Matti Kontkanen
Missä maassa tasa-arvo toteutuu parhaiten? Olen käynyt siellä. Sinne voi vapaasti matkustaa, mutta sen asukkailla ei ole lupaa matkustaa muihin maihin. Se on hyvin hoidettu ja rajat hyvin merkitty. Sinne voi asettua pysyvästi asumaan, ja siirtymä tapahtuu seremoniallisesti. Nyt jo varmaan arvaat, että kysymys on hautausmaasta.
Kuolema taitaa olla ainut elämänvaihe, jossa me ihmiset tulemme tasavertaisiksi. Edes syntymässä emme ole ihan samalla viivalla, elämästä puhumattakaan.
Tasavertaisuus on asetettu ihanteeksi omassa maassammekin. Paljon on tehty ja toki tasavertaisuus on lisääntynyt. Silti näemme, ettei se täysin toteudu. Aina löytyy niitä, jotka haluavat kilpailla paremmista paikoista.
Ylivertaiseksi ja riippumattomaksi pyrkimistä on ollut aina. Siitä puhuu muun muassa profeetan kuvaus siitä, kuinka Herran päivä kukistaa ylpeät: ne, jotka ovat rakentaneet tornein ja muurein varustetut näyttävät ja turvalliset asumukset, jotka ylpeilevät huvipursillaan ja käyvät kannattavaa ulkomaankauppaa merellä kulkevillla laivoilla (Jes. 2:12–18).
Profeetan kuvaus on yllättävän ajaton. Aivan kuin ihmisellä olisi aina ollut ylpeydessään pakkomielle pyrkiä ajallisesti parempaan, kilpailla lähimmäistensä kanssa ja tulla Jumalasta riippumattomaksi.
Jumala pysäyttää ylpeän ihmisen. Joskus se tapahtuu elämänkohtaloiden kautta. Ihminen pettyy vastoinkäymisissään ja kohtaa hallitsemattomia voimia, kuten luonnonvoimat, sairauden tai kuoleman.
Pysähtyminen voi tapahtua myös siten, että ihminen tajuaa Jumalan suunnattoman hyvyyden tai joutuu omassatunnossaan pohtimaan elämän merkitystä ja omaa asemaansa hänen edessään.
Jos Jumala suo, viimeinen pysähdys tapahtuu vielä kuoleman portilla. Monesti äkkikuolema tai etsikon ajan ohi meneminen ei kuitenkaan anna siihen mahdollisuutta.
Jesajan sanojen mukaan kerran tulee aika, jolloin kaikkien polvien pitää kumartaman Herraa (Jes. 45:23). Noihin sanoihin myöhemmin apostolitkin viittaavat.
Kaikki tulevat viimeiselle tuomiolle. Niistä seuroista ei voi jäädä pois. Silloin elämä yksinkertaistuu. Tasavertaisuus toteutuu. Paremmuuden illuusiot riistutaan ihmisten silmiltä. On vain yksi syntisten ihmisten joukko vastaamassa teoistaan.
Silloin muistetaan Jeesuksen sanat: ”Mitä se hyödyttää ihmistä vaikka hän voittaisi omakseen koko maailman mutta saisi sielulleen turmion” (Mark. 8:36). Viimeisellä tuomiolla tapahtuu jako kahteen joukkoon: armahdettuihin syntisiin ja niihin, jotka hukkuvat omavaraisuuteensa.
Hautausmaallakin toisilla on näyttävämpi hautakivi ja etuisampi paikka. Taivaassa tasavertaisuus ei ole kysymys. Jumala on nöyryyttänyt ylpeän ihmisen. Maan päällä on armovaltakunta, joka kutsuu Jumalan pysäyttämää ihmistä parannukseen ja uskomaan synnit anteeksi Jeesuksen sovintotyön tähden. ”Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon” (Jaak. 4:6).
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys