Lauantai-iltana 6. syyskuuta Oulun rauhanyhdistyksellä vietettiin Päivämiehen 60-vuotisjuhlaa. Lehti päätettiin vuonna 1954 perustaa ”kristillis-yhteiskunnalliseksi uutis- ja ilmoituslehdeksi”.
Tilaisuudessa kuultiin Olavi Voittosen juhlapuhe, jossa hän esitti laajan katsauksen Päivämiehen historiaan. Sisarjärjestö LLC:n tervehdyksen esitti Paul Waaraniemi.
– Lapsena en osannut suomea, mutta muistan, että tuo eksoottinen lehti tuli joka viikko kotiimme kaukaisesta esi-isiemme maasta Suomesta, hän muisteli kokemustaan Päivämiehestä.
Waaraniemi kertoi, että Päivämies on tarjonnut voimaa ja opastusta uskon tiellä sekä herättänyt kiinnostusta Suomea ja suomen kieltä kohtaan.
SFC:n lähettämän tervehdyksen luki Olli Lohi. Juhlassa kuultiin myös Toivo Määtän puheenvuoro, jossa hän esitteli kokoamansa Päivämiehen 60-vuotisjuhlanäyttelyn.
Aija ja Antti Savela tutustumassa Päivämiehen 60-vuotisnäyttelyyn.
Lehti käynnistyy
Puheessaan Voittonen kertoi, että jo 30-luvulla vanhoillislestadiolaisilla oli suunnitelmia perustaa oma lehti, mutta lehteä alettiin lopulta käynnistää Antti Koukkarin johdolla vuonna 1951.
Päivämies päätettiin perustaa SRK:n vuosikokouksessa Tampereella 30.6.1954. Asia ratkesi lippuäänestyksellä, jossa annettiin 181 puoltoääntä. Lehden perustamista vastusti 22 kokousedustajaa.
Ensimmäinen varsinainen Päivämies ilmestyi torstaina 7. lokakuuta 1954, ”nelisivuisena ja kahdeksanpalstaisena kristillis-yhteiskunnallisena uutis- ja ilmoituslehtenä”. Tilaajamäärä ylitti ensimmäisen ilmestymisvuoden aikana 17 000 kappaletta.
Lehden sisältö muotoutui vähitellen.
– Uutis- ja tiedotusaineisto siirtyi Päivämieheen, Siionin Lähetyslehti jatkoi hartauskirjoitusten Raamatun selitysten julkaisemista. Tosin myös Päivämies-lehdessä oli alusta asti hartauskirjoituksia, Voittonen kertoi.
Päätoimittajien erilaisia painotuksia
Eino Kimpimäen päätoimittajakaudella Päivämies muuttui aiempaa enemmän herätysliikkeen sisäiseksi lehdeksi, joka pyrki vahvistamaan liikkeen identiteettiä. Lehden pääkirjoituksissa otettiin kantaa kirkon maallistumiseen ja sosiaalieettisiin kysymyksiin.
Päivämies muutettiin nykyiseen tabloidikokoon Voitto Savelan päätoimittajakaudella. Savelan aikana lehtiavustajaverkostoa kehitettiin, mikä monipuolisti lehden sisältöä.
– Tämä laaja avustajaverkosto hankkii ja kirjoittaa tekstejä, ottaa valokuvia ja välittää materiaalin sähköisessä muodossa lehtien toimitukseen, Voittonen totesi.
Samuli Pentikäisen päätoimittajakaudella kiinnitettiin erityisesti huomiota uutisoinnin tuoreuteen ja lehden ulkoasuun. Pääkirjoituksissa yleistyivät jälleen yhteiskunnalliset aiheet.
Lehden sisällön ja ulkoasun kehittäminen jatkui edelleen Pentti Vinnurvan pitkällä päätoimittajakaudella. Lokakuussa 1990 ilmestyivät ensimmäiset kolumnit, ja vuoden 1995 alusta Päivämiehen sisäsivuilla aloitti ilmestymisensä nuorten osasto Kapsäkki.
Jukka Tervo kertoi muistavansa elävästi, että ensimmäinen Päivämies tuntui aikoinaan kädessä hyvin ohuelta. Tervo kertoi tuolloin myös pohtineensa, onko kyseessä "hengellinen lehti".
Viime vuosien uudistuksia
Voittonen kertoi, että tällä vuosituhannella lehteä on kehitetty merkittävästi, vaikka päätoimittajat ovat vaihtuneet nopeasti. Siionin Lähetyslehdestä tuli Päivämiehen liitelehti vuonna 2011, nuortenlehti Kapsäkkiä on julkaistu Päivämiehen liitteenä vuoden 2012 alusta.
– Tuorein merkittävä uudistus on ollut se, että tämän vuoden huhtikuussa alkoi ilmestyä Päivämies-verkkolehti, Voittonen kertoi.
Tehtävänä tukea uskoa
Päivämiehestä on tehty kaksi lukijatutkimusta. Jukka Palolan vuonna 1997 valmistunut tutkimus Päivämies herätysliikelehtenä kertoo, että Päivämies on enemmän oman liikkeensä lehti kuin muut uskonnolliset lehdet maassamme.
Pekka Aittakummun tekemä lukijatutkimus valmistui vuonna 2012. Sen mukaan lukijat odottivat erityisesti Päivämieheltä sitä, että se vahvistaisi heidän uskoaan.
– Ajattelen, että lehden keskeinen tarkoitus on edelleen sääntöjen antaman ensimmäisen tehtävän mukaisesti herättää, ruokkia ja tukea uskonelämää, Voittonen kertoi.
Päivämiehen päätoimittajat
Antti Koukkari 1954–1958
Eino J. Pietilä 1958–1960
Eino Kimpimäki 1960–1978
Voitto Savela 1978–1982
Samuli Pentikäinen 1982–1983, 1998–2002
Pentti Vinnurva 1983–1997
Ari-Pekka Palola 2002–2009
Toivo Määttä (vs. päätoimittaja) 2006–2009
Tuomas Hänninen 2009–2010
Olli Lohi 2011–
Muistatko näitä Päivämiehen palstoja?
Seuratuvista ja kotiveräjiltä
Lasten oma soppi
Pappilan äiti
Paimenpojan kierroksilta
Tapun mummun pakinat
Kaluston Paavon pakinat
Pauperan pakinat
Toini-tädin mietteet
Tien viittoja
Seitsemän kultaista kynttilänjalkaa
Iltalampun alla
Jeesus keskustelee
Lue lisää Päivämiehen juhlasta 10.9. ilmestyneestä Päivämiehestä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys