Kirkolliskokous kokoontui Turun kristillisellä opistolla viimeksi 4.–8. marraskuuta 2019. Koronatilanteen vuoksi tämän vuoden toukokuulle suunniteltu kokous siirtyi ensi viikolle.
Johanna Lumijärvi
Kirkolliskokous kokoontui Turun kristillisellä opistolla viimeksi 4.–8. marraskuuta 2019. Koronatilanteen vuoksi tämän vuoden toukokuulle suunniteltu kokous siirtyi ensi viikolle.
Johanna Lumijärvi
Päivi Martikainen
Uudet edustajat pääsevät heti pohtimaan isoja asioita. Kirkolliskokouksessa ovat aiheina muun muassa avioliitto ja talous.
Kirkolliskokous kokoontuu ensi viikolla uudella kokoonpanollaan Turussa. Toukokuusta elokuulle siirretty kokous kestää alustavan suunnitelman mukaan maanantaista perjantaihin, 10.–14. elokuuta.
Kokous käsittelee muun muassa avioliittokysymystä. Kirkolliskokous pyysi vuonna 2018 piispainkokousta edistämään kunnioittavaa keskustelua aiheesta sekä selvittämään vaihtoehtoja vallitsevan erimielisyyden ratkaisemiseksi. Nämä ovat nyt asialistalla.
Kirkkohallitus esittää koronatilanteesta johtuvaa muutosta Kirkon keskusrahaston tämän vuoden talousarvioon. Se ehdottaa, että kirkon yhteisen toiminnan avustusosaan lisätään neljä miljoonaa euroa. Summa on tarkoitettu seurakuntien ja kirkollisten järjestöjen taloudelliseen tukemiseen.
Lisäksi edustajat äänestävät uudet jäsenet kirkkohallituksen täysistuntoon kaudelle 2020–2024.
Uusi edustaja innolla mukana
Vesilahtinen Seppo Parkkila Tampereen hiippakunnasta on uusi kokousedustaja. Parkkila toimii professorina Tampereen yliopistossa ja on ollut kirkkovaltuutettuna kotiseurakunnassaan vuodesta 2007 lähtien. Hän lähti kirkolliskokousvaaleihin mukaan kotiseurakunnan pyynnöstä.
Parkkilalla on erilaisista hallinnollisista tehtävistä pitkä kokemus, jonka hän uskoo olevan hyödyksi myös kirkolliskokouksessa.
– Hienoa, että kokous näyttää järjestyvän. On hyvin mielenkiintoista aloittaa työskentely. Kirkolliskokous on kirkon korkein päättävä elin ja käsittelee tärkeitä asioita, erityisesti talouteen ja lainsäädäntöön liittyviä.
Eettiset kysymykset lyövät leimansa
Poikkeuksena muihin hallinnollisiin tehtäviin Parkkila mainitsee kirkolliskokouksessa esiintyvän myös kirkon oppiin ja eettisiin kysymyksiin liittyviä asioita.
– Ne antavat oman leimansa kirkolliskokoukselle. Tuntuu kestoaiheelta tämä avioliittokysymys. Toisaalta koen itse, että se on uskovaiselle edustajalle asia, johon kanta on selkeä. Raamattu on ylin auktoriteetti, ja sen mukaisesti avioliitto on miehen ja naisen välinen.
Paikan päällä rajoitettu joukko
Edelleen jatkuvan koronatilanteen vuoksi paikan päälle Turun kristilliselle opistolle saapuvat vain kirkolliskokousedustajat, läsnäolo- ja puheoikeutetut sekä ne työntekijät, joiden työ sitä edellyttää. Toimittajat ja muu yleisö voivat seurata istuntosalin keskustelua ja muita tapahtumia verkon välityksellä.
Avajaismessua Turun tuomiokirkosta voi seurata suorana videostriimin välityksellä maanantaina alkaen kello 10. Messussa saarnaa Lapuan piispa Simo Peura.
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko vierailee kirkolliskokouksessa keskiviikkona. Ministerin keskustelutilaisuus ja puheet pidetään istuntosalissa kello 14.30–15.15.
Kirkolliskokousviikkoa voi seurata verkko-osoitteessa https://evl.fi/kirkolliskokous.
Sivustolta löytyvät myös kirkolliskokouksen työsuunnitelma ja vireillä olevat asiat.
Twitterissä kokousuutisia voi seurata tunnisteella #kirkolliskokous.
Päivämies uutisoi kirkolliskokouksesta numerossa 34.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys