Reserviläinen Lasse Hintsala lähdössä ”reissuun” maanpuolustuskoulutukseen.
Kuva haastateltavalta
Reserviläinen Lasse Hintsala lähdössä ”reissuun” maanpuolustuskoulutukseen.
Kuva haastateltavalta
Päivämies
Kempeleläinen Lasse Hintsala on aktiivisesti mukana reserviläistoiminnassa. Hintsala kertoi toiminnan sisällöstä ja siitä, kenellä siihen on mahdollisuus osallistua.
Mitä on reserviläistoiminta? Mitä siellä tehdään ja kuinka usein kokoonnutaan?
– Reserviläistoiminta on maamme sotilaallista valmiutta ja turvallisuutta ylläpitävää toimintaa. Valmiutta harjoitellaan ja ylläpidetään muun muassa Puolustusvoimien järjestämissä kertausharjoituksissa tai Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) kautta saatavilla koulutuksilla. Reserviläistoimintaan sisältyy niin sotilaallista koulutusta kuin erilaista arjen turvallisuus- ja varautumiskoulutusta.
Sotilaallisissa koulutuksissa kerrataan varusmieskoulutuksessa saatuja yksittäisen sotilaan taistelutaitoja, harjoitellaan yhteistoimintaa eri kokoonpanoissa, ympäristöissä ja tilanteissa, kerrataan erilaisiin aseistuksiin liittyviä asioita ja usein myös käydään läpi turvallisuuspoliittisia tilanteita. Lisäksi erilaiset ammunnat kuuluvat sotilaan harjoiteltaviin perustaitoihin.
Kertausharjoituspäivien määrä vaihtelee minulla viikosta kahteen vuodessa.
Mitä tarkoittaa reserviläisyys?
– Sotilaalliseen reserviin siirrytään suoritetun varusmieskoulutuksen jälkeen ja reserviläisyys kuuluu asevelvollisuusaikaan. Reserviläisyys kestää 50–60-vuotiaaseen saakka riippuen koulutustasosta.
Milloin lähdit mukaan toimintaan ja miksi?
– Ensimmäinen reservin kertausharjoituskäsky tuli minulle vuonna 2002 noin kymmenen vuoden kuluttua varusmiespalveluksen jälkeen. Olen aina ollut kiinnostunut maanpuolustustyöstä ja kokenut sen merkityksen tärkeänä. Koti, uskonto ja isänmaa ovat minulle elämää ohjaavia perusarvoja.
Mitä reserviläistoiminta on sinulle antanut?
– Olen saanut reserviläistoiminnan parista runsaasti ystäviä, joilla on paljon samanlaisia arvoja. Oma reservin tehtäväni ja siinä toimiminen edellyttää suhteellisen hyvää fyysistä kuntoa, joten tämä on osaltaan ollut kannustamassa säännöllisen liikunnan pariin. Myös erilaiset sotilaalliset taidot ovat mielenkiintoisia ja niitä haluaa ylläpitää.
Koen reserviläistoiminnan kokonaisuudessaan hyvänä ja tärkeänä harrastuksena. Monet rakentavat keskustelut asetovereiden kanssa isänmaasta saavat mielen kiitolliseksi. Meillä on hyvä isänmaa puolustettavana.
Kenellä on mahdollisuus osallistua reserviläistoimintaan?
– Sotilaalliseen reserviläiskoulutukseen ja toimintaan sisältyy aina varusmiespalveluksessa saatujen taitojen harjoittamista. Siksipä suoritettu varusmiespalvelus on edellytyksenä näihin toimintoihin. On olemassa myös kaikille kansalaisille soveltuvaa, tärkeää arjen turvallisuutta parantavaa ja yhteiskunnallista valmiutta ylläpitävää toimintaa, johon voi osallistua oman innokkuuden ja mielenkiinnon mukaan. Tällainen varautumiskoulutus soveltuu jokaiselle kansalaiselle. Koulutuksissa tutustutaan ja koulutetaan osallistujille varautumista eriasteisiin häiriö- tai poikkeustilanteisiin, kuten vesi-, sähkö-, lämmönjakelu- tai luonnonmullistuksen aiheuttamiin häiriötilanteisiin. Lisäksi varautumiskoulutuksissa voidaan harjoitella vaikkapa kadonneen etsintää, maastossa liikkumista, tilapäismajoitteen rakentamista, luonnossa selviämistä ja suunnistamista.
Helpoiten näihin koulutuksiin pääsee kiinni MPK:n kautta.
Suositteletko muita lähtemään mukaan toimintaan?
– Suosittelen kaikille, joilla mielenkiinto vähänkin herää reserviläistoimintaa kohtaan, lähtemään avoimella mielellä mukaan. Tässä harrastuksessa ja toiminnassa pääsee aitiopaikalta seuraamaan maanpuolustustyön kehitystä ja saa ylläpitää tärkeitä taitoja. Jokainen kansalainen pystyy antamaan maanpuolustuksen eteen oman tärkeän panoksensa joko sotilaallisen reserviläiskoulutuksen tai varautumiskoulutuksen kautta. Maanpuolustustyö on yhteinen asiamme.
Mitä ajattelet tämänhetkisestä tilanteesta toiminnan kannalta?
– Tilanne Euroopassa ja lähialueellamme on tällä hetkellä sotilaallisesti ja turvallisuuden kannalta valitettavan epävakaa. Uutisia sodasta ja uusista jännitteistä joudumme lukemaan päivittäin. Kiitos, että Jumala on antanut Suomen päättäjille viisautta toimia rauhaa rakentavasti ja Puolustusvoimille taitoa ylläpitää uskottavaa puolustusta. Koen erityisesti tänä aikana reserviläistoiminnan ja maanpuolustustyön merkityksen kokonaisuudessaan tosi tärkeänä, jotta saamme tulevaisuudessakin asua turvallisessa isänmaassa.
Kerro jokin mieleen jäänyt tapahtuma toiminnassa mukana ollessasi.
– Kun suunnittelimme erästä koulutustapahtuman ohjelmaa, pyysi harjoituksen johtaja, evp. eversti, että ”teikäläisiähän on tulossa harjoitukseen sen verran monta, että voisitteko pitää lipunnoston yhteydessä kenttähartauden? Olisi mukava kuunnella lisäksi pari isänmaallista virttä, koska tehän osaatte laulaakin.” Emme olleet koskaan hänen kanssansa jutelleet uskon asioista. Hän kertoi myöhemmin toisessa tilaisuudessa, että ”teikäläiset ovat vaan jotenkin erilaisia”. Hänen mukaansa uskovaiset miehet ovat luotettavia ja arvostettuja asetovereita. Olen kokenut aivan samoin. Usko ja sen hedelmät heijastuvat myös maanpuolustuksen parissa tehdyssä työssä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys