Viime vuonna viittovien leiri järjestettiin Hankasalmella. Kuvassa leiriläiset muodostavat SRK:n logon.
Jouni Katainen
Viime vuonna viittovien leiri järjestettiin Hankasalmella. Kuvassa leiriläiset muodostavat SRK:n logon.
Jouni Katainen
Henna Syrjälä
Haapajärvi
Elokuinen leiri kokoaa viittovia ja viittomakielestä kiinnostuneita Kallion leirikeskukseen.
Leirikeskuksessa kädet käyvät, puhe sorisee, nauru raikuu, viitotaan, rupatellaan ja touhutaan monenmoista. Paikalla on värikäs joukko vauvasta vaariin: taaperoita, koululaisia, nuoria, pariskuntia, perheellisiä, aikuisia, senioreita... Leiriläiset kannustavat innolla toisiaan hurraten ja nauraen yhteisissä olympialaisissa, keskustelevat eri aiheista, laulavat, leikkivät ja pelaavat.
Kaikki ovat tervetulleita monikieliselle leirille
Tänä vuonna viittovien ja viittomakielestä kiinnostuneiden leiri pidetään Kalliossa 9.–11. elokuuta. Leiri on tarkoitettu kaikille tukiviittomia, viitottua puhetta ja viittomakieltä käyttäville sekä kaikille, joita viittomakieli kiinnostaa. Leirillä on sekä yhteistä että omaa ohjelmaa aikuisille ja lapsille. Monenlaisen yhteisen tekemisen lomassa ollaan myös Jumalan sanan äärellä.
Perheet, joissa on kuulovammainen tai kuuro lapsi, oletteko joskus halunneet tutustua toisiin samanlaisessa elämäntilanteessa oleviin? Nuoret ja aikuiset, oletteko joskus halunneet oppia uutta kieltä tai vahvistaa viittomataitoanne, tutustua viittoviin ihmisiin ja päästä käyttämään viittomakieltä tai tukiviittomia, tai nauraa katketaksenne katsellessanne viitottua tai pantomiimilla esitettyä iltaohjelmaa?
Nyt sinulla on mahdollisuus toteuttaa haaveesi! Lähde rohkeasti ja avoimin mielin mukaan, vaikka et osaisikaan viittomakieltä. Viittomakielen tulkit ovat käytettävissä, ja kaikki ohjelmat tulkataan. Osa viittomakieltä osaamattomista leiriläisistä haluaa olla mukana leirillä vaikkapa perhetilanteensa vuoksi. Suurin osa leiriläisistä on puhuvia ja pieni joukko viittomakielisiä kuuroja. Viittomakielisten kuurojen kanssa kommunikointia ei tarvitse arastella, vaan se onnistuu vaikkapa tulkin välityksellä, eleitä käyttämällä tai pienelläkin viittomataidolla. Heittäydy rohkeasti monikulttuuriseen ja monikieliseen ympäristöön!
Eritaustaisten kohtaamiset ovat rikkautta
Minä, Henna, leirin ohjaajana muistan, kun viime vuonna leirin avauksessa sydämessäni läikähti lämpö, kun edessäni istui noin sata eri-ikäistä ja erilaisista taustoista tulevaa leiriläistä. Tämän kirjavan porukan liittivät yhteen usko ja viittominen. Viittominen näkyy leiriläisten arkielämässä hyvin monin eri tavoin tai ei lainkaan, esimerkiksi jonkun puoliso on kuuro, jonkun lapsi käyttää sisäkorvaistutetta, joku on puheterapeutti ja joku viittomakielen tai puhevammaisten tulkki. Kiitän Taivaan Isää, joka on antanut jokaiselle omanlaisensa lahjat! Oli voimaannuttavaa huomata, miten vertaistuki ja kohtaamiset vahvistivat ja ilahduttivat leiriläisiä sekä lisäsivät luottamusta Taivaan Isän johdatukseen.
Viittovat lapset ovat lähellä sydäntäni. Siksi minulla olisi haaveena myöhemmin järjestää oma leiri tukiviittomia, viitottua puhetta ja viittomakieltä käyttäville lapsiperheille. Ehkä elokuisella leirillä voin kohdata teitä, joita tällainenkin leiri saattaisi kiinnostaa.
Toivotan kaikki sydämellisesti tervetulleeksi leirille! Tulethan rohkeasti riippumatta siitä, millainen viittomakielen taito tai viittomisen rooli elämässäsi on! Toivon leirille Jumalan siunausta.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys