JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Lauluseuroissa on lupa levähtää

Uutiset
30.9.2024 8.45

Juttua muokattu:

30.9. 08:45
2024093008452520240930084500

Sis­ko Kor­te­nie­mi

Puo­lan­ka

Men­nei­den muis­te­le­mi­nen ja yh­des­sä lau­la­mi­nen tuo­vat voi­maa ar­keen. Puo­lan­ka­lai­set ko­koon­tui­vat lau­lu­seu­roi­hin.

On per­jan­tai-il­ta. Läm­pi­män ke­sän jäl­keen ovat syk­syn mer­kit il­mas­sa. Tuu­li pyö­rit­tää kel­tai­sia koi­vun­leh­tiä as­fal­til­la, tun­tuu vii­le­äl­tä. Rau­ha­nyh­dis­tyk­sen si­säl­lä on kui­ten­kin läm­min­tä. Pu­heen­so­ri­na täyt­tää kah­vi­on, kah­vi­ku­pin ää­res­sä vaih­de­taan kuu­lu­mi­sia. Odo­tet­tuun ta­pah­tu­maan, lau­lu­seu­roi­hin, on ko­koon­tu­nut pie­ni jouk­ko puo­lan­ka­lai­sia. On ilo lau­laa yh­des­sä, ta­va­ta ys­tä­viä ja huo­kais­ta ar­jen kii­reen kes­kel­lä.

Lau­la­jais­ten pe­rin­tö

Lau­lu­seu­ro­jen jär­jes­tä­mis­vuo­ros­sa ovat Tuu­lik­ki ja Mik­ko Moi­la­nen. En­ti­seen ai­kaan var­si­nai­sia seu­ro­ja oli har­voin. Mat­kat oli­vat pit­kiä ja pu­hu­ji­a­kin vä­hem­män. Sik­si py­häin ai­kaan ko­koon­nut­tiin lau­lu­seu­roi­hin ta­loi­hin. Seu­ro­ja pi­det­tiin muun mu­as­sa Ko­vis­tos­sa, Nis­kas­sa, Puis­to­las­sa, Hal­lis­sa ja Taik­ko­las­sa.

– Au­hol­la asu­nut El­sa-täti ker­toi lau­la­jais­ten ol­leen ko­ti­seu­ro­ja. Kah­via tar­jot­tiin, yh­des­sä lau­let­tiin ja sa­mal­la ky­läil­tiin. Ne oli­vat läm­min­hen­ki­siä ta­pah­tu­mia, Tuu­lik­ki Moi­la­nen muis­te­lee.

Kir­kon­ky­läl­lä lau­lu­seu­rois­sa toi­mi seu­ra­kant­to­ri­na kou­lun opet­ta­ja.

– Muis­tan lau­lu­seu­rat yli 90-vuo­ti­aan Jaak­ko Kos­ke­lon ja hä­nen tyt­tä­ren­sä ko­dis­ta, jat­kaa Moi­la­nen.

Pu­hut­te­le­via ta­pah­tu­mia

Hil­ma Kan­ni­ai­sel­la on myös muis­to­ja lap­suu­den lau­lu­seu­rois­ta Au­hon ky­läl­tä.

– Ala­kou­lui­käi­se­nä, al­le 10-vuo­ti­aa­na, me­nim­me äi­din ja isän kans­sa he­vos­reel­lä lau­lu­seu­roi­hin. Seu­ra­ta­lon pi­hal­la saat­toi ol­la usei­ta he­vo­sia. Ke­säl­lä tul­tiin myös pol­ku­pyö­räl­lä. Jos­kus me­nim­me seu­roi­hin luis­te­le­mal­la Au­ho­jär­ven yli He­li­nä-ka­ve­rin kans­sa. Pirt­ti täyt­tyi lau­lu­seu­ra­vie­rais­ta, tun­nel­ma oli ko­toi­sa, kah­vit tar­jot­tiin, saat­toi ol­la ar­vot­ta­vaa­kin.

Sii­o­nin lau­lu­ja lau­let­tiin ul­ko­muis­tis­ta, vaik­ka kir­jo­ja­kin jo tuol­loin oli. Esi­lau­la­ji­na toi­mi­vat Hil­ma Kan­ni­ai­sen äi­ti Hil­da La­pin­lam­pi ja Nis­kan Lyy­ti-emän­tä. Pors­tu­as­sa ja ve­ran­nal­la oli usein ky­län epä­us­koi­sia nuo­ria mie­hiä. He­kin tu­li­vat seu­roi­hin, eh­kä lau­loi­vat­kin mu­ka­na ja kä­vi­vät kah­vil­la.

– Lau­lu­seu­rat ovat pu­hu­tel­leet mo­nia us­ko­vais­ten ko­tien nuo­ria, to­te­aa Kan­ni­ai­nen.

Lau­lu kuin pie­ni saar­na

Kah­vin jäl­keen ko­koon­nu­taan kant­to­ri Sau­li Vai­ti­nie­men joh­dol­la lau­la­maan.

Yh­teis­lau­lu on voi­mal­lis­ta. ”Puo­lan­gal­la kyl­lä osa­taan lau­laa”, ovat to­den­neet mo­net seu­rois­sa vie­rail­leet. Vai­ti­nie­mi on myös sa­maa miel­tä.

– Tääl­lä on hyvä akus­tiik­ka ja in­nok­kai­ta lau­la­jia.

Nyt kant­to­ri on va­lin­nut val­miik­si osan lau­luis­ta lap­sil­le ja osan van­hem­mal­le vä­el­le. Seu­ra­vä­en toi­vo­mat Sii­o­nin lau­lut ja vir­ret va­li­koi­tu­vat kirk­ko­vuo­den ja oman elä­män­ti­lan­teen mu­kaan.

Yh­des­sä lau­le­taan: ”Hän saa­puu koh­ta, Jee­sus, niin mik­si sai­si­kaan miel­täm­me huo­let pai­naa ja maa­han ma­sen­taa? Ja mik­si ar­jen mur­heet täyt­täi­si mie­lem­me, kun ko­tim­me on tai­vas ja Kris­tus aar­teem­me?” (SL 53:2.) Sa­maa Sii­o­nin lau­lua ovat myös ai­em­mat su­ku­pol­vet lau­la­neet. Se on loh­dut­ta­nut hei­tä, an­ta­nut iloa ja voi­maa. Se on kuin pie­ni saar­na.

En­nen ko­tiin­läh­töä väki yh­tyy vie­lä il­ta­vir­teen: ”Oi Her­ra, luok­sein jää, jo il­ta on, ja ka­don­nut on valo au­rin­gon. Ken muu mua mur­heis­sa­ni loh­dut­tais, kelt’ tur­van hä­däs­sän­sä sie­lu sais.” (VK 555:1.)

4.10.2024

Kunpa kulkuni olisi vakaa, kunpa aina seuraisin sinun määräyksiäsi! Kun pidän käskysi silmieni edessä, en joudu häpeään. Ps. 119:5–6

Viikon kysymys