A.-L.S.
A.-L.S.
Matias Muhola
Paavali kehotti uskovaisia säilyttämään omantuntonsa puhtaana ja vastaamaan sävyisästi ja kunnioittavasti niille, jotka kysyvät uskon perusteista.
Jeesus lausui päivän evankeliumitekstissä olevat sanat lainopettajille ja fariseuksille, jotka eivät uskoneet häneen. Ilman uskoa ihminen on Jumalan vaativan lain alla ja joutuu kohtaamaan Jumalan oikeudenmukaisen tuomion. Jumalan lapselle tuo sama tuomio on vapauttava, koska Kristus on lunastanut hänet omakseen ja täyttänyt vaativan lain hänen puolestaan.
Jeesuksen sanat kävivät toteen, kuten kaikki Jumalan lupaukset ovat käyneet ja tulevat käymään. Raamattu kertoo useista Kristuksen todistajista, jotka kohtasivat inhimillisesti ajateltuna karun kohtalon epäuskoisten käsissä. Ensimmäinen marttyyri Stefanos kivitettiin, ja myös monet opetuslapsista kokivat marttyyrikuoleman. Uskossa kuolevan ihmisen kohtalo ei kuitenkaan lopulta ole karu, sillä hän saa kerran kuulla kutsun: ”Tulkaa tänne, te Isäni siunaamat” (Matt. 25:34).
Sävyisästi ja kunnioittavasti
Myös nykyaikana Jumalan lapsi saattaa saada osakseen arvostelua, halveksuntaa tai jopa vihaa uskonsa vuoksi. Toisaalta hän voi kohdata myös arvostusta, kiitollisuutta, aitoja kysymyksiä tai vilpitöntä ihmettelyä.
Olipa kohtaaminen millainen tahansa, Jumalan sana rohkaisee tunnustamaan uskon ja kertomaan siitä ainakin kysyttäessä: ”Pyhittäkää Herra Kristus sydämessänne ja olkaa aina valmiit antamaan vastaus jokaiselle, joka kysyy, mihin teidän toivonne perustuu. Mutta vastatkaa sävyisästi ja kunnioittavasti ja säilyttäkää omatuntonne puhtaana.” (1. Piet. 3:15–16.)
Toivoa uhkien keskellä
Usko näkyy elämässä. Jo uskovaisen olemus ja uskosta nousevat valinnat voivat puhutella epäuskoisia ihmisiä. Pyhän Hengen vaikuttamat hedelmät ovat sanattomana viestinä kutsumassa ihmisiä Jumalan valtakuntaan. Mikäli usko yritetään piilottaa eikä siitä kerrota, käy kuin Jeesuksen vertauksissa, että suola menettää makunsa ja vakan alle laitettu kynttilä sammuu.
Kristuksen todistaminen on henkilökohtaista uskossa kilvoittelemista ja uskon tunnustamista. Vaikka Suomessa saa uskoa ilman kivitetyksi tai ruoskituksi tulemisen uhkaa, sielunvihollinen tekee ahkerasti työtä, jotta mahdollisimman moni väsyisi uskon matkalla.
Nykyaikana uhkina ovat synnin luvallisuus, itsekkyys ja kaikki se, mikä nousee ihmisen omasta syntisyydestä. Uhkien keskellä toivona ja lohtuna ovat syntien anteeksiantamuksen evankeliumi, Jumalan lasten rakkaus, rukouksen lahja, sakramenttien voima ja Jumalan sana.
Kutsu on voimassa
Tekstissä tulee selvästi ilmi Jumalan tahto: kutsu parannukseen koskee kaikkia. Jeesus lähetti omansa kutsumaan ihmisiä Jumalan valtakuntaan (Joh. 20:22–23). On tärkeää, että seurapuheissa edelleen kehotetaan parannukseen ja rohkaistaan uskomaan.
Joskus voi tulla tilanteita, joissa Jumalan lapsi ei osaa vastata kaikkiin uskoon liittyviin kysymyksiin. Näissä tilanteissa voi kehottaa kyselevää ihmistä lähtemään seuroihin. Kutsu Jumalan valtakuntaan on edelleen voimassa.
Evankeliumi: Matt. 23:34–39
Raamattu 1992: Jeesus sanoi lainopettajille ja fariseuksille: ”Kuulkaa siis: Minä lähetän teidän luoksenne profeettoja, viisaita miehiä ja lainopettajia. Toiset heistä te tapatte ja ristiinnaulitsette, toisia ruoskitte synagogissanne ja ajatte takaa kaupungista toiseen. Näin te tulette syypäiksi kaikkeen viattomaan vereen, joka maan päällä on vuodatettu, hurskaan Abelin verestä aina Sakarjan, Barakjan pojan, vereen asti, hänen, jonka te tapoitte temppelin ja alttarin välille. Totisesti: tämä sukupolvi joutuu vielä vastaamaan tästä kaikesta! Jerusalem, Jerusalem! Sinä tapat profeetat ja kivität ne, jotka on lähetetty sinun luoksesi. Miten monesti olenkaan tahtonut koota lapsesi, niin kuin kanaemo kokoaa poikaset siipiensä suojaan! Mutta te ette tahtoneet tulla. Kuulkaa siis: teidän temppelinne on jäävä asujaansa vaille. Sillä minä sanon teille, että te ette minua tästedes näe ennen kuin sanotte: ’Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä!’”
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys