Päivämies
Tyypillisesti sunnuntaiaamupäivisin pidetyt pyhäkoulut kokoavat lapsia koteihin ja rauhanyhdistyksille. Pyhäkoulussa lauletaan lapsille tuttuja lauluja ja opettaja kertoo Raamatun tapahtumista lapsentajuisesti. Lopuksi opetellaan muistolause ja lapset saavat muistoksi pyhäkoulumerkin, jonka voi liimata pyhäkouluvihkoon tai -tauluun.
Pyhäkoulun tärkein sanoma oli evankeliumi syntien anteeksiantamuksesta: tänäänkin saa uskoa kaikki pienet ja isommat synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä.
Pyhäkoulu kokosi yhteen kaikenikäiset seuravieraat
Oulaisten rauhanyhdistyksellä pyhäkoulua vietettiin seurojen yhteydessä. Pyhäkoulun opettaja Marja-Kaisa Kortesalmi pohti, että lapsille on varmasti tärkeää nähdä myös omien vanhempien osallistuvan pyhäkouluun.
Alkurukouksen jälkeen Kortesalmi kyseli lapsilta, mikä usein saa juhlan tuntumaan entistäkin juhlavammalta. Lapset arvelivat juhlatunnelman syntyvän kakuista, karkeista, mansikoista tai viinimarjoista. Pienen johdattelun jälkeen lapset oivalsivat kynttilän sytyttämisen olevan yksi juhlien merkeistä.
Pyhäkoulusta annettiin lapsille ja aikuisille muistolauseeksi: ”Jeesus tuli etsimään kadonneita”. Pyhäkoulun lopuksi laulettiin Siionin laulu 296, jonka jälkeen tilaisuus jatkui seurapuheella.
Pyhäkoululaiset keräsivät mannaa
Pylkönmäen pyhäkoululaiset aloittivat pyhäkoulun rukouksella kiittäen Taivaan Isää kauniista ja lumisesta talvesta. Pyhäkoulun opettaja Onni Moisio oli levittänyt lattialle sanomalehden palasia kuvastamaan mannaa. Yhdessä pyhäkoululaiset keräsivät omer-mitallisen (noin 3–4 litraa) mannaa leivontakulhoon. Tämä vastasi yhden henkilön yhden päivän ruoka-annosta.
– Manna maistui herkulliselle kuin hunajaleipä, eikä sitä voinut kerätä varastoon, vaan piti luottaa Jumalan lupaukseen ja huolenpitoon, että seuraavanakin päivän on ravintoa saatavaksi, Moisio kertoi.
Pyhäkoulu on yhteinen juttu
Myös Minun kotirauhanyhdistykseni-palstalla sivutaan pyhäkoulua. Haapajärvinen Antti Katainen kertoo jutussa, että heidän alueellaan pyhäkouluja pidetään kodeissa.
– Nuorimmaisemme Anton on pyhäkoulussa viimeistä vuotta. Se on meidän yhteinen sunnuntain juttu. Molemmat lähdemme sinne mielellään, koska se on myös isänä mukava hetki kokoontua toisten isien kanssa. Toki nykyään siellä käy myös äitejä, hymyilee Katainen.
Oulaisten ja Pylkönmäen pyhäkoulusta kertovat jutut, sekä Antti Kataisen haastattelun voi lukea kokonaisuudessaan Päivämiehen numerosta 9/2024.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys