Helmi Autio
Helmi Autio
Sirkka Lehto
SRK:n järjestämään isoskoulutukseen on kutsuttu yli 600 hakijaa.
Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen perhe- ja diakoniatyön asiantuntija ja leirityöstä vastaava Matias Muhola kertoo, että isoskoulutukseen päätettiin viime syksynä kutsua kaikki koulutukseen hakeneet nuoret. Jälkikäteen ilmoittautuneiden ja poisjääntien jälkeen vuosien 2023–2024 isoskoulutukseen on kutsuttu 628 hakijaa.
– Leirityöhön kutsutaan kuitenkin vain sydämestä uskovia nuoria. Ohjaajan tehtävänä on keskustella ennen leirille kutsumista isosten kanssa.
Muhola iloitsee, että isosena pääsee tekemään merkityksellistä työtä.
– Hyvä isonen jättää leiriläisten mieleen lämpimän ja turvallisen muiston.
Kaikkien halukkaiden nuorten kutsumisesta on tullut paljon positiivista palautetta. Palautteiden perusteella tätä käytäntöä halutaan jatkaa myös tulevaisuudessa.
– Toive ja pyyntö on, että mahdollisimman moni nuori saisi juurtua Jumalan valtakuntaan, Muhola toteaa.
Oma aktiivisuus auttaa
Vuonna 2023 SRK:n leirikeskuksissa oli yli 20 000 leiriläistä. Heistä merkittävä osa oli lapsia ja nuoria.
– Varovaisesti arvioiden isosia on tarvittu 2 000, Muhola laskee.
Rippikouluja on 51 vuonna 2024. Näille leireille tarvitaan noin 500 isosta. Kun kolmas koulutusvuosi on käynnissä, isosia on nyt käytettävissä reilu 1 100.
– On siis selvää, etteivät kaikki isoskoulutetut voi päästä rippikoululeirille ainakaan heti koulutusta seuraavana kesänä.
– Muilta leireiltä hankittu kokemus ja aktiivisuus kotisiionin toiminnassa edesauttavat myös rippikoululeirille pääsemistä, Muhola hoksauttaa.
Koulutus parantaa mahdollisuuksia
Koulutettavat nuoret on jaettu viiteen eri ryhmään. Jokainen ryhmä osallistuu kolmeen eri koulutusviikonloppuun, joiden painopisteet poikkeavat toisistaan.
– Näiden viikonloppujen kautta nuoret saavat valmiuksia isosen tärkeään tehtävään sekä elämään yleensäkin, Muhola sanoo.
Leirille voi päästä soittamalla ohjaajalle ja kysymällä paikkaa isoseksi. Isoseksi voi myös päästä, vaikkei ole käynyt isoskoulutusta.
– Koulutuksen käyminen kuitenkin antaa erinomaisia valmiuksia ja parantaa mahdollisuuksia. Isoskoulutukseen osallistuvien nuorten, jotka ovat antaneet luvan, tiedot välitetään leiriohjaajille, jotka hekin voivat kutsua leirille.
Tarjolla on monenlaista evästä
Uusimmassa koulutuserässä sadat nuoret ovat käyneet ensimmäisen koulutusviikonlopun, jossa keskitytään nuorten tutustumiseen. Pohdittavana ovat myös seuraavat kysymykset: Millainen on hyvä isonen? Millaisia vahvuuksia minulla on? Miten voin hyödyntää niitä isosena?
Viikonloput poikkeavat tavallisista nuorten leireistä olennaisesti siinä, että niissä ollaan nimensä mukaisesti koulutuksessa.
– Vapaa yhdessäolo on toki myös tärkeää ja sille pyritään antamaan myös oma aikansa, Muhola lupaa.
Tulevat koulutusviikonloput antavat työkaluja leikkien ja pelien tuntemiseen, ryhmän vetämiseen ja erilaisten nuorten kohtaamiseen.
– Ennen kaikkea koulutus antaa mahdollisuuden keskustella uskon asioista, Muhola toteaa.
On myös muita tehtäviä
Isoskoulutukseen tulee nuoria hyvin erilaisista tilanteista.
– Toivottavasti jokainen nuori saa kokea tulleensa kohdatuksi ja kuuluvansa joukkoon. Haluan rohkaista jokaista nuorta kohtaamaan niitä nuoria, jotka vaikuttavat olevan yksin, vinkkaa Muhola.
Isoset ovat leirityön kulmakivi. Toiveena on, että mahdollisimman moni nuori löytäisi myös kotisiionin toimintaan mukaan.
On myös hyvä huomata, ettei kaikkien nuorten tarvitse olla isosia. Myös isoskoulutukseen hakeutuva nuori saattaa huomata, ettei isosena toimiminen ole oma juttu. On myös paljon muita tärkeitä tehtäviä ja mahdollisuuksia tehdä Jumalan valtakunnan työtä.
– Kaikkein tärkein “tehtävä” on Marian osa. Rohkaiskaa, nuoret, toisianne seuroihin, Muhola summaa.
Juttu on julkaistu Päivämies-lehdessä 3. tammikuuta. Lue sieltä lisää muun muassa koulutukseen osallistuvien nuorten ajatuksista.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys