JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Mitä on vastuullinen seurakäyttäytyminen?

Uutiset
17.6.2024 10.00

Juttua muokattu:

14.6. 13:32
2024061413321820240617100000

Kuva: Suviseurojen kuvapalvelu

Kuva: Suviseurojen kuvapalvelu

Su­vi­seu­ra­tie­do­tus

Vas­tuul­li­suus muo­dos­tuu oh­jei­den nou­dat­ta­mi­ses­ta ja mui­den huo­mi­oi­mi­ses­ta.

Tu­le­van ke­sän Su­vi­seu­ro­jen tur­val­li­suus­pääl­lik­kö ja pe­las­tus­pääl­lik­kö ker­to­vat, et­tä tur­val­li­suut­ta vaa­ran­ta­vaan käy­tök­seen puu­tu­taan vä­lit­tö­mäs­ti, ja häi­rit­se­väl­lä käy­tök­sel­lä Su­vi­seu­rois­sa tai muis­sa ke­sä­seu­rois­sa on seu­rauk­sen­sa. Ilo­tu­lit­tei­den, nä­pis­tys­ten tai jär­jes­tyk­sen­val­vo­jan vas­tus­ta­mi­sen osal­ta yli 15-vuo­ti­as te­ki­jä kan­taa te­os­taan ri­ko­soi­keu­del­li­sen vas­tuun. Alai­käi­sen ri­kos tai va­hin­gon­te­ko joh­taa ai­na las­ten­suo­je­luil­moi­tuk­seen.

Su­vi­seu­ro­jen tur­val­li­suus muo­dos­tuu mo­nis­ta toi­mis­ta: esi­mer­kik­si lii­ken­ne­oh­jei­den nou­dat­ta­mi­ses­ta, ym­pä­ris­tös­tä huo­leh­ti­mi­ses­ta, hy­gie­ni­as­ta, telt­ta­ra­ken­tei­den tur­val­li­suu­des­ta sekä ylei­ses­tä jär­jes­tyk­ses­tä. Olen­nai­nen osa yleis­tä jär­jes­tys­tä on hyvä käy­tös.

Su­vi­seu­rat ovat ylei­sö­ti­lai­suus mui­den jul­kis­ten ta­pah­tu­mien ta­voin. Ylei­sö­ti­lai­suu­den jär­jes­tä­mis­tä oh­jaa­vat lait, ja vi­ra­no­mai­set vel­voit­ta­vat jär­jes­tä­jiä to­teut­ta­maan ta­pah­tu­man tur­val­li­ses­ti. Su­vi­seu­ro­jen tur­val­li­suu­des­ta huo­leh­ti­vat jär­jes­tä­jät, vi­ra­no­mai­set ja seu­ra­vie­raat yh­des­sä.

Van­hem­mil­la on vas­tuun­sa

Seu­ra­jär­jes­tä­jät toi­vo­vat, et­tä ko­deis­sa kes­kus­tel­laan Su­vi­seu­ro­jen tur­val­li­suu­des­ta ja vas­tuul­li­ses­ta seu­ra­käyt­täy­ty­mi­ses­tä nuor­ten kans­sa. Tu­kea kes­kus­te­lui­hin saa Koh­ti Pu­das­jär­ven Su­vi­seu­ro­ja -blo­gis­sa jul­kais­tus­ta kent­tä­ai­kuis­ten kir­jees­tä sekä nuor­ten te­ke­mäs­tä kak­si­o­sai­ses­ta pod­cas­tis­ta.

Kent­tä­ai­kuis­ten vas­tuu­hen­ki­löt muis­tut­ta­vat blo­gi­kir­jees­sään van­hem­pien vas­tuus­ta esi­mer­kik­si riit­tä­vän yö­le­von var­mis­ta­mi­ses­sa:

– Lii­al­li­nen val­vo­mi­nen öi­sin joh­taa hel­pos­ti sii­hen, et­tä tu­lee toi­mi­neek­si sel­lai­sel­la ta­val­la, jota oi­ke­as­taan ei edes ha­lua tai ole tar­koit­ta­nut. Van­hem­pien vas­tuul­la on huo­leh­tia las­ten ja nuor­ten riit­tä­väs­tä le­vos­ta, mut­ta myös sinä, nuo­ri, osaat kyl­lä it­se­kin har­joi­tel­la ra­jo­jen aset­ta­mis­ta it­sel­le­si ja oh­ja­ta omaa toi­min­taa­si niin, et­tä nu­kut riit­tä­väs­ti. Tut­ki­mus­ten mu­kaan al­ku­yö­nä nu­ku­tut tun­nit ovat vir­kis­tä­väm­piä kuin vas­ta aa­mu­yöl­lä nu­ku­tut. Muis­tat­te­han, van­hem­mat, so­pia las­ten­ne kans­sa ma­ja­paik­kaan tu­lo­a­jas­ta il­tai­sin!

Oh­jei­ta täy­tyy nou­dat­taa

Vas­tuul­li­nen seu­ra­käyt­täy­ty­mi­nen on oh­jei­den mu­kaan toi­mi­mis­ta ja lä­him­mäi­sen kun­ni­oit­ta­vaa koh­te­lua.

Pe­las­tus­pääl­lik­kö to­te­aa:

– Oh­jeet ja nii­den nou­dat­ta­mi­nen luo­vat tur­val­li­suut­ta.

8.9.2024

Jeesus sanoo: ”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne.” Matt. 6:26

Viikon kysymys