JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Kirkon Keskusteluapu on toiminut jo 60 vuotta

Uutiset
26.9.2024 9.00

Juttua muokattu:

26.9. 07:44
2024092607440020240926090000

SRK:n arkisto

SRK:n arkisto

Kir­kon vies­tin­tä tie­dot­taa, et­tä pu­he­lin- ja verk­ko­aut­ta­mis­pal­ve­lu Kir­kon Kes­kus­te­lu­a­pu viet­tää tänä vuon­na 60-vuo­tis­juh­la­vuot­ta. Lo­ka­kuun alus­sa vuon­na 1964 käyn­nis­ty­nyt pal­ve­lu tun­net­tiin aluk­si ni­mel­lä kir­kon Pal­ve­le­va pu­he­lin, ja se oli en­sim­mäi­nen or­ga­ni­soi­tu apu it­se­mur­ha­vaa­ras­sa ole­vil­le. Pal­ve­le­va net­ti käyn­nis­tet­tiin vuon­na 2005, Pal­ve­le­va chat vuon­na 2014 ja Pal­ve­le­va net­ti­kir­je aloit­ti vuon­na 2015. Pal­ve­lut yh­des­sä muo­dos­ta­vat Kir­kon Kes­kus­te­lu­a­vun.

Vaik­ka ajat ovat muut­tu­neet, pal­ve­lul­le on yhä huo­mat­ta­va tar­ve. Yh­tey­de­not­to­ja tu­lee enem­män kuin mi­hin pys­ty­tään vas­taa­maan. Vuon­na 2023 kes­kus­te­lua ja mie­len ke­ven­nys­tä kai­paa­vat ot­ti­vat yh­teyt­tä Kir­kon Kes­kus­te­lu­a­vun pal­ve­lui­hin yh­teen­sä noin 103 000 ker­taa. Päi­vys­tä­jät vas­ta­si­vat pu­he­lui­hin noin 42 000 ker­taa, ja pu­he­lin­kes­kus­te­lu kes­ti kes­ki­mää­rin 19 mi­nuut­tia. Val­ta­o­sa soit­ta­jis­ta asui yk­sin. Kes­kus­te­lu­a­vun cha­tis­sä käy­tiin rei­lut 3 900 kes­kus­te­lua ja päi­vys­tä­jät vas­ta­si­vat 1 170 net­ti­kir­jee­seen.

Ylei­sin ai­he yh­tey­de­no­tois­sa oli­vat ih­mis­suh­de­on­gel­mat. Soit­ta­jat ha­lu­si­vat pu­hua myös ar­jen haas­teis­ta, sai­rauk­sis­ta ja yk­si­näi­syy­des­tä. Li­säk­si kes­kus­tel­tiin us­kos­ta, elä­män mer­ki­tyk­ses­tä ja hy­vin­voin­nis­ta.

– Kir­kon Kes­kus­te­lu­a­pu on ai­na py­sy­nyt ajan her­mol­la, ja kes­kus­te­lu­jen si­säl­löt ovat hei­jas­ta­neet yh­teis­kun­nan ajan­koh­tai­sia haas­tei­ta. Täl­lä het­kel­lä yk­si­näi­syys ja mie­len­ter­vey­son­gel­mat ovat kes­kus­te­lus­sa ko­ros­tu­via il­mi­öi­tä. Li­säk­si maa­il­man­ta­pah­tu­mat ai­heut­ta­vat tur­vat­to­muut­ta ja ta­lou­del­li­set huo­let pai­na­vat – näi­den kes­kel­lä mo­net poh­ti­vat elä­män mer­ki­tys­tä ja si­säl­töä, ker­too sie­lun­hoi­don asi­an­tun­ti­ja Pet­ri Pat­ro­nen Kirk­ko­hal­li­tuk­ses­ta.

Pal­ve­lu on ano­nyy­miä ja luot­ta­muk­sel­lis­ta, sil­lä pu­he­lui­ta ei tal­len­ne­ta ei­kä käy­dyis­tä kes­kus­te­luis­ta poi­mi­ta hen­ki­lö­koh­tai­sia tie­to­ja. Soit­ta­jien nu­me­rot ei­vät vä­li­ty päi­vys­tä­jil­le ei­vät­kä näy jär­jes­tel­mäs­sä. Käy­dyis­tä kes­kus­te­luis­ta ti­las­toi­daan vain yleis­luon­toi­sia asi­oi­ta, ku­ten kes­kus­te­lun pää­a­si­al­li­set ai­he­pii­rit ja pu­he­lui­den kes­tot. Kir­joi­tet­tu­ja vies­te­jä ja nii­hin an­net­tu­ja vas­tauk­sia ei­vät pää­se lu­ke­maan muut kuin vai­ti­o­loon si­tou­tu­neet hen­ki­löt. Nii­tä ei ar­kis­toi­da py­sy­väs­ti ei­kä jul­kais­ta mis­sään.

Kir­kon kes­kus­te­lu­a­vun Pal­ve­le­vas­sa pu­he­li­mes­sa, cha­tis­sa ja net­ti­kir­jees­sä päi­vys­tää noin 700 va­paa­eh­tois­ta yli 60 paik­ka­kun­nal­la eri puo­lel­la Suo­mea. He ovat kou­lu­tuk­sen saa­nei­ta va­paa­eh­toi­sia tai kir­kon työn­te­ki­jöi­tä.

4.10.2024

Kunpa kulkuni olisi vakaa, kunpa aina seuraisin sinun määräyksiäsi! Kun pidän käskysi silmieni edessä, en joudu häpeään. Ps. 119:5–6

Viikon kysymys