Lokakuussa järjestettävien Porvoon hiippakuntapäivien juhlamessu pidetään Porvoon tuomiokirkossa, joka edustaa tyyliltään 1400-luvun myöhäisgotiikkaa.
Heikki Vuonokari
Lokakuussa järjestettävien Porvoon hiippakuntapäivien juhlamessu pidetään Porvoon tuomiokirkossa, joka edustaa tyyliltään 1400-luvun myöhäisgotiikkaa.
Heikki Vuonokari
Päivämies / Kirkon viestintä
Porvoon hiippakunnan satavuotisjuhlavuosi huipentuu lokakuun lopussa pidettäviin hiippakuntapäiviin, joissa on monipuolista ohjelmaa. Juhlavuosi huipentuu messuun Porvoon tuomiokirkossa 29. lokakuuta.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Porvoon hiippakunnan perustamisesta. Hiippakunta perustettiin kielellisin perustein. Hiippakunnassa on tällä hetkellä 45 seurakuntaa, joissa on noin 225 000 jäsentä eri puolilla ruotsinkielistä Suomea ja Ahvenanmaalla.
Juhlavuosi on huomioitu eri tavoin, ja se huipentuu lokakuussa järjestettäviin Porvoon hiippakuntapäiviin. Vuoden teema on Tillsammanskraft (suom. Yhteisvoima) on tullut yhä tärkeämmäksi.
– Juhla on kestänyt koko vuoden, ja se huipentuu tavallaan hiippakuntapäiviin. Seurakunnat ovat viettäneet juhlavuotta eri tavoin, kertoo säännöllisesti seurakunnissa vieraileva Porvoon piispa Bo-Göran Åstrand.
Monissa seurakunnissa juhlavuosi on nostettu esiin jo nykyisessä toiminnassa, josta ollaan erityisen ylpeitä. Monet ovat markkinoineet sitä sosiaalisessa mediassa.
– Erilaisten tapahtumien, kuten jumalanpalvelusten, konserttien ja tilaisuuksien yhteydessä on tarjottu juhlaleivoksia, laulettu juhlalaulua ja kerrottu hiippakunnan historiasta, Åstrand avaa.
Tärkeä teema haastavassa ajassa
Juhlavuoden teemaa, Tillsammanskraft, on piispa Åstrandin mukaan käytetty eri yhteyksissä. Teemaa valittaessa ei osattu aavistaa, "miten tämä yhteisvoima haastettaisiin tänään – että se koettaisiin näin ajankohtaiseksi ja tärkeäksi”, hän toteaa ja viittaa viime kuukausien keskusteluun populismista, nationalismista ja rasismista. Hiippakuntapäivillä teema saa erityisen leiman Ruotsin kirkon arkkipiispa Martin Modéuksen vierailun myötä.
– Suomessa käydään nykyisen hallituksemme ja eri ministerien lausumien pohjalta keskustelua siitä, miten suhtaudumme toisiin ihmisiin. Ruotsissa keskustelu on saanut selkeän uskonnollisen lähestymistavan koraaninpolttojen ja turvallisuustilanteen heikkenemisen myötä”, Åstrand sanoo ja toteaa kokevansa teeman entistä ajankohtaisemmaksi ja tärkeämmäksi.
– Odotan innolla useita mielenkiintoisia keskusteluja kirkon tehtävästä yhteiskunnassa ja ajankohtaisista yhteiskunnallisista asioista arkkipiispa Tapio Luoman ja Martin Modéuksen kanssa.
Kirjajulkaisu ja katse tulevaisuuteen
Juhlavuoden kohokohta on hiippakuntapäivät, joita vietetään Porvoossa 27.–29. lokakuuta.
– Hiippakuntapäiviin kuuluu erilaisia keskusteluja satavuotisesta hiippakunnastamme ja sen kehityksestä, musiikkiaiheista ja messuista, mutta myös aikaa ja tilaa keskusteluille ja pohdinnoille kirkosta, yhteiskunnasta ja hiippakunnasta on varattu. Ennen kaikkea se on mahdollisuus tavata”, Åstrand huomauttaa.
Hiippakuntapäivien perjantai-iltapäivän paneelikeskustelun yhteydessä julkaistaan Robert Lembergin toimittama juhlakirja Tillsammanskraft – stiftet, seklet, svenskan. Lauantaiaamupäivällä järjestetään rinnakkaisohjelmaa: yleisö voi seurata keskustelua Porvoon hiippakunnan identiteetistä, historiasta, nykytilasta ja kantokyvystä tai vaihtoehtoisesti osallistua pyhiinvaellukseen tai opastetulle vaellukselle Vanhassa kaupungissa.
Hiippakuntapäiville osallistuu lauantaina juhlaesitelmän pitävän Ruotsin kirkon arkkipiispan lisäksi kansainvälisiä vieraita Irlannista. Iltapäivällä piispa emeritus Gustav Björkstrand kertoo kirjastaan, joka käsittelee virsikirjan suomenruotsalaisia kirjailijoita. Lauantain juhlaillassa kuullaan myös musiikkia.
Hiippakuntapäivät päättyvät sunnuntaina 29.10. juhlamessuun Porvoon tuomiokirkossa. Yle lähettää messun radioitse ja Areenassa viittomakielellä. Hiippakuntapäiville tulee ilmoittautua viimeistään 15.9.2023.
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys