Evankeliumi tarkoittaa suomen kielelle käännettynä hyvää sanomaa. Se on ilosanoma Jeesuksesta Kristuksesta. Jouluyönä enkeli ilmoitti paimenille: ”Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle” (Luuk. 2:10).
Evankeliumin juuret ovat Vanhassa testamentissa, jossa kerrotaan Messiaan syntymästä, kuolemasta ja hänen sovitustyöstään. Profeetat puhuvat lupauksen sanassa aivan kuin he olisivat jo nähneet Messiaan syntymän, elämän ja kuoleman: ”Tätä pelastusta ovat profeetat etsineet ja tutkineet. He ovat ennustaneet ja puhuneet teidän osaksenne tulevasta armosta.” (1. Piet. 1:10.)
Evankeliumi on hyviä uutisia siitä, mitä Jumala on tehnyt Jeesuksen elämän, kuoleman ja ylösnousemuksen tapahtumissa. Jumalan teot Jeesuksessa Kristuksessa ovat todellinen ilosanoma ihmiskunnalle. Usko Jeesukseen avaa evankeliumin suurimpana ilosanomana.
Uuden testamentin mukaan evankeliumi on Jumalan evankeliumia (Room. 1:1), Kristuksen evankeliumia (Room. 15:19), valtakunnan evankeliumia (Matt. 4:23, 9:35, 24:14), pelastuksen evankeliumia (Ef. 1:13), Jumalan armon evankeliumia ja iankaikkista evankeliumia (Ilm. 14:6).
Nämä evankeliumin määritteet kertovat meille Jumalan täydellisestä pelastuksesta Jeesuksessa Kristuksessa. Evankeliumin julistukseen Jeesuksesta maailman Vapahtajana sisältyy erottamattomana sanoma Jumalan valtakunnasta.
Sanoma pelastuksesta
Evankeliumi on julistusta ristiinnaulitusta ja ylösnousseesta Kristuksesta. Se on sanoma siitä, miten Jumala pelastaa syntisen ihmisen. Apostoli tiesi, että epäuskoinen maailma halveksi ristin sanomaa. Se ei sopinut järjen ihmisen ajatuksiin. Paavali kirjoitti: ”Puhe rististä on hulluutta niiden mielestä, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima” (1. Kor. 1:18).
Uskollisena Kristukselta saamalleen evankeliumille apostoli kirjoitti: ”Minä en häpeä evankeliumia, sillä se on Jumalan voima ja tuo pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat” (Room. 1:16).
Jumalan voima on evankeliumissa
Jeesus voitti kuolemallaan ja ylösnousemisellaan synnin, kuoleman ja sielunvihollisen vallan. Kristus on evankeliumissa Jumalan voima. Pyhä Henki kutsuu evankeliumin kautta ihmisiä Jumalan valtakuntaan. Evankeliumin uskominen avaa epäuskossa elävälle uskon lahjan.
Syntien anteeksiantamus on evankeliumin ydin: Kristuksesta ”kaikki profeetat todistavat, että jokainen, joka uskoo häneen, saa hänen nimensä voimasta syntinsä anteeksi” (Ap. t. 10:43). Evankeliumi, Jumalan voima, siirtää ihmisen maailmasta Jumalan rakkaan Pojan valtakuntaan.
”Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana” (Room. 10:17). Jeesus rohkaisee meitä evankeliumin kuulemiseen. Hän sanoo: ”Autuaita ne, joilla on vanhurskauden nälkä ja jano: heidät ravitaan” (Matt. 5:6).
Sanankuulossa kannattaa käydä usein varjeltuakseen uskossa. Sananpalvelijat rohkaisevat kuulijoita uskomaan omakohtaisesti evankeliumin. Olethan kokenut kanssani, että seuroista on saanut palata iloisena ja turvallisin mielin kotiin arjen keskelle. Kaikille kuulijoille on riittänyt Jumalan voimaa evankeliumista. Jokainen anova on saanut täyden mitan Jumalan evankeliumin hyvyydestä.
Jaakko Kaltakari
Julkaistu Päivämiehessä 11.1.2017.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Ilmoitukset
Annika Hintsalalle kertomuskirja oli kolmas toimitettava laatuaan. Omasta elämästä löytyy samaistumispintaa yläkouluikäisille suunnattuihin kertomuksiin. – Ensi vuoden syksyllä meillä on neljä lasta yläkoulussa. Sitä palaa tällaisia tekstejä käsitellessä mielessään sinne omaan yläasteaikaan ja siihen, millaista oli olla sen ikäinen.
Anna Hintsala
Nuoret tarttuvat kirjoihin yhä harvemmin. Kannattaako kirjoja enää ylipäätään tehdä? Edessä monta kesää -kokoelman toimittaja Annika Hintsalan vastaus on kyllä. Lukeminen avartaa ajattelua.