tulee kuitenkin uudestaan lähdettyä seuroihin – ja aina se on sen arvoista.
Nämä ovat sellaisia asioita, joita itse kiltin ja kirjainyhdistelmättömän sisarusparven keskellä kasvaneena ei osannut edes ajatella. Aina ajatteli, että se on vain kasvatuksen tulosta, kun toisen lapset istuu kiltisti ja toisilla taas lapset hieroo housuntakamukset puhki penkkiin jo parin puheen aikana, kun paikallaan pysyminen on mahdotonta. Siperia opettaa. Onneksi meillä kotisiionissa kaikki tuntevat toisensa ja ymmärrystä löytyy joka suuntaan. Jospa sillä sitkeällä painimisella saisi edes pienen siemenen kylvettyä lapsen sydämeen ja Jumala antaisi kasvun niin, että aikanaan lapsi myös isoksi vartuttuaan tulisi sinne samaan seurapenkkiin jatkamaan sukupolvien perintöä ja kuulemaan muuttumatonta Jumalan sanaa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys