Marja-Terttu Komulainen
Punainen henkilöauto seisoo valmiiksi pakattuna vaalean omakotitalon pihassa. Kyydissä on kaikkea tarpeellista mökkimatkaamme varten: on erä valmiiksi pilkottuja polttopuita, juomavettä, tulipesistä koottua tuhkaa, pyykistä tulleita vaatteita – ja ruokaa.
Ennen liikkeelle lähtöä pyydämme vielä, että Taivaan Isä siunaisi ja varjelisi matkalla. Lähdemme rauhallisin mielin, kunnes meistä jompikumpi muistaa:
– Tulihan se kännykkä?
Tai:
– Se postiin menevä kirje unohtui sittenkin!
Tai:
– Olisihan sinne Uffillekin ollut jotakin...
Emme enää käänny takaisin, mutta Heinolan tielle kylläkin. Matkaa on mökille päästyämme kertynyt vajaat 40 kilometriä.
Mökkimatkamme pituus on autolla ajaen varsin kohtuullinen. Abikeväänään tyttäremme suoritti oman maratoninsa kävellen/hölkäten yksin mökille penkkarien jälkeisenä päivänä. Sinnikkääseen lopputulokseen lienee vaikuttanut vastaaminen itse asetettuun haasteeseen?
Lasten ollessa vielä kotona teimme suviseuramatkat ja sukulaisvierailutkin niihin aikoihin käytössämme olleella yhdeksän hengen pikkubussilla. Matkoille varasimme eväitä, jotka söimme tutuiksi tulleilla tienvieruspaikoilla. Matkan aikana pojat merkitsivät pieniin vihkoihinsa muistiin vastaan tulevien autojen rekisterinumeroita. Erästä asiaa olin ehtinyt jo kummastella. Siksi kysyinkin:
– Mistä oikein tunnistatte kaikki autojen merkit?
– No niistä merkeistä, oli vastauksena.
Ja minä olin jälleen vähän tietävämpi kuin ennen. Matkanteko sujui hyvin myös kasetteja kuunnellessa.
– Hiirivaari! lapsemme tervehtivät hirvivaarasta kertovia liikennemerkkejä.
Joskus saimme nähdä noita metsän uljaita asukkaita livenäkin. Tosin turvallisinta olisi ollut ihailla niitä pelkästään Korkeasaaren aidan takaa…
– –
Ainakin täällä etelässä on vielä lumetonta ja pimeää. Kun lapset lähtevät aamuisin koulutielle, muistammehan kertoa heille suojelusenkeleistä? Tärkeää on myös muistuttaa heijastimien käytöstä.
Vanhassa rukouksia sisältävässä kirjassa on lohdutusta kaikenikäisille korven kulkijoille. Muistelen, että aikaisemmin olisi jumalanpalveluksen esirukouksiin liitetty myös matkalla olevat.
Kirjahyllyssämme on vanha, vuonna 1886 fraktuuralla painettu Suomalainen Wirsikirja evankelis-lutherilaisille seurakunnille Suomen Suuriruhtinaan maassa. Sieltä löytyy rukouksia moniin elämäntilanteisiin, muun muassa matkan alkaessa. Vastaavasti mukaan on liitetty kotona olewaisten rukous matkaan lähteneitten edestä. Lainaan tähän pienen kappaleen matkan alkuun tarkoitetusta rukouksesta:
”O Herra kaikkitietävä Jumala! Sinun nimees minä alotan tämän matkan; anna pyhän enkelis saattaa minua niin kuin Tobiasta; itse retkellä varjella kaikesta vaarasta...”
Siunattua adventtiajan odotusta!
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys