JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset

Anteeksiantamus synnyttää rakkauden

Uutiset
21.6.2024 9.00

Juttua muokattu:

19.6. 13:06
2024061913060320240621090000
Matias Muholan kanssa seuroissa olivat lapset Rilla (vas.), Otava (sylissä), Eliel, Aatos, Oskar, Lilja ja Iiris.

Matias Muholan kanssa seuroissa olivat lapset Rilla (vas.), Otava (sylissä), Eliel, Aatos, Oskar, Lilja ja Iiris.

Suvi Myllymäki

Matias Muholan kanssa seuroissa olivat lapset Rilla (vas.), Otava (sylissä), Eliel, Aatos, Oskar, Lilja ja Iiris.

Matias Muholan kanssa seuroissa olivat lapset Rilla (vas.), Otava (sylissä), Eliel, Aatos, Oskar, Lilja ja Iiris.

Suvi Myllymäki

Suvi Myl­ly­mä­ki

Raa­he

Per­he­seu­rois­sa pie­nim­mät­kin jak­sa­vat is­tua kak­si pu­het­ta.

Ke­säi­set sun­nun­tai­päi­vän seu­rat jär­jes­tet­tiin Raa­hen rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­lä 16. ke­sä­kuu­ta. Seu­rat oli jär­jes­tet­ty niin, et­tä seu­rois­sa pi­det­tiin kak­si pu­het­ta pe­räk­käin, ja kah­vi­tar­joi­lu oli vas­ta lo­puk­si. Täl­lai­sel­la per­he­seu­ra­mal­lil­la on Raa­hes­sa jär­jes­tet­ty seu­ro­ja ker­ran kuu­kau­des­sa jo muu­ta­man vuo­den ajan.

– On ko­et­tu tär­ke­äk­si, et­tä seu­ra­vie­raat, eri­tyi­ses­ti lap­si­per­heet, sai­si­vat ko­ke­muk­sen sii­tä, et­tä ovat seu­rois­sa alus­ta lop­puun, ker­too Ris­to Ha­via, Raa­hen rau­ha­nyh­dis­tyk­sen joh­to­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja.

– Mo­nes­ti pien­ten las­ten kans­sa vä­li­a­jan jäl­keen toi­sel­le pu­heel­le jää­mi­nen saat­taa ol­la haas­ta­vaa. Pu­hei­den ol­les­sa pe­räk­käin on las­ten kans­sa hel­pom­pi ol­la sa­nan kuu­los­sa mo­lem­mat pu­heet. Per­he­seu­rois­sa pu­heet ovat myös ta­va­no­mais­ta pu­het­ta ly­hy­em­piä.

Ju­ma­lan sana neu­voo

Han­nu Kal­lun­ki luki pu­heen­sa joh­dan­nok­si Paa­va­lin kir­jees­tä Ko­los­sa­lai­sil­le koh­dan, jos­sa oli pal­jon oh­jei­ta us­ko­vai­sil­le ih­mi­sil­le

(Kol. 3:12–17). Teks­ti ker­too ih­mis­ten kes­ki­näi­sis­tä suh­teis­ta ja ko­ros­taa so­vun säi­lyt­tä­mi­sen tär­keyt­tä. Paa­va­li neu­voo us­ko­vai­sia ole­maan ys­tä­väl­li­siä ja ar­mah­ta­vai­sia ja an­ta­maan an­teek­si, vaik­ka oli­si moit­ti­mi­sen ai­het­ta­kin. Kai­ken kruu­naa rak­kaus Ju­ma­laa ja toi­sia us­ko­vai­sia koh­taan.

– Tämä rak­kaus syn­tyy ja säi­lyy an­teek­si­an­ta­mi­sen ja -an­teek­si­saa­mi­sen voi­mal­la, Kal­lun­ki se­lit­ti teks­tiä.

– Kos­ka olem­me it­se saa­neet an­teek­si kym­me­nen tu­han­nen lei­vis­kän ve­lan, mei­dän­kin on tär­ke­ää an­taa an­teek­si toi­sil­le hei­dän te­ke­män­sä vir­heet.

Pu­hu­ja muis­tut­ti, et­tei us­ko­vais­ten tar­vit­se yrit­tää löy­tää an­teek­si­an­ta­mi­sen voi­maa it­ses­tään, vaan Ju­ma­lan rak­kaus syn­nyt­tää ha­lun an­taa ja pyy­tää an­teek­si. Kun on kaik­ki syn­nit an­teek­si, on kii­tol­li­nen mie­li. Ju­ma­lan sana roh­kai­see, kun on vai­keuk­sia tai ko­et­te­le­muk­sia.

– Ju­ma­lan sana myös oh­jaa mei­tä elä­mäs­säm­me niin, et­tei mi­kään tu­li­si tär­ke­äm­mäk­si kuin sy­dä­men us­ko, Kal­lun­ki to­te­si.

Kut­su kuu­luu us­ko­maan

Mart­ti Huh­ta­la pu­hui pro­feet­ta Je­re­mi­aan saa­mas­ta teh­tä­väs­tä saar­na­ta evan­ke­liu­mia Is­ra­e­lis­sa (Jer. 3:12–15). Is­ra­e­li­lai­set ei­vät kuun­nel­leet Her­raa, vaan heil­le oli tul­lut epä­ju­ma­lat tär­ke­äm­mik­si. Je­re­mi­aan kaut­ta Ju­ma­la kut­sui ka­don­nei­ta ta­kai­sin.

– Ju­ma­la kut­suu mei­tä­kin kai­kis­sa elä­män­ti­lan­teis­sa, nuo­ruu­des­sa, ai­kui­suu­des­sa ja van­huu­des­sa­kin, Huh­ta­la to­te­si.

– Ju­ma­lan ar­mo on mit­taa­ma­ton. Us­ko on suu­ri lah­ja, jon­ka olem­me saa­neet il­mai­sek­si. Vä­häl­lä us­kol­la pe­rim­me pal­jon, ian­kaik­ki­sen elä­män.

– Us­ko­vais­ten ih­mis­ten ei tar­vit­se ah­dis­tua maa­il­man me­nos­ta. Luot­ta­mus Ju­ma­laan tuo ian­kaik­ki­sen tur­van elä­määm­me, Huh­ta­la sa­noi.

Las­ten kans­sa seu­rois­sa

Ma­ti­as Mu­ho­la oli tul­lut seu­roi­hin las­ten­sa kans­sa.

– Lap­set jak­sa­vat is­tua tie­tyn ajan pen­kis­sä, jos­kus huo­nom­min, mut­ta suu­rim­mak­si osak­si kui­ten­kin ihan hy­vin. Ajat­te­len, et­tä seu­roi­hin tu­le­mi­nen on tär­ke­ää, ja tä­nään­kin ha­lu­sim­me tul­la.

Is­tu­mi­sen jäl­keen jää­te­löt jo kut­sui­vat pie­nim­piä seu­ra­vie­rai­ta.

8.9.2024

Jeesus sanoo: ”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne.” Matt. 6:26

Viikon kysymys